lopo Opublikowano 15 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2004 więcej tutaj : BLOK wykonywany był na ręcznej frezarce przy pomocy frezów piłkowych i palcowych... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek-cos Opublikowano 15 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2004 Wysokie obroty + chłodzenie i leci (nie przegrzewać wierteł - bo momentalnie odpuszczają i tępe) Hmm dzis wlasnie katowalem bloczek miedziany na wiertarce stolowej (robilem otwory pod sruby mocujace) i raczej polecalbym niskie obroty ... Mozna sie obejsc bez chlodzenia i zbednych problemow (obroty mialem ustaione ok 500). Wojtek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 15 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2004 Wysokie obroty + chłodzenie i leci (nie przegrzewać wierteł - bo momentalnie odpuszczają i tępe) Hmm dzis wlasnie katowalem bloczek miedziany na wiertarce stolowej (robilem otwory pod sruby mocujace) i raczej polecalbym niskie obroty ... Mozna sie obejsc bez chlodzenia i zbednych problemow (obroty mialem ustaione ok 500). Wojtek Zasada jest taka że w twardych materiałach (stal itp) niskie obroty a w miękkich (miedź, platstikitp) wysokie ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Gdańsk Opublikowano 16 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2004 ja zauważyłem że w miedzi i plexi sie wierci najlepiej na najniższych obrotach :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 16 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2004 ja zauważyłem że w miedzi i plexi sie wierci najlepiej na najniższych obrotach :)To tak jak i ja :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopo Opublikowano 16 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2004 ja zauważyłem że w miedzi i plexi sie wierci najlepiej na najniższych obrotach :)To tak jak i ja :wink: a jeśli chodzi o frezowanie to w przypadku miedzi im wyższe tym lepiej... natomiast w przypadku frezowania plexi lepsze są wolniejsze... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Gdańsk Opublikowano 16 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2004 aczkolwiek z małym wiertłem można zapodać troszke wyższe obroty :) kiedyś mnie uczyli na mechanicznym że bez względu na matreriał, im większe wiertło tym niższe obroty :P czy mieli racje nie wiem bo to stare dziady, tak jak "informatyk" rok temu jeszcze twierdził że standardowym wyposażeniem kompa jest stacja 5 1/4 cala <lol> alt to tak OT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lubmich Opublikowano 16 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2004 W miedzi jest taki problem, że jak zrobi się ciepła to staje się szybko plastyczna (a wtedy zalepia wiertło i nie daje się wiercić) - więc czym lepiej ją schłodzisz tym większe możesz mieć obroty... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...