Skocz do zawartości
tomasir

Blok wodny wykonany w domku, czyli prawdziwe homemade

Rekomendowane odpowiedzi

Wysokie obroty + chłodzenie i leci (nie przegrzewać wierteł - bo momentalnie odpuszczają i tępe)

Hmm dzis wlasnie katowalem bloczek miedziany na wiertarce stolowej (robilem otwory pod sruby mocujace) i raczej polecalbym niskie obroty ... Mozna sie obejsc bez chlodzenia i zbednych problemow (obroty mialem ustaione ok 500).

Wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wysokie obroty + chłodzenie i leci (nie przegrzewać wierteł - bo momentalnie odpuszczają i tępe)

Hmm dzis wlasnie katowalem bloczek miedziany na wiertarce stolowej (robilem otwory pod sruby mocujace) i raczej polecalbym niskie obroty ... Mozna sie obejsc bez chlodzenia i zbednych problemow (obroty mialem ustaione ok 500).

Wojtek

Zasada jest taka że w twardych materiałach (stal itp) niskie obroty a w miękkich (miedź, platstikitp) wysokie ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja zauważyłem że w miedzi i plexi sie wierci najlepiej na najniższych obrotach :)

To tak jak i ja :wink:

a jeśli chodzi o frezowanie to w przypadku miedzi im wyższe tym lepiej...

natomiast w przypadku frezowania plexi lepsze są wolniejsze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aczkolwiek z małym wiertłem można zapodać troszke wyższe obroty :)

kiedyś mnie uczyli na mechanicznym że bez względu na matreriał, im większe wiertło tym niższe obroty :P czy mieli racje nie wiem bo to stare dziady, tak jak "informatyk" rok temu jeszcze twierdził że standardowym wyposażeniem kompa jest stacja 5 1/4 cala <lol> alt to tak OT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi