Skocz do zawartości
SuChyY

Moj drugi overclocking - temperatura

Rekomendowane odpowiedzi

Wlasnie przynioslem kompa - z za lozonym Titanem D5TB(3).

Jak widac w konfigu mam TB 1333 - na ktorym temp w spoczynku ma 52*, w stresie jakies 59* gdy podkrecilem go do 1466 (133*11) bylo odpowiedznio 55-64, obudowa jest zazmknieta i nie mam zadnych dodatkowych wentyli. Czy temperatura jest ok ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim zdaniem jak na zamknieta obudowe temperatura jest w miare znormalizowana, to przeciez 1333 tb one sie qurewsko grzeja. otworz obudowe i temp juz powinna spasc o jakies 8*C. warto pamietac, ze nawet najlepszy cooler nie wydoli jesli komp bedzie zamkniety, a w srodku bedzie sie kumulowalo cieple powietrze. jesli chcesz zejsc z temperatura w dol to otworz obudowe albo zrob jakies wentyle w obudowie wspomagajace wymiane powietrza :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam w klubie. Jakis czas temu mialem podobny problem ale poniekad sie z nim uporalem. Sprawa wygladala nastepujaco. Kupilem jak widac athlonika 1,2 tb ktory jak wiadomo moglby robic za plyte grzewcza w kuchni. Jako ze lubie sobie dlubac w grafie 3d to zaraz kompinowalem jak by tu go popedzic. Po licznych testach wyszlo na to ze moj komp chodzi stabilnie w ustawieniach 10x138 i zadne zmiany napiec itd nie daja rezultatu - wisi wczesniej lub pozniej (pewnie pamiec NO NAME :? ). Krecilo sie zatem rozsadnie tylko grzalo sie... niestety. Zima bylo jeszcze "rozsadnie" tz. do 63-65 - przy zdjetej jednej sciance obudowy. Gorzej jak przyszlo lato. dochodzilo do 73 :!: i wyzej powiedzialem ze tak byc nie moze bo usmaze proca. Zaczolem od kupna copper-shrima i pasty "troche srebrnej" titana. Spadlo ale niewiele. Obudowe mam na tyle wredna ze zasilacz gdy siedzi tam gdzie powienien to zaslania proca i ten sie dusi. Zdjolem go i postawilem w obudowie na ziemi. Znow troche ubylo ale nie za wiele kupilem wiatrak inny, miedziany. Byl lepszy od poprzednika ale nie na tyle na ile sie spodziewalem. Zabralem sie za wstawianie wiatrakow do obudowy. Teraz mam 3. Temperaturka dochodzi mi tak do 55 przy ostrym liczeniu i zamknietej jednej sciance obudowy. To ciagle sporo ale nie chce mi sie juz bawic w zbijanie tego wyniku bo na dluzsze obliczenia zdejmuje odobuwe do konca i jest looz. Zatem polecam shrima (przyda sie), paste i wentyle w obudowie bo wiatrak na procku masz calkiem rozsadny. Tejker. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie, ze jest ktos o podobnym sprzecie.

Wiec jesli chopdzi o mnie to pasta jest z Titana - taka jaka byla z coolerem. Coopershima nie mam i nie bede na razie kupowac bo sam nie zakladam radiatorow (amator). Jak sie zdecyduje na taki krok to na pewno coopershima zakupie.

Jak wroce do domu to zdejme obudowe i podam wam wyniki - lecz wydaje mi sie ze komp nie ma za cieplo bo ma 33*. Sproboje tez z dodatkowym wiatrakiem - na razie dam 5x5 - 5000 obrotow. A jak zdobede troche kasy (jutro kupie Live 5.1 ;) ) to zakupie jakis 8x8

W tym miejscu mam pytanie wczesniej mialem Tiotanm Majesty Twins ktory halasowal na jakies 45 dB - teraz podobno jest 29 co mnie bardzo cieszy bo kompa prawie nieslychac. No i wlasnie czy istnieja takie "wolne" wiatraki 8x8 zeby mialy ponizej 30 dB ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje temperatury to: idle 49*C. stres do 56*C. Paste mam od Titana, cooler jakis Colorful, jeden wiatrak wciagajacy na dole z przodu i jeden wyciagajacy na gorze nad procem. Zasilacz mam przykrecony na zewnatrz, co ciekawe, jak byl w srodku to troche pomagal z wuciaganiem powietrza bo temperatura byla ok 2*C mniejsza, a teraz nie kce mi sie go wkladac z powrotem. Jak wylacze wylacze wiatraki z obudowy, to temp dochodzi gdzies do 70*C (a jak zasilacz byl w srodku to ok 65*C). Takze duzo pomagaja wentyle w obudowie, natomiast wyjecie zasilacza nie zawsze powoduje obnizenie temperatury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuje polazic po stronkach i poczytac .. z praktyki wiem ze wentyle od obudowy nie denerwuja najbardziej .. - dobija za to swist wentyla na procku - odwiedz sklepy internetowe (linki masz na tweaku) oni podaja dane o sprzecie - najlepiej aby przeplyw powietrza (CFM - stopy szecienne na minute) byl jak najwiekszy a halas jak najmniejszy. Chyba ze lubisz jak Cie szlag trafia :wink: - pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie nie lubie jak mi cos halasuje 0 szczegolnie teraz gdy wrescie mi nie halasuje, a wczesniej halasowalo ;)

Zaraz zaczne testy ze zdjeta obudowa i z wiatraczkiem z tylu. Aha - no i wlasnie zauwazylem ze temp zaczyna od 35* przystarcie a pozniej rosniedo tych 52 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oki dokonalem kilku testow - a mianowicie gdy postawilem kompa na biurku i zdjalem obudowe to bylo jakies 50 w spoczynku do 58 w stresie - po 15 minutach Cpu STability Test (Warming) gdy wlozylem spowrotem kompa na swoje miejsce - ale zdjalem obudowe to max dochodzi do 60 stopni - jest sie wiec z czego cieszyc :) i mam procka 1466 - musze tylko w sygnaturce zmienic ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...