Skocz do zawartości
ITI

Komp nie trzyma ustawień

Rekomendowane odpowiedzi

CHodzi o to, że podczas zimnego startu kompa (np. jak jest wyłączony przez noc i rano się go włącza) podczas startu wyskakuje mi informacja o procesorze, ze mam Celerona 533E(w rzeczywistosci mam Cel800) i wyskakuje BIOS, w ktorym jest juz ustawione 800 MHZ, teraz musze tylko zapisac zmiany i ponownie uruchomic kompa. Przy nastepnych cieplych uruchomieniach (Np. opcja uruchom ponownie) wyskakuje prawidlowa wartosc procesora.

Mam plyte ASUS CUSL2-C. Nowa, nigdy nie uzywana. NIe wiem, moze cos na plycie (jakies zworki) albo w biosie trzeba ustawic i wtedy bedzie dzialac.

Sprawdzalem tez baterie, tzn. zmienilem na ta ze starej plyty glownej (tam dzialala ok) i dzieje sie tak samo.

Procesor jest sprawny, system chodzi stabilnie itd....

Prosze o pomoc. Z gory dzieki za odpowiedz.

Pzodrawiam

ITI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udalo mi sie rozwiazac moj problem i napisze jak to zrobilem.

Ta plyta glowna ASUS CUSL2-C ma takie cos, jak JumperFree, czyli ze jezeli ona jest wlaczona to nie trzeba na plycie za pomoca przelacznikow ustawiac czestotliwosci procka itd., bo mozna to zrobic w BIOS-ie, ale niestety po tym wyskakiwalo to z czym mialem problem.

Po wylaczeniu tej opcji, na plycie za pomoca przelacznikow ustawilem odpowiednie czestotliwosci i wszystko dziala :)

Nawet dzisiaj jeszcze zmienilem inny procesor i on tez dziala :)

Pozdraiwam

ITI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...