Skocz do zawartości
tomasir

Blok wodny wykonany w domku, czyli prawdziwe homemade

Rekomendowane odpowiedzi

@Cronosik

ta frezarka nie nadaje sie do bloczkow - sluzy ona do obrobki drewna - listwy, krawedzie, wpusty i takie tam...

i nie wiem czy warto wydawac tyle kasy na frezarke zeby wyzezbic jeden czy dwa bloczki - to juz lepiej po prostu kupic gotowy...

arthx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam pytanie czy taka frezarka da sie cos zrobic?? Bo cena nie jest wysoka a ja juz mam dosc meczenia sie wiertarka...

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=25609706

Da sie...

Ale w drewnie :P

Kumpel probowal, z miedzia nie ma szans...

P.S. Frezarke ktora bylaby jak znalazl do robienia blokow widzialem w komisie narzedziowym za 4000zl. Calkiem zgrabna byla, tak okolo 130 cm wysoka, 60 szeroka i 80 gleboka... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

brat.pirat a czym robiłeś finy - całą procedure prosze :wink: 

Pozdrawiam.

Najsampierw wiertarką nawierciłem dwa skrajne otwory, po czym frezem wybrałem boczne "zbiorniczki". Następnie finy wyciąłem (a właściwie naciąłem) małą gumówką, ale wydaje mi się, że są jeszcze ciut za płytkie i chyba pokuszę się o ich pogłębienie. Z drugiej strony jednak boję się przedobrzyć, bo juz jeden kawałek miedzi w ten sposób spieprzyłem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorry za moj nieprofesionalizm :)

ale co to jest gumowka? :)

właśnie :?

i jak to sie je? :D

Pozdro.

Właściwie to urządzenie nazywa się "szlifierka kątowa" ("gumówka" to chyba potoczne określeine) a wygląda mniej więcej tak:

Dołączona grafika

Elementem tnącym/szlifującym jest ta obrotowa tarcza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehh no mi nie musisz opisywac jak dziala szlifierka kątowa bo to wkońcu mnie nazywaja "Operator szlifierki" - przynajmniej na zjazdach w GDA

Pozdro dla Samhaina.

A wracając do tematu to jakiej tarczy użyłeś? 2mm? bo mam 1mm do cięcia stali :D

PS niedługo pokaże moje 3 nowe bloczki a później jeszcze na CPU jeden czy dwa - zależy od inwencji, chęci i czasu.

Pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehh no mi nie musisz opisywac jak dziala szlifierka kątowa bo to wkońcu mnie nazywaja "Operator szlifierki" - przynajmniej na zjazdach w GDA

Pozdro dla Samhaina.

A wracając do tematu to jakiej tarczy użyłeś? 2mm? bo mam 1mm do cięcia stali :D

PS niedługo pokaże moje 3 nowe bloczki a później jeszcze na CPU jeden czy dwa - zależy od inwencji, chęci i czasu.

Pozdro.

Daj foty jeszcze nieskończonych bloczków plis :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam taką zasade małą, że nie pokazuje ich w stanie hmm nieładu także pokaże w niedziele może 2 bloczki, ale nie obiecuje bo lubie obic niespodzianki i chciałym pokazac je wszystkie, a najlepiej w topicu o moim WC, które niedługo skompletuje.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko. Może nie pasuje do tego tematu ale gdzieś się trzeba zapytać :) Gdzie w polsce jest jakiś tani zakład frezarski gdzie zrobili by kopie Uriel'a po dobrej cenie przy zamówieniu 10szt. ?? Chodzi mi o sam spód z miedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanko. Może nie pasuje do tego tematu ale gdzieś się trzeba zapytać :) Gdzie w polsce jest jakiś tani zakład frezarski gdzie zrobili by kopie Uriel'a po dobrej cenie przy zamówieniu 10szt. ?? Chodzi mi o sam spód z miedzi.

przy 10 sztukach, razem z materiałem (miedź wysokiej jakości) nie opłaca sie koszt to ponad 55 złotych za 1 podstawe, od 30-35 sztuk sie opłaca dopiero. :) dlatego juz nie robie, bo niestać mnie na wywalenie na raz za 30 sztuk :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przy 10 sztukach, razem z materiałem (miedź wysokiej jakości) nie opłaca sie koszt to ponad 55 złotych za 1 podstawe, od 30-35 sztuk sie opłaca dopiero. :) dlatego juz nie robie, bo niestać mnie na wywalenie na raz za 30 sztuk :)

A wyfrezowanie czegoś prostrzego jak np. stara konstrukcja CFD na GPU/NB ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w ostródzie to niewiem, ale zobacz google i panorame firm :) - szukaj oring, uszczelki :)

w gdansku po zeta za sztuke można kupić :)

jeszcze apropo szlifierki kątowej to pierwszy raz słysze określenie gumówka, IMO potocznie to sie nazywa flex :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o-ring - uszczelka gumowa o przegroju okrągłym, ja stosowałem fi 1.6 mm w moich blokach

widziałem konstrukcje gdzie rowek był w topie a miedź prosta, no ale zasada ta sama :)

no wyfrezowanie takiego rowka na oring jest o wiele łatwiejsze w topie z plexi niż w podstawie z miedzi... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w gdansku po zeta za sztuke można kupić :)

a jak z wymiarami bo moze bys mi listem wyslal a ja bym wplacil ci pieniazki na konto:)

jeszcze apropo szlifierki kątowej to pierwszy raz słysze określenie gumówka, IMO potocznie to sie nazywa flex :)

ja tez uzywam nazwy flex a gumuwka skojazyla mi sie z tarcza gumowa dla flexa :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi