brat.pirat Opublikowano 20 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2004 Nie wiesz gdzie są takie hurtownie matali kolorowych w Poznaniu na ul. Weglowej (za petla autobusowa na Górczynie) ale numeru nie znam... po lewej stronie :mrgreen: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cronosik Opublikowano 20 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2004 Witam mam pytanie czy taka frezarka da sie cos zrobic?? Bo cena nie jest wysoka a ja juz mam dosc meczenia sie wiertarka... http://www.allegro.pl/show_item.php?item=25609706 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 20 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2004 brat.pirat a czym robiłeś finy - całą procedure prosze :wink: Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arthx Opublikowano 20 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2004 @Cronosik ta frezarka nie nadaje sie do bloczkow - sluzy ona do obrobki drewna - listwy, krawedzie, wpusty i takie tam... i nie wiem czy warto wydawac tyle kasy na frezarke zeby wyzezbic jeden czy dwa bloczki - to juz lepiej po prostu kupic gotowy... arthx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 21 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2004 Witam mam pytanie czy taka frezarka da sie cos zrobic?? Bo cena nie jest wysoka a ja juz mam dosc meczenia sie wiertarka... http://www.allegro.pl/show_item.php?item=25609706 Da sie... Ale w drewnie :P Kumpel probowal, z miedzia nie ma szans... P.S. Frezarke ktora bylaby jak znalazl do robienia blokow widzialem w komisie narzedziowym za 4000zl. Calkiem zgrabna byla, tak okolo 130 cm wysoka, 60 szeroka i 80 gleboka... :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brat.pirat Opublikowano 21 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2004 brat.pirat a czym robiłeś finy - całą procedure prosze :wink: Pozdrawiam. Najsampierw wiertarką nawierciłem dwa skrajne otwory, po czym frezem wybrałem boczne "zbiorniczki". Następnie finy wyciąłem (a właściwie naciąłem) małą gumówką, ale wydaje mi się, że są jeszcze ciut za płytkie i chyba pokuszę się o ich pogłębienie. Z drugiej strony jednak boję się przedobrzyć, bo juz jeden kawałek miedzi w ten sposób spieprzyłem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Th0m4S Opublikowano 21 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2004 sorry za moj nieprofesionalizm :) ale co to jest gumowka? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 21 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2004 sorry za moj nieprofesionalizm :) ale co to jest gumowka? :) właśnie :? i jak to sie je? :D Pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brat.pirat Opublikowano 21 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2004 sorry za moj nieprofesionalizm :) ale co to jest gumowka? :) właśnie :? i jak to sie je? :D Pozdro. Właściwie to urządzenie nazywa się "szlifierka kątowa" ("gumówka" to chyba potoczne określeine) a wygląda mniej więcej tak: Elementem tnącym/szlifującym jest ta obrotowa tarcza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 21 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2004 Ehh no mi nie musisz opisywac jak dziala szlifierka kątowa bo to wkońcu mnie nazywaja "Operator szlifierki" - przynajmniej na zjazdach w GDA Pozdro dla Samhaina. A wracając do tematu to jakiej tarczy użyłeś? 2mm? bo mam 1mm do cięcia stali :D PS niedługo pokaże moje 3 nowe bloczki a później jeszcze na CPU jeden czy dwa - zależy od inwencji, chęci i czasu. Pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 21 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2004 Ehh no mi nie musisz opisywac jak dziala szlifierka kątowa bo to wkońcu mnie nazywaja "Operator szlifierki" - przynajmniej na zjazdach w GDA Pozdro dla Samhaina. A wracając do tematu to jakiej tarczy użyłeś? 2mm? bo mam 1mm do cięcia stali :D PS niedługo pokaże moje 3 nowe bloczki a później jeszcze na CPU jeden czy dwa - zależy od inwencji, chęci i czasu. Pozdro. Daj foty jeszcze nieskończonych bloczków plis :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 21 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2004 Mam taką zasade małą, że nie pokazuje ich w stanie hmm nieładu także pokaże w niedziele może 2 bloczki, ale nie obiecuje bo lubie obic niespodzianki i chciałym pokazac je wszystkie, a najlepiej w topicu o moim WC, które niedługo skompletuje. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiecień Opublikowano 22 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2004 Mam pytanko. Może nie pasuje do tego tematu ale gdzieś się trzeba zapytać :) Gdzie w polsce jest jakiś tani zakład frezarski gdzie zrobili by kopie Uriel'a po dobrej cenie przy zamówieniu 10szt. ?? Chodzi mi o sam spód z miedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Th0m4S Opublikowano 22 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2004 jak uszczelnic plexe i miedz ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Gdańsk Opublikowano 22 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2004 Mam pytanko. Może nie pasuje do tego tematu ale gdzieś się trzeba zapytać :) Gdzie w polsce jest jakiś tani zakład frezarski gdzie zrobili by kopie Uriel'a po dobrej cenie przy zamówieniu 10szt. ?? Chodzi mi o sam spód z miedzi. przy 10 sztukach, razem z materiałem (miedź wysokiej jakości) nie opłaca sie koszt to ponad 55 złotych za 1 podstawe, od 30-35 sztuk sie opłaca dopiero. :) dlatego juz nie robie, bo niestać mnie na wywalenie na raz za 30 sztuk :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 22 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2004 jak uszczelnic plexe i miedz ?o-ring / silikon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Gdańsk Opublikowano 22 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2004 jak uszczelnic plexe i miedz ? oring skręcony pomiędzy, najtaniej - najpewniej. silikon nie - woda lubi przy większej powierzchni podmyć silikon, silikonem można króćce uszczelnić w topie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwiecień Opublikowano 22 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2004 Mam pytanko. Może nie pasuje do tego tematu ale gdzieś się trzeba zapytać :) Gdzie w polsce jest jakiś tani zakład frezarski gdzie zrobili by kopie Uriel'a po dobrej cenie przy zamówieniu 10szt. ?? Chodzi mi o sam spód z miedzi. przy 10 sztukach, razem z materiałem (miedź wysokiej jakości) nie opłaca sie koszt to ponad 55 złotych za 1 podstawe, od 30-35 sztuk sie opłaca dopiero. :) dlatego juz nie robie, bo niestać mnie na wywalenie na raz za 30 sztuk :) A wyfrezowanie czegoś prostrzego jak np. stara konstrukcja CFD na GPU/NB ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Th0m4S Opublikowano 22 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2004 a co to jest oring ?? :oops: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubasik Opublikowano 22 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2004 a co to jest oring ?? :oops: :lol:gumowa uszczelka umieszczona w "rowku" w podstawie bloku przycisnięta topem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Gdańsk Opublikowano 22 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2004 o-ring - uszczelka gumowa o przegroju okrągłym, ja stosowałem fi 1.6 mm w moich blokach widziałem konstrukcje gdzie rowek był w topie a miedź prosta, no ale zasada ta sama :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Th0m4S Opublikowano 22 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2004 a gdzie to mozna kupic? i czy sa jakies inne metody? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Gdańsk Opublikowano 22 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2004 w ostródzie to niewiem, ale zobacz google i panorame firm :) - szukaj oring, uszczelki :) w gdansku po zeta za sztuke można kupić :) jeszcze apropo szlifierki kątowej to pierwszy raz słysze określenie gumówka, IMO potocznie to sie nazywa flex :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopo Opublikowano 22 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2004 o-ring - uszczelka gumowa o przegroju okrągłym, ja stosowałem fi 1.6 mm w moich blokach widziałem konstrukcje gdzie rowek był w topie a miedź prosta, no ale zasada ta sama :) no wyfrezowanie takiego rowka na oring jest o wiele łatwiejsze w topie z plexi niż w podstawie z miedzi... :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Th0m4S Opublikowano 22 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2004 w gdansku po zeta za sztuke można kupić :)a jak z wymiarami bo moze bys mi listem wyslal a ja bym wplacil ci pieniazki na konto:) jeszcze apropo szlifierki kątowej to pierwszy raz słysze określenie gumówka, IMO potocznie to sie nazywa flex :)ja tez uzywam nazwy flex a gumuwka skojazyla mi sie z tarcza gumowa dla flexa :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Gdańsk Opublikowano 22 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2004 napewno w twojej okolicy jest firma która robi uszczelki :) gdyby to było 10 min od domu albo po drodze to tak, ale ja tam mam podróż około 1.5 godziny w jedną strone :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 22 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2004 Th0m4S - przejdź sie do jakiegoś większego motoryzacyjnego i popros o oringi gumowe - ja mam taki sklep ulubiony gdzie jest duuuzy wybór. Koszt ok. 1zł Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cronosik Opublikowano 26 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2004 Witam co myslicie o takim palniczku? Nada sie do lutowania miedzi? Bo cena i prostota uzycia jest interesujsaca http://www.allegro.pl/show_item.php?item=25705006 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 26 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2004 Witam co myslicie o takim palniczku? Nada sie do lutowania miedzi? Bo cena i prostota uzycia jest interesujsaca http://www.allegro.pl/show_item.php?item=25705006 Ujdzie... Chyba o takich palniczkach juz bylo :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arthx Opublikowano 26 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2004 zalezy co chcesz lutowac - troche malutki ten palniczek i malo gazu. rurki, kolanka byc moze da sie tym polutowac, ale zlutowac bloczek to chyba bedzie za maly. arthx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...