berkut Opublikowano 26 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2004 tym palniczkiem to mozecie sobie druciki polutowac... lepiej juz klej uzyc :o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arthx Opublikowano 26 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2004 ja uzywam do lutowania tego: arthx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 26 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2004 gdzie to kupiłeś za ile ile kosztuje butla z gazem na ile starcza dzienki :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arthx Opublikowano 26 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2004 ja to kupowalem jakis czas temu w OBI. dokladnej ceny nie pamietam, cos kolo 70 pln z jedna butla gazu. zapasowe butle sa po kilkanasicie zlotych. arthx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azaz pl Opublikowano 26 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2004 zalezy tez czym chcesz lutowac BTW ja mam do sprzedania palnik na propan z castoramy ktory znakomicie sie nadaje do lutowania bloczkow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 26 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2004 zalezy tez czym chcesz lutowac BTW ja mam do sprzedania palnik na propan z castoramy ktory znakomicie sie nadaje do lutowania bloczkow za ile masz jakieś zdjęcie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nexus Opublikowano 26 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2004 zalezy tez czym chcesz lutowac BTW ja mam do sprzedania palnik na propan z castoramy ktory znakomicie sie nadaje do lutowania bloczkow za ile masz jakieś zdjęcie Pradopodobnie zdjęcie bedzie za darmo. :lol: Człowieku używaj znaków interpunkcyjnych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
azaz pl Opublikowano 26 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2004 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 26 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2004 zalezy tez czym chcesz lutowac BTW ja mam do sprzedania palnik na propan z castoramy ktory znakomicie sie nadaje do lutowania bloczkow za ile masz jakieś zdjęcie Pradopodobnie zdjęcie bedzie za darmo. :lol: Człowieku używaj znaków interpunkcyjnych. dobre :D :D :D :D a palnik może też :D :D :D to ja jestem chętny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cronosik Opublikowano 26 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2004 tak sobie mysle o tym malym palniczku. Kupilem go sobie i czekam wiec sam sie przekonam ale niby czemu nie uda sie zlutowac bloczku... to ze plomien maly to bede po kawalku Bo temperatura przeciez ok 1200C. Tu widac ze blok jest lutowany na zwyklej kuchence gazowej a ona ma przeciez "troszke" nizsza temperature... No nic sam sie przekonam http://www.cooling-masters.com/articles.ph...hp?id=14&page=7 Aha jeszcze jedno pytanie apropo szlifowania blokow bo po uzyciu papierow sciernych nawet do 3000 blok sie wcale nie blyszczy czym i jak je polerujecie?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 26 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2004 futerko polerskie ew. pasta polerska (papier musi lezec plasko a blokiem przesuwasz w jedna strone[nie w dwie tylko w 1!]) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 26 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2004 tak sobie mysle o tym malym palniczku. Kupilem go sobie i czekam wiec sam sie przekonam ale niby czemu nie uda sie zlutowac bloczku... to ze plomien maly to bede po kawalku Bo temperatura przeciez ok 1200C. Tu widac ze blok jest lutowany na zwyklej kuchence gazowej a ona ma przeciez "troszke" nizsza temperature... No nic sam sie przekonam http://republika.pl/cronosik/soudure1.jpg http://www.cooling-masters.com/articles.ph...hp?id=14&page=7 Aha jeszcze jedno pytanie apropo szlifowania blokow bo po uzyciu papierow sciernych nawet do 3000 blok sie wcale nie blyszczy czym i jak je polerujecie?? Nie chodzi tutaj o temperature palnika tylko o to zeby dostarczyc miedzi odpowiednia ilosc energii (fizyka sie klania). Miedz ma dosc duza pojemnosc i przewodnosc cieplna przez co rozgrzanie sztabki miedzi na blok graniczy z cudem przy tym palniczku. Sprawdzalem to ogranoleptycznie i po wykozystaniu calego zapasu gazu moglem bloczek ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> do reki i chwile potrzymac bo potem juz zaczynal pazyc. Lepiej polozyc bloczek na kuchence, zdjac i dopiero podtrzymywac temperature bloku przy pomocy palnika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spider2000 Opublikowano 26 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2004 futerko polerskie ew. pasta polerska (papier musi lezec plasko a blokiem przesuwasz w jedna strone[nie w dwie tylko w 1!]) Czyli nie można np. polerowac przesuwając lewo, prawo, tylko np. tylko prawo? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 26 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2004 tak. bo inaczej spod bloku nigdy nie bedzie sie "swiecil" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krojczy Opublikowano 27 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2004 Hmm moim zdaniem najlepsz jest 8. Przeciez jak bede przesuwal: do przodu i do tylu tylko to powstana mikroskopijne rowki rownolegle do zwrotu i kierunku przesuniecia. Wiec musisz jakos to usunac, dlatego the best bedzie 8 no ale i tak nie obejdzie sie bez pasty termoprzewodzacej bo przeciez poto ona jest zeby wypelniac :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 27 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2004 Hmm moim zdaniem najlepsz jest 8. Przeciez jak bede przesuwal: do przodu i do tylu tylko to powstana mikroskopijne rowki rownolegle do zwrotu i kierunku przesuniecia. Wiec musisz jakos to usunac, dlatego the best bedzie 8 no ale i tak nie obejdzie sie bez pasty termoprzewodzacej bo przeciez poto ona jest zeby wypelniac :Pdo usuwania tych "rys" jest wlasnie futerko polerskie przynajmniej ktos tak kiedys na tweaku pisal.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 29 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2004 No i mój blok - zamieściłem zdjęcia również w innym temacie ale dam też tutaj: No i oto jak idą prace: Podstawa bloku jeszcze bez wklejonych finów Na tym zdjęciu powinno być widać iż miejsce z finami jest "pogłębione" ku środkowi Tu zdjęcie z podstawą jeszcze nie do końca powierconą, ale może to zdjęcie odda lepiej zagłębienie bloku ku środkowi: Góra bloku: Góra bloku "od środka" Góra bloku nałożona na razie na podstawę: A jeszcze uwagi: - podstawa jeszcze oczywiście nie wyszlifowana - góra bloku na razie jedynie wstępnie sklejona (będzie to oczywiście poprawiane) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CthulpiSS Opublikowano 29 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2004 @tomasir: tyle bedzie tych finów ? .. hmmmm ... nie za mało ?? aha - i jeszcze pytanko - skąd masz take króćce ? jaką mają śr. wewnętrzną ? bo osobiście nie moge znaleźć nic powyżej 10,5 mm śr wewnętrznej :cry: (rozwiercalne tylko do 11mm ... mało...) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 30 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2004 Te króćce mają ok. 11 mm wewnątrz - innych nie znalazłem. Kupiłem je w obi za 6,99 z 2 zaciskami metalowymi / za jeden króciec. Można za 5 pln kupić o identycznej średnicy ale o ok. 1 cm krótsze w castoramie. A co do finów to uważasz że 65 finów to mało :? policzyłem dokładnie jeszcze raz nie 65 a 62 będąfiny - może jeszcze dziś je wkleję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cronosik Opublikowano 30 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2004 Moj nowy bloczek prawie skonczony. Zapomniealem zrobic zdjecie przed zlutowaniem ale wyglada mniej wiecej tak jak na schemaciku. Brakuje mi jeszcze 2 srubek :) kruccow i kleju bo mam zamiar pociagnac jeszcze (mimo ze juz jest szczelny) poxylina, nastepnie wyszliwowac pomalowac na jakis fajny kolorek i wypolerowac spod. Jak skoncze to podesle jeszcze zdjecie. No ale powiedzcie co myslicie o ukladzie kanalow w srodku?? Pozdrawiam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 30 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2004 A ja mam pytanie jak robiłeś gwint w miedzi czy tak samo idzie zrobić w plexi :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 31 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2004 Pozdrawiam :) Czy tu łudzisz się nadzieją iż woda w taki sposób będzie ci krążyć? Wg mnie zdecydowana większość tej wody będzie płynąć bezpośrednio do wylotów tylko dwoma najkrótszymi kanałami. Bo niby jak woda - ma sama z siebie krążyć naokoło 8O Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cronosik Opublikowano 31 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2004 gwint robilem gwintownikiem i mysle ze w pleksie da rade tak samo. Co do krazenia wody to wiem ze wiekszosc wody poplynie najkrotsza droga. Ale kanaly poziome sa najwezsze co mam nadzieje spowoduje ze choc czesc wody poplynie pozostalymi kanalami. Choc tego nigdy sie nie dowiem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cronosik Opublikowano 31 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2004 Ratunku!!! Wlasnie wrocilem z wojazy po miescie i nigdzie nie moge znalezc kruccy. Prosze jesli ktos wie gdzie w Lublinie sa to prosze o informacje. Podobno w obi czy to prawda i jaka cena... Prosze o pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 31 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2004 futerko polerskie ew. pasta polerska (papier musi lezec plasko a blokiem przesuwasz w jedna strone[nie w dwie tylko w 1!])Ja robie ósemki i jakoś wychodzi lustro. Mysle ze to jest naodpowiedniejszy sposob. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 31 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2004 gwint robilem gwintownikiem i mysle ze w pleksie da rade tak samo. Co do krazenia wody to wiem ze wiekszosc wody poplynie najkrotsza droga. Ale kanaly poziome sa najwezsze co mam nadzieje spowoduje ze choc czesc wody poplynie pozostalymi kanalami. Choc tego nigdy sie nie dowiem :) a jakiej wielkości , średnicy gwintownik gdzie kupiłeś i ile zapłaciłeś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sheep Opublikowano 22 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2004 A probowal ktos z Was moze robic bloczki wiercone? Qmpel ma wiertare stolowa i mysle czy by jej nie wykorzystac... Myslalem nad wywierceniem paru kanalow (wzdluz rdzenia ) 2mm a potem jakies 4mm cos jak to: tyle ze duzo wiecej mniejszych kanalikow. Jak wyglada wykonanie czegos takiego. Jakie wiertla, obroty, rady itp. Pozdrowka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Th0m4S Opublikowano 22 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2004 ja bym dal wlot i wylot na przeciwko siebie bo ta jesty szansa ze woda bedzie uciekac zaraz z brzegu ps. jesli kumpel ma wiertarke stolowa to nie lepije poszukac frezow? ja frezuje na wiertarce stolowej traw to dulo i sie czlowiek meczy ale jak sie stara to nawet ladnie wychodzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 22 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2004 A probowal ktos z Was moze robic bloczki wiercone? Qmpel ma wiertare stolowa i mysle czy by jej nie wykorzystac... Myslalem nad wywierceniem paru kanalow (wzdluz rdzenia ) 2mm a potem jakies 4mm Jak wyglada wykonanie czegos takiego. Jakie wiertla, obroty, rady itp. Pozdrowka Życzę powodzenia. Wg mnie po tym co u mnie się działo z wiertłem 2 mm (ciężko się wierciło otwory głębokości 2-3 mm) nie daję Ci najmniejszych szans na zrobienie takiego bloku. Może wiertłem 5-6 mm byś miał jakieś szanse... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 22 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Czerwca 2004 A probowal ktos z Was moze robic bloczki wiercone? Qmpel ma wiertare stolowa i mysle czy by jej nie wykorzystac... Myslalem nad wywierceniem paru kanalow (wzdluz rdzenia ) 2mm a potem jakies 4mm Jak wyglada wykonanie czegos takiego. Jakie wiertla, obroty, rady itp. Pozdrowka Życzę powodzenia. Wg mnie po tym co u mnie się działo z wiertłem 2 mm (ciężko się wierciło otwory głębokości 2-3 mm) nie daję Ci najmniejszych szans na zrobienie takiego bloku. Może wiertłem 5-6 mm byś miał jakieś szanse... To chyba miałeś tępe wiertło ... Ja wierciłem i było spox Wysokie obroty + chłodzenie i leci (nie przegrzewać wierteł - bo momentalnie odpuszczają i tępe) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...