walczy Opublikowano 19 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2002 kilka pytań do mądrzejszych ode mnie: 1. czy SpeedFan naprawdę działa?, wg. mnie to jakaś kpina, na moim KT333 po prostu nie działa pomimo że robiłem wszystko jak trzeba (zakładka configure), OK może jeden chipset mu nie pasuje, ale na Intelu i810 też nie działa, po ustawieniu wszystkiego jak trzeba zero spowolnienia wiatraka, czy komuś na w/w chipsetach SpeedFan działa? 2.Mam drugiego kompa Celek 366, Intel i810. Celek emituje mało ciepła a mam dosyć wydajny i hałaśliwy coolerek 5000obr/min, więc wobec powyższego niepowodzenia ze speedfanem chciałbym go spowolnić i puścić na 7V. Wiem że wystarczy chyba zmienić kolejnośc kabelków ale jak to się robi ? 3.są dwa kompy A(Win XP) i B(Win2000). Na kompie A jest aktywny standartowy windowsowy firewall. Jeżeli firewall jest aktywny to z kompa A nie można zobaczyć w otoczeniu sieciowym kompa B (ale ping dochodzi). Po wyłączeniu firewalla jest wszystko OK. Trochę to dziwne bo firewall powinien blokować połączenia wchodzące (jest to normalna sytuacja i jest oczywiste że z kompa B nie można zpingować wtedy kompa A) ale dlaczego blokuje także połączenia wychodzące ??. Dziwne jest też to że pomimo ustawienia stałych IP 192.168.0.1 i 192.168.0.2 kompy się widzą w sieci dopiero po dodaniu protokołu NetBui, tak jabky z TCP/IP w ogóle nie korzystały. Wcześniej używałem firewalla Outpost Firewall Pro ale blokował mi całkowicie LAN pomimo ustawienia "zezwalaj na komunikację NetBios" i otwarcia bramki TCP/IP dla drugiego kompa więc musiałem go wywalić. dzięki za ewentualne odpowiedzi Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2002 u mnie speedfan działa. to zależy od płyty i układu obsługującego wentylatory. Mój standardowy dodawany do płyty monitor też to oferuje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomko Opublikowano 19 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2002 AD.1. - działa, tylko nie na wszystkich płytach (u mnie działał na Abit BE6-2, o dziwo na BE6 nie chciał. Na mojej obecnej płycie (MSI KT3 ULTRA ARU) też nie chce działać :cry: AD.2. - Trzeba podłączyć w wentylatorze kabelek +12 V (czerwony) do +12 V we wtyczce (żółty) a kabel ujemny (czarny) do +5 V we wtyczce od zasilania np: HDD (czerwony) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piszczel Opublikowano 19 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2002 1. U mnie Speedfan nie działa zarówno na Asusie (NForce420) jak i na Epoxie (KT333). Zależy od układu. :cry: szkoda bo fajny program, jedynie mozna mieć nadzieje że następne wersje będą obsługiwać większą ilość chipów. Aha do Asusa jest dołączony program probe który chyba też ma coś podobnego, ale nie próbowałem. 2. Co do kabelków to było już to przerabiane kilka razy, lecz można powtórzyć, prosta sprawa. We wtyczce z zasilacza masz cztery kabelki: - dwa czarne to masa (czyli 0V) - czerwony to +5V - żółty to +12V więc,: jesli chesz puścic wiatrak na 12V to:czarny i żółty na 7V to: czerwony i żółty na 5V to: czarny i czerwony na koniec sprawdz czy kręci się w odpowiednią strone (ma dmuchać NA procesor), jak się kręci w drugą to podłącz odwrotnie kabelki. :idea: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 19 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2002 niekoniecznie musi się kręcić w drugą strone. moze po prostu nic nie robić. nie radze tego robić na very old wentylatory. żle podłączyłem 7v i mi cd-rw sie przyjarał :( Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
walczy Opublikowano 19 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2002 dzięki wszystkim a szczególnie Piszczelowi który pięknie opisał napięcia 5V i 7V, wiatrak chula już na 5V, teraz wiem że SpeedFan to kiszka, a co z problemem nr 3? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erio Opublikowano 20 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2002 3. zainstaluj tiny personal firewall (freeware ver 2.0) lub zonealarm i wylacz windowsowskie badziewie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...