Skocz do zawartości
spider2000

Wentylator 120mm na chłodnicę

Rekomendowane odpowiedzi

Problemy... ja kupiłem od Lukas20 na allegro PANAFLO i to byl świetny zakup. Nie dosyć, że to rewelacyjny wiatrak to cena bardzo przyzwoita. Startuje bez problemu przy 5V chociaz i tak wole mieć na 7V ;-) Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy ktos kupowal juz 120 od johny44 ?

http://allegro.pl/show_user_auctions.php?u...ext&order=p&p=1

chdzi mi glownie o ten cichy 120x120x25 chodz opinie o 120x120x38 tez mile widziane :)

pytam sie bo nastawiam sie na kupno od tego kolesia panela 5.25 i moze tej podrobki delty za 15 zl :) PBA ma chyba taka i wielej LADNIE :P

a jak kupie kilka rzeczy u jednego kolesia to wyjdzie taniej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie na podstawie danych teoretycznych to wiele powiedziec sie nie da. Moze ktos na necie porownywal tego PANAFLO do TT, ale sam nie wiem, bo nie szukalem.

W stosunku do wiatrakow komputerowych, nauczony wlasnym doswiadczeniem jestem baaaardzo sceptyczny. Wolalbym miec 5 letniego PAPST'a niz nowego TT.

Co do moich PANAFLO to na pewno sa to i nowki i oryginaly :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Własnie dostałem wiatrak PAPST 120mm o którym było pisane na poprzedniej stronie. Wygląda na nowy, wszytsko z nim wporządku ale :?

nie ma żadnej naklejki, jest za to wytłoczony napis PAPST no i strasznie słabo wieje :? 8O kurcze podłączam go pod zółty i czarny kabelek czyli 12V i cholera mój sunon 80mm wieje mocniej - przynajmniej takie jest moje odczucie.

Wiatrak nie rusza na 7V ale na tych 12 jest duuużo cichszy niz ten sunon i praktycznie go nie słychać - jak myslicie co mam zrobić i czy to normalne - chyba nie

Jakby była potrzeba to moge fotkami zarzucić ale dopiero koło 22

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to lipa jakas.Gdyby to byl papst to wiez mi ze poczul bys jego "tchnienie" :)

to jest ten co ma 38mm grubosci?

moj przy 600 obrotach wieje lepiej niz nie jedna 80 na 12v.

moze papsty to juz nie to samo co kiedys?

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo to nie sa papsty 12V tylko maja napiecie znamionowe 24V :( ,dlatego minimalnie startuje na 10V i strasznie słabo wieje ,a koles pisal na aukcji ze sa to 12v , ja mu moje 4 sztuki odsyłam bo nie sa one warte tych 25zł co dałem ,mam wiatraki z alegro 12cm za 14zł i są bardzo ciche i wydajne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co powiecie o tych :

http://allegro.pl/show_item.php?item=25183755

wiem ze po tej cenie nie mozna spodziewcv sie wiele ale pewnie ktoas z was mial z nimi kontakt a mi zalezy na taniej i cichej 120 ( chodz to chyba niemozliwe:) )

A przeczytałeś w ogóle cały wątek? Dokładnie od tych wentylków on się zaczął... niedługo powinny do mnie przyjść.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]nie chodzi o zwalnianie wentyla ale o mozliwosc wylaczenia oddzielnie diod.Bo jak ide spac to sam wlaczony aerogate2 robi mi taka poswiate w pokoju ze swiatla nie potrzebuje :D

kazdy element oswietlenia mam na przelacznikach wiec chce tez tego wentylka.Co prawda moglbym go wylaczac bo temp na procu bez wentyla na chlodnicy podnosi mi sie max do 38 stopni ale idzie lato....

Tak czy siak jutro jade do sklepu cooling i go kupuje, kurcze fajnie by bylo jakby mieli zielony. Pasowalby mi bo obok jest pojemnik z pompka ktory swieci na zielono...

pozdrawiam

Tak czytam i czytam niektórych posty i się zastanawiam do czego Wy używacie swoich komputerów... Czasem warto się zastanowić z myślą o czym były tworzone pierwsze komputery.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]nie chodzi o zwalnianie wentyla ale o mozliwosc wylaczenia oddzielnie diod.Bo jak ide spac to sam wlaczony aerogate2 robi mi taka poswiate w pokoju ze swiatla nie potrzebuje :D

kazdy element oswietlenia mam na przelacznikach wiec chce tez tego wentylka.Co prawda moglbym go wylaczac bo temp na procu bez wentyla na chlodnicy podnosi mi sie max do 38 stopni ale idzie lato....

Tak czy siak jutro jade do sklepu cooling i go kupuje, kurcze fajnie by bylo jakby mieli zielony. Pasowalby mi bo obok jest pojemnik z pompka ktory swieci na zielono...

pozdrawiam

Tak czytam i czytam niektórych posty i się zastanawiam do czego Wy używacie swoich komputerów... Czasem warto się zastanowić z myślą o czym były tworzone pierwsze komputery.

Dzisiaj mamy od tego kalkulatory :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No więc przyszły do mnie 2 Sanyo-Denki 120mm. Wizualnie prezentują się ładnie... zkaręciłem palcem lopatkami i... cisza chociaż słychać leciutki szum... "niestety" do mnie przyszedł z już zamontowaną końcówką na kablu, a myślałem, ze będą gołe kabelki, więc na 5V nie miałem okazji sprawdzić. Podłaczam go do kompa na 12V, właczam.... i wichura. Z kompa mi wywiało cały kurz jaki był na spodzie. Niestety na 12V jest głośny... odczyt z czujnika obrotów przez SpeedFan wskazywał ~2600rpm. Jak będę miał okazję go wypróbowac na 5V, to napewno dma znać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie w tym problem (nie śmiać się), że w domu ani jednego tak małego kabelka, albo drucika nie ma.

Jezeli ktoś nauczy mnie wyjmowania kabelków z tej 3 pinowej żeńskiej wtyczki (typowej wiatraczkowej), to mogę przetestować na 5V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie w tym problem (nie śmiać się), że w domu ani jednego tak małego kabelka, albo drucika nie ma.

Jezeli ktoś nauczy mnie wyjmowania kabelków z tej 3 pinowej żeńskiej wtyczki (typowej wiatraczkowej), to mogę przetestować na 5V.

co to za problem wcisnac 2 kawaleczki koncowek kabli i kabelki wyjda :)

mozesz np szpilka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po jednej stronie wtyczki sa widoczne fragmenty koncowek tych kabli (plaskie, metalowe). Wystarczy je nacisnac (np. srubokretem) i kable same wyjda ;-).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra, zrobiłem tak. Na 5V jest cichutki (jak na moje odczucie) i wieje przyzwoicie. Teraz nie wiem jak go podłaczyć, żeby było 7V.

UPDATE

Więc jeszcze arz sprawdziłem je na 5V... jeden jest dość cichy w drugim wyraźnie słychac terkot łożysk jak sie uhco przystawi... nie mam możliwości sprawdzenia z jakiej odległości to słychać, bo jeszcze pracuje kilka głosnych wentyli w kompie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz nie wiem jak go podłaczyć, żeby było 7V.

jeden kabelek wentyla do czerwonego 2 do zoltego ...

a kupno tego wentyla uwazasz za dobry zakup?

Jeden tak poniewaz jest cichutki, drugi nie poniewaz ma terkoczące łożyska... mam 2.

Zraz spróbuję na 7V :).

UPDATE:

No więc na 7 V 1 jest przyjemniejszy niż na 5V (ten co terkocze), bo nie słychać terkotu tylko szum powietrza. Jak będę miał okazje je przetestowac tak, że nic oprócz nich nie będzie hałasowało to zrobię teścik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi