fireblade3 Opublikowano 8 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2004 Wiec tak radiatory sa z miedzi i z aluminium - czesciej z aluminium. Tak dlugi otwor bedzie ciezko wywiercic wiertarka reczna. Polamiesz wiertlo. Polecam wiertarke stolowa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 8 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2004 jak wyzej wiertarka raczej stolowa do takich dlugich precyzyjnych otworow radiatora miedzianego raczej nie przewiercisz raz ze w miedzi ciezko sie wierci ,ale drugi powod wazniejszy nie ma miedzianych radiatorow o tak grubej podstawie ,za to aluminiowe sie znajda i takie ze otwor fi 5 bedzie w miare realna konstrukcja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djjaku Opublikowano 8 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2004 no i kuńc to jest finalny projekt małe wyjasnienie : 1) chodzi mi o to zeby rurki z woda wcisnac miedzy zeberka radika nie licze tu oczywiscie na skoki -10 C ale tak 2-3 w dol jakby poszlo to juz bedzie sukces 2)czy moge jako pompke wykorzystac pompke do akwarium taka do tlenu ?? tak mi sie wydaje ze moge :P 3) jaka musi byc woda ?? destylowana, chlorowana ?? nałeczowianka :PP powiedzcie czy takie "cuś" może zaistnieć ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sailence Opublikowano 8 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2004 możesz zrobić to z radiatora aluminiowego, który przewodzi prąd równie dobrze co miedziany, a lepszym rozwiązanie wydaje mi się to te niżej, czytli pudełko na rada zrobione najlpiej z arkusików blachy, otwory wiercone w podstawie radiatora są z praktycznego punktu widzenia nie realne, bo do tego trzeba bybyło w środku wywiercić miejsce na wodę, ale i tak bytłaby wtedy bardzo mała powierzchnia oddawania ciepłą najlepszym sposobem jest obudowanie wiatraka pudełkiem z blachy tylko NIE klejcie silikonem!, poxipol jest do tego najlepszy, silikon po kontakcie z wodą odpada od powierzchni a co do wody to poszukaj sobie w postach przyklejonych, bo tam jest to wszystko opisane, tu nie zajmujemy się zasadami funkcjonowania WC, tylko budową niestanardowych bloków wodnych i takie lamerskjie pytania nie są na miejscu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djjaku Opublikowano 8 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2004 takie lamerskjie pytania nie są na miejscu ohohoho zara lamerskie każdy kiedys zaczynal ja robie to teraz a że wstawilem tu swoj projekt to przy okazji sie pytam co i jak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spider2000 Opublikowano 8 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2004 takie lamerskjie pytania nie są na miejscu ohohoho zara lamerskie każdy kiedys zaczynal ja robie to teraz a że wstawilem tu swoj projekt to przy okazji sie pytam co i jak Do pytania się co i jak sa inne wątki. Teraz takie pytanko... będę miał dremelka prawdopodobnie (takiego lepszego, bo ma płynną regulację obrotów :D ). Jakibyłby najlepszy projekt bloku na NB? Tj. w miare wydajny i jednocześnie łatwy do wykonania... top bym robił z plexy, albo przyklejił następny kawał miedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 8 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2004 Spróbuj wykonać blok ala Atira Zresztą, też możesz poszukać odpowiedzi na te pytanie w wielu tematach ;) To miała być celowa złośliwość - owszem, sailence mógłby sam poszukać odpowiedzi, ale bez przesady Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 8 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2004 takie lamerskjie pytania nie są na miejscu ohohoho zara lamerskie każdy kiedys zaczynal ja robie to teraz a że wstawilem tu swoj projekt to przy okazji sie pytam co i jak Do pytania się co i jak sa inne wątki. Teraz takie pytanko... będę miał dremelka prawdopodobnie (takiego lepszego, bo ma płynną regulację obrotów :D ). Jakibyłby najlepszy projekt bloku na NB? Tj. w miare wydajny i jednocześnie łatwy do wykonania... top bym robił z plexy, albo przyklejił następny kawał miedzi. To moja TOYA jest najlepsza bo też ma płynną regulację obrotów A co do pytania to może ten Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 8 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2004 Lepiej nie kleić w ogóle, najlepszy jest lut lub śrubki+oringo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 8 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2004 najlepszym sposobem jest obudowanie wiatraka pudełkiem z blachy tylko NIE klejcie silikonem!, poxipol jest do tego najlepszy, silikon po kontakcie z wodą odpada od powierzchni tylko nie poxipol straszne badziewie odchodzi od gladkiej powierzchni aluminium nie tyle nie trzyma co wode puszcza polecam Patex Super FIX mialem darmowa probke z gazety ,trzyam git jak kleilem poxipowlem to jeszcze pol tubki budaprenu na uszczelnienie poszlo( zreszta sami zobaczycie za jakis czas) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 9 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2004 Jeśli już musicie kleić, to lepiej Poxiliną a nie Poxipolem Do aluminum lepiej w ogóle nie używać tych klejów, resztę KGB wyjaśnił Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sailence Opublikowano 9 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2004 dzięki za sprostowanie z tym Poxipolem, wiedziałem o wadzie silikono, a le nie wiedziałem, że poxipol ma to samo (reklamy kłamią! :P) a co myślicie o butaprenie? odpadnie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spider2000 Opublikowano 9 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2004 takie lamerskjie pytania nie są na miejscu ohohoho zara lamerskie każdy kiedys zaczynal ja robie to teraz a że wstawilem tu swoj projekt to przy okazji sie pytam co i jak Do pytania się co i jak sa inne wątki. Teraz takie pytanko... będę miał dremelka prawdopodobnie (takiego lepszego, bo ma płynną regulację obrotów :D ). Jakibyłby najlepszy projekt bloku na NB? Tj. w miare wydajny i jednocześnie łatwy do wykonania... top bym robił z plexy, albo przyklejił następny kawał miedzi. To moja TOYA jest najlepsza bo też ma płynną regulację obrotów A gdzie ja napisałem najlepszego? Napisałem, ze takiego lepszego, bo wiele dremelków jakie widziałem miały opcje "OFF" "LOW" "HIGH" Co do robienia Atiry... zobaczymy jak zręczne będę miał rączki, żeby wyryć w kawałku miedzi coś na ten kształt :P . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 9 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2004 takie lamerskjie pytania nie są na miejscu ohohoho zara lamerskie każdy kiedys zaczynal ja robie to teraz a że wstawilem tu swoj projekt to przy okazji sie pytam co i jak Do pytania się co i jak sa inne wątki. Teraz takie pytanko... będę miał dremelka prawdopodobnie (takiego lepszego, bo ma płynną regulację obrotów :D ). Jakibyłby najlepszy projekt bloku na NB? Tj. w miare wydajny i jednocześnie łatwy do wykonania... top bym robił z plexy, albo przyklejił następny kawał miedzi. To moja TOYA jest najlepsza bo też ma płynną regulację obrotów A gdzie ja napisałem najlepszego? Napisałem, ze takiego lepszego, bo wiele dremelków jakie widziałem miały opcje "OFF" "LOW" "HIGH" Co do robienia Atiry... zobaczymy jak zręczne będę miał rączki, żeby wyryć w kawałku miedzi coś na ten kształt :P . Spoko to nie jest tródny kształt sam bym sobie zrobił bloczek tylko niewiem gdzie miedź dostać :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sailence Opublikowano 9 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2004 błagam,, nie używajcie tylu cytatów, bo na jednego posta potrzeba pół strony, a wy piszecie tam jedno zdanie! :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spider2000 Opublikowano 9 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2004 błagam,, nie używajcie tylu cytatów, bo na jednego posta potrzeba pół strony, a wy piszecie tam jedno zdanie! :? No i w czym problem? Przewijanie strony sprawia Ci aż takie trudności? bez przesady... PS. ma może ktoś schemat takiej atiry w skali 1:1 na kompie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KGB Opublikowano 9 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2004 dzięki za sprostowanie z tym Poxipolem, wiedziałem o wadzie silikono, a le nie wiedziałem, że poxipol ma to samo (reklamy kłamią! :P) a co myślicie o butaprenie? odpadnie? a z budaprenem to roznie bywa ,tylu producentow tego i kazdy inny (razw miare miekki ,raz twardy) jak chcesz to mozesz uzyc poxipolu i uszczelnic budaprenem (z zewnatrz kiepsko wyglada) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sailence Opublikowano 9 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2004 wychodzę z założenia, że w takich sprawach wygląd stoi na ostatnim miejscu, liczy się jakość a taki blok zawsze można pomalować, jeśli komuś naprawdę zależy na estetyce a oto mój projekt bloku wodnego zrobionego z radiatora: w wyniku ciśnienia hydrostatycznego woda zostaje wypierana ku górze, obmywając przy tym łopatki radiatora, dysza wlotowa jest na górze, po to aby woda rozlała się na wszystkie kanaliki mówię tu o takim ciśnieniu ponieważ u mnie komputer stoi w pionie, i dlatego blok będzie się znajdował w pozycji pokazanej na widku z góry Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cronosik Opublikowano 15 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2004 Witam wlasnie koncze robic swoj wlasny blok. I mam takie pytanie jak testujecie czy blok dziala i w ogole caly uklad. To bedzie moje pierwsze WC i troche boje sie poprostu zalozyc na procka. Bo jesli nie bedzie dobrze chlodzic i sie spali? Czy macie jakies sposoby? Czy musze zaryzykowac... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Al Bundy Opublikowano 15 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2004 Witam wlasnie koncze robic swoj wlasny blok. I mam takie pytanie jak testujecie czy blok dziala i w ogole caly uklad. To bedzie moje pierwsze WC i troche boje sie poprostu zalozyc na procka. Bo jesli nie bedzie dobrze chlodzic i sie spali? Czy macie jakies sposoby? Czy musze zaryzykowac...jqa zrobiłem 2 bloki na cpu (oba z radiatorów) i za każdym razem, gdy upewniłem się że nie ciekną założyłem na proca. po odpaleniu kompa od razu do biosu sprawdzić temp, jeśli jest ok 25* to wszystko ok, a jak ok 40 to gaić kompa i szukać problmu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cronosik Opublikowano 16 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2004 Witam oto moj pierwszy w zyciu bloczek jak myslicie czy ma szanse cokolwiek schlodzic?? Prosze o konstruktywna krytyke :) A dzisiaj w piwnicy znalazlem jakas duza nagrzewnice chyba od mercedesa. Troche juz ja czyscilem jutro wrzuce zdjecie to mi powiecie co to i co z tym zrobic :) POZDRAWIAM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 17 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2004 Coś jak mój ślimak (zdjęcie na pierwszej stronie) tylko mniej zakręcony :D . Jaka grubość nad rdzeniem? Średnica krućców? Głębokość i szerokość rowka? Top montowany tylko na silikon? Trochę niebezpieczno... A nagrzewnica od mietka miedź czy alu? Jeśli alu- zaopatrz się w jakiś środek przeciwko korozji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cronosik Opublikowano 17 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2004 Witam srednica kruccow to 12mm kanalik jest troszke szerszy a glebokosc ok 8-7mm wiec nad nad rdzeniem powinno byc ok 2mm mam nadzieje. Wrzucam zdjecie tej "nagrzewnicy": Mam pytanie rozumiem ze wode mam podlaczyc do tych duzych wlotow na rogach a po co sa te dwa male? :) Finy troche zniszczone ale tylko z tej strony. Pozatym przy takiej wielkosci :). Pozdrawiam[/img] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doominick Opublikowano 19 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2004 To chyba nie jest nagrzewnica a chlodnica, nie widzialem nagrzewnic tak duzych w takim ksztalcie. Uzywajac czegos takiego MUSISZ zaopatrzyc sie w wentylatory, bo zauwaz, jak male sa przestrzenie miedzy finami. Gdy to sie nagrzeje, bez przeplywu powietrza cieplo bedzie sie kumulowac i zacznie dzialac jak grzejnik jeszcze (sprobuj zatrzymac auto i zobacz, jak szybko sie zagrzeje pomimo, ze nie ma obciazenia na silniku). Male to moga byc wloty do zbiornika wyrownawczego, do odpowietrzania, dla termostatu lub Bog wie czego jeszcze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cronosik Opublikowano 20 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2004 Tak wiem wiem juz zrezygnowalem z tego pomyslu... :oops: Teraz szukam jakiejs nagrzewnicy. Ile moze jakas pozadna na szrocie kosztowac?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 20 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2004 Tak wiem wiem juz zrezygnowalem z tego pomyslu... :oops: Teraz szukam jakiejs nagrzewnicy. Ile moze jakas pozadna na szrocie kosztowac??Na sztotach różne ceny od 20 do ok. 60 zł oczywiście Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brat.pirat Opublikowano 20 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2004 Blok na CPU mojej wlasnej produkcji, skrecony na razie na sucho (bez uszczelnienia silikonem i sprezynek dociskowych) dla potrzeb sesji zdjeciowej :mrgreen: spod - widac wyraznie brak wprawy artysty w obsludze wiertarko-frezarki oraz linijki biurowej - musialem rozwiercac dwa otwory (bo za pierwszym wierceniem nie pasowaly do otworow w mobo :oops: ) polprofil - tutaj wyraznie widoczne jest zamilowanie tworcy do asymetrii i niekonwencjonalnego designu - srodkowy krociec zawadiacko przekrzywil sie nieco z lotu ptaka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 20 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2004 posługiwać się wiertarką to ty nie umiesz :D frez nie zbyt ładny czy to miało być na wzór Uriela sam bym zrobił blok tylko nie wiem skąd <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> kawałek miedzi :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brat.pirat Opublikowano 20 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2004 ... sam bym zrobił blok tylko nie wiem skąd <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> kawałek miedzi :D Poszukaj sklepu/hurtowni metali kolorowych. Za dwa kawalki plaskownika miedzianego: 80x50x10 mm i 40x40x10 mm zaplacilem w sumie niecale 12 pln. Czasami tez na allegro pojawia sie plaskownik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 20 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2004 ... sam bym zrobił blok tylko nie wiem skąd <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> kawałek miedzi :D Poszukaj sklepu/hurtowni metali kolorowych. Za dwa kawalki plaskownika miedzianego: 80x50x10 mm i 40x40x10 mm zaplacilem w sumie niecale 12 pln. Czasami tez na allegro pojawia sie plaskownik. Nie wiesz gdzie są takie hurtownie matali kolorowych w Poznaniu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...