Skocz do zawartości
Al Bundy

Zczytywanie temp z diody termicznej t-breda

Rekomendowane odpowiedzi

Salemalejkum

Z początku nie wiedziałem gdzie to zamieścić, ale pomyślałem że zamieszczę tu. potrzeba mi schematu urządzonka które by zczytywało temp z diody termiczznej t-breda. wiem że na którychśrtam nóżkach są wyprowadzenia z diody i musze to jakoś odczytać..

oczywiście ma to wynik prezentować na własnym wyświetlaczu.

PS: nie zamieściłem na elektronice, bo tam to ciągle o głośnikach, nie zamieściłem na modyfikacjach, bo to raczej do chłodzenia bardziej pasuje, a że składam WC to...

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dopne sie do topicu i zapytam jakie polecacie programy do odczytu temp z procka?

Wiem ze to co one pokazuja to sie mija z prawda ale zawsze jakas orienatcyjna temperaturka.

I jeszcze jedno ... MBM w trayu jak na niego najade kursorem pokazuje temp cpu, case i sensor. Czy ten sensor to moze odczyt z diody?

Jezeli tak to wychodzilo by ze epox mi zawyza temp o 2 stopnie.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na diodzie zawsze powinna być wyższa temperatura niż z czujnika wiec to napewno nie dioda z procka.

Odczyt temp z diody to naprawde by była pożyteczna sprawa. Ciekawe czy AMD udostepnia jakąś dokumentacje techniczną na ten temat.

Znając numery nózek i rodzaj diody można spoko zrobić układ odczytujący temperature i np pchnąć go do kompa przez COM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]dopne sie do topicu i zapytam jakie polecacie programy do odczytu temp z procka?

Wiem ze to co one pokazuja to sie mija z prawda ale zawsze jakas orienatcyjna temperaturka.

I jeszcze jedno ... MBM w trayu jak na niego najade kursorem pokazuje temp cpu, case i sensor. Czy ten sensor to moze odczyt z diody?

Jezeli tak to wychodzilo by ze epox mi zawyza temp o 2 stopnie.

pozdrawiam

Ja używam SpeedFana. Mam jeszcze MBM ze względu, że może wyświetlać np. temperaturę CPU na wyświetlaczu na mobo, ale teraz prawie go nie używam. Jest dużo z nim zabawy i kombinowania. Tam możesz dla każdego sensora podawać źródło skąd ma brać odczyt. Ale niektóre nie działają (z kosmosu). A SpeedFana uruchomisz i nie musisz nic kombinować (sam pokazuje).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi