Skocz do zawartości
spider2000

Wentylator 120mm na chłodnicę

Rekomendowane odpowiedzi

do mnie ostatnio przyszedł Thunderbladzik niebieski 120 :D

i musz powiedzieć tak..

na 12V.. to ze sporej odległości można sobie mordke chłodzić w ciepłe dni ;) dyma jak dziki.. ale tez słychać go znacznie.. i tak do mniej wiecej 8V

zrobiłem regulatorek od 4,13 do 8,28V

wbrew temu co pisze producent (starting voltage =6V) wiatrynka staryuje już przy 4 V !! :) i od 4 do powiedz 5,5 jest niesłyszalna z odległości pół metra =)

do 6 jest w miare znośny.. i dmucha w miare przyzwoicice...

fajne jest to że nawet na 4 V diodki dalej świecą.. tylko troche ciemniej niż normalnie..

no ale CM mojego bracika przestaje świecić już przy 8V ;)

nie mam żadnej innej 120 do porównania nienstety..

jak co pytajcie będe testował dalej =)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podepne sie pod topic. Chcialem sobie zamonotwac takiego 120mm z boku budy zeby mi dmuchal na grafe, mostki i przy okazji na cooler :)

Zastanawiam sie wlasnie nad tym TT. Cisza jak wiadomo very wazna wiec mam pytanie. Jak podepne ten wtyk co mierzy obroty pod kontroler to kupa i bede sobie mogl tylko mierzyc??? Nic mu nei spowolnie obrotow??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podepne sie pod topic. Chcialem sobie zamonotwac takiego 120mm z boku budy zeby mi dmuchal na grafe, mostki i przy okazji na cooler :)

Zastanawiam sie wlasnie nad tym TT. Cisza jak wiadomo very wazna wiec mam pytanie. Jak podepne ten wtyk co mierzy obroty pod kontroler to kupa i bede sobie mogl tylko mierzyc??? Nic mu nei spowolnie obrotow??

Jaki kontroler? Obroty mu spowolnisz zniejszając napięcie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam kontroler do regulacji napiecia, taki na sledziu. moge wpiac dwa wentyle i pokretlem regulowac napiecia kazdego z nich. Ale skoro do tego 3 pinowego jest tylko kabel od pomiaru to lypa i nie bede chyba mogl kontrolowac nic. Musialbym przerobic z molexa na 3 pin z kontrola, tak??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam kontroler do regulacji napiecia, taki na sledziu. moge wpiac dwa wentyle i pokretlem regulowac napiecia kazdego z nich. Ale skoro do tego 3 pinowego jest tylko kabel od pomiaru to lypa i nie bede chyba mogl kontrolowac nic. Musialbym przerobic z molexa na 3 pin z kontrola, tak??

Jaką kontrolą? Wiatraczki mają kable +12V (czerwony), masa/uziemienie/- (czarny) i czujnik obrotów (u mnie taki bardzo jansy żółty). Czujnik obrotów nie ma nic wspólnego ze zmianą napięcia na wiatraczku.

UPDATE:

Oczywiście nie każdy wiatraczek ma czujnik obrotów, a co za tym idzie kabelek od niego odchodzący.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mowimy o tym 120mm TT ktory podpina sie pod 4 pinowego molexa do zasilki i ktory ma osobno na 3 pinowym kablu tylko drut od pomiaru obrotow. I zeby wiec dzialala mi ta kontrola obrotow przez ten kontroler na sledziu musze wpiac tam 3 pinowy kabel z wpietymi kablami +12/masa/czujnik, a wiec musze przerobic ten wentyl tak zeby to miec. Kumasz baze??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mowimy o tym 120mm TT ktory podpina sie pod 4 pinowego molexa do zasilki i ktory ma osobno na 3 pinowym kablu tylko drut od pomiaru obrotow. I zeby wiec dzialala mi ta kontrola obrotow przez ten kontroler na sledziu musze wpiac tam 3 pinowy kabel z wpietymi kablami  +12/masa/czujnik, a wiec musze przerobic ten wentyl tak zeby to miec. Kumasz baze??

4-pinowy molex do zasiłki to +12V, GND, GND, +5V. Wygląda na to, że oni to odpowiendio poprzestawiali i wentyl działa na 7V... albo tu jest podpięte zasilanie do LEDów. Jeżeli na osobnym kablu jest 3pin (czujnik obrotów i prawdopodbnie 12V i GND), to czujnik obrotów +zasilanie LEDów/wentyla. Nie pozostaje ci nic innego jak za pomocą prób i błędów sprawdzić co jest co i odpowiednio połaczyć z kontrolerem obrotów... może być tylko zabawa z cięciem kabli/wyjmownaiu kabli z wtyczek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na tym osbnym kablu jest wpięty tylko kabel od pomiaru obrotów...

Czyli już wiemy, ze zasilanie jest z 4pinowego molexa... i mamy kilka

możlwiych kombinacji:

-wentyl i ledy połączone równolegle na 12V

-wentyl i ledy połączone szeregowo na 12V (wtedy te 12V się odpowiendio rozkłada na każdy z odbiorników)

-wentyl i ledy połączone równolegle na 7V

-wentyl i ledy połaczone równolegle na 5V

-wentyl na 12V, ledy na 5V

-wentyl na 5V, ledy na 12V

Uff... kombinacji jest więcej, ale to jedyne sensowne... musisz poprostu sprawdzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie nie.. spider przekombinowałeś ;)

zasilanie jest z molexa..

wzięte jest tylko 12 i masa i tym jest zasilany i wiatrak i diodki..

żadnych 7 czy 5 v ;)

a na wtyczke 3pinowa jest wyprowadzony tylko jeden kabelek z pomiarem obrotów ;)

jak jeszcze jakieś pytania to walcie.. wyciągne z pudełka i pooglądam.. moge nawet fotki zrobić ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie nie.. spider przekombinowałeś ;)

zasilanie jest z molexa..

wzięte jest tylko 12 i masa i tym jest zasilany i wiatrak i diodki..

żadnych 7 czy 5 v ;)

a na wtyczke 3pinowa jest wyprowadzony tylko jeden kabelek z pomiarem obrotów ;)

jak jeszcze jakieś pytania to walcie.. wyciągne z pudełka i pooglądam.. moge nawet fotki zrobić ;)

Ale spider 2000 mówił o możliwościach zasilaniaz gniazda 4pin a nie z 3pin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak możesz to cyknij. Najbardziej mnie interesuje polaczenie diod, bo chcialbym moc je wylaczac... nie potrzebuje w nocy jak spie wlaczonej lampki ;)

Edit:

Już nie potrzeba :)

Znalazłem to: http://www.dzikie.net/?mode=1&cel=thunderblade

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odświeżę trochę temat.

Szukam jakiegoś bardzo cichego wentyla. Mam nieznanej firmy, zawaliście dmucha ale jest troche głośny (mogę sprzedać :)). Szukałem na cooling.pl http://www.cooling.pl/product_info.php?cPa...259125d7591bb3b najbardziej mi przypadł do gustu. Wiem że danym producenta nie można wierzyć dlatego pytam się was co o tym sądzicie ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.cooling.pl/product_info.php?cPa...259125d7591bb3b najbardziej mi przypadł do gustu. Wiem że danym producenta nie można wierzyć dlatego pytam się was co o tym sądzicie ??

Podwojne lozysko- z doswiadczenia wiem ze to bedzie glosne. Musisz szukac slizgowych. Sam teraz szukam jakiejs cichej 120 wiec jak cos ciekawego znajde to sie pochwale .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej kupic porzadne slizgowy wentyl niz slaba kulke.

Nie do konca jest to regula ale sprawdza sie zazwyczaj.

Kulka jednak bedzie zawsze glosniejsza od lozyska- mowimy o porownywalnym wykonaniu.

Bo sa tez glosne slizgi i ciche kulki. A jeszcze jak dodamy ze glosnosc to odczucie subuektywne to pozostaje jedno rozwiazanie-samemu trzeba przetestowac wentyl w rzeczywistych warunkach w jakich bedzie pracowal i wtedy wydac werdykt. Jednemu nie przeszkadza przejezdzajacy tramwaj a drugi bedzie slyszal kota stapajacego po perskim dywanie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niektorym to naprawde przeszkadza, szczegolnie po imprezie :)

Idealem jest w ogole bezglosny komputer ale tu juz sa naprawde duze problemy- praktycznie nie da sie wyeliminowac wentylatorow a jesli juz to konstrukcje takie sa duze i/lub drogie oraz malo mobilne.

A nawet jesli pozbedziemy sie wiatrakow to same elementy elektryczne, chociazby zasilacza lub monitora potrafia brzeczec.

Ale zawsze trzeba dazyc do tego wymarzonego idealu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedzcie mi co myślicie/wiecie o tych wentylachhttp://allegro.pl/show_item.php?item=33945354

1,6A*12V=19.2 W !!!

ten wentyl to istna rakieta, chyba ze klient pomylil sie w opisie.

Dołączona grafika

20W ownage :D

ciche nie jest .. ale na 5v znosne

tyle ze ja kupowalem za 15zl .. i jeszcze niedawno po tyle aukcje widzialem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja Moc jest większa nież Twoja !!

Ja mam Papsty 13,5cmx13,5cm o mocy ... uwaga ... 30W :D Połączone po 3 w szereg są średnio znośne :D Ale pojedyńczo ... fiuuuu ... można by tym samolot napędzać ...

PS: Są dosprzedania jak ktoś chce ... w dziale "sprzedan" ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie do posiadaczy wiatraków Crystal 120mm. Jak chodzą te wiatraczki po paru miesiącach ?? Czy nadal są ciche ?? Proszę o napisanie ile czasu już chodzą i jak je teraz oceniacie.

PS: Crystale są na łożyskach kulkowych czy ślizgowych ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Włąsnie też chce kupić tego Crystal Fan 120mm LED Ultra Silent 2-pin (29zł)

w poniedziałek pojde do Prolinu i zobacze co i jak , musze kupic wentylator 120 na chłodnice , jaki polecacie w rozsądnej cenie ??

P.S Można w tym wentylatorze diody wyłaczyć ?

Przyznam sie nie czytałem całego topika ,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie do posiadaczy wiatraków Crystal 120mm. Jak chodzą te wiatraczki po paru miesiącach ?? Czy nadal są ciche ?? Proszę o napisanie ile czasu już chodzą i jak je teraz oceniacie.

PS: Crystale są na łożyskach kulkowych czy ślizgowych ??

1208691[/snapback]

Mam juz mojego crytal fana jakies 2 miesiace i nie zauwazylem aby sie cos zuzyl czy zwiekszyl swoja kulture pracy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi