Skocz do zawartości
roody

8RDA3+ vs 8RDA+

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, padlo mi moje 8KHA+ ;(.

Zastanawiam sie co kupic. Najlepiej prezentuje sie NF7 ale planuje zalozyc w zalmana 7000A, a do niego podobno nie da sie za cholere.

Pozostaje wiec stary dobry epox.

Tylko ktory obecnie jest najlepszym zakupem 8RDA3 czy 8RDA+.

Czym te plyty sie roznia, oprocz tego ze 8RDA+ rev 2.2 ma SS ?

Ktora sprawia mniej problemow i daje sie lepiej zylowac ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam plyte 8RDA+ rev. 2.2 i tez jest na nforce2ultra. Jak nie potrzebujesz SerialATA, a zalezy Ci na o/c to nie biez 8RDA3. 8RDA+ bedzie o wiele lepszym rozwiazaniem.

Też tak myślę. 8rda+ ma też LAN i FW.

Miałem przez kilka miesięcy 8rda3 ale padła i od serwisu wziąłem 8rda+ za symboliczną dopłatą.

8rda3 nie ma SATA - ma go 8rda3+. Mam wrażenie, że 8rda3 jest już nie osiągalna - w jej miejsce serwis prponował mi 8rda3i.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedno sprostowanie odnośnie zalmana na abicie.

Zakłada sie podstawki pod wiatrak odwtotnie a jedną sie podpiłowuje i juz pasuje, nie wiem dlaczego uważasz że sie nie da skoro tyle razy o tym juz mówiono.

Poza tym 8RDA+ rev 2.2 też jest na NF2U400 więc napewno bedzie biegać na 200 spoczko a jakby ją pogonic to i te 240 jest w zasięgu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na mojej rev.2.1 ciężko jest przekroczyć stabilne fsb 230 ale z drugiej strony to więcej mi nie potrzeba. Do tej pory z Epoxem nie miałem problemów i jakoś polubiłem ta firmę.

Co do NF7 to jest chyba najlepszy produkt gwarantujący najwyższe FSB na rynku.

Jeśli nie jesteś maniakiem wysokiego FSB to polecam Epoxa z Sound Stormem :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej prezentuje sie NF7 ale planuje zalozyc w zalmana 7000A, a do niego podobno nie da sie za cholere.

Da się założyć 7000A, trzeba przypiłować zapinkę i po kłopocie, bez większych kłopotów można też założyć pasywne chłodzenie (zalman NB47J) na NB (trzeba wygiąć kilka bolców).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za info.

Mam juz pelny obraz sytuacji.

SATA mi nie potrzeba, biore w takim razie 8RDA+ rev 2.2.

Mam jakos sentyment do epoxa po moim s.p. 8KHA+

Teraz drugie kluczowe pytanko:

Jakie pamiatki polecacie do niej wrzucic ??

To ze do NF7 niepasuje zalman 7000A wziolem z listy kompatybilnosci na stronie zalmana i opini ludzi np w komputroniku. Ale przypominam sobie teraz watek o zamianie podstawek. Zastanowie sie tez nad nim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mimo wszystko polecam Ci 8RDA3+ u mnie stabilnie chodzilo na FSB 220 bez podnoszenia napiecia chipsetu (i tu jest własnie plus bez żadnych vmodów możesz regulować napięciem) dalej pamięci nie pozwalały zasrane kindgstony a nie chciałem tracić jeszcze wiecej na timingach bo i tak przy tym FSB miałem 3-4-4-11 na napieciu 2.9 (na nizszym nie sprawdzałem a na 3-3-3-9 system się nie uruchamiał)

Pozdrawiam i udanego zakupu bez wzgledu na to co wybierzesz!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...