Skocz do zawartości
bLaSterD

Czy to normalne??????

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie pytanko... Pompka 750l/h... podłączona do samego węża dł. ok 150cm daje jako taki strumien wody (szklanka 250ml napelnia sie w mniej niz 2sek)... Natomiast po podłączeniu bloku wodnego sr wlotów 12mm (taka jak wewnętrzna węża) i węża do drugiego z wylotów na napełnienie tej samej szklanki potrzebuje ok 8sekund... Tylko czy to jest normalne? czy powinienem pompke wymienic czy co?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to w duzym stopniu zalezy od konstrukcji bloku ale moim zdaniem jest to dosc normalne zjawisko. w bloku woba napotyka na rozne przegrody itd. powstaja zawirowania wiec spadek wydajnosci jest nieunikniony :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak mialem jeszcze pompe 600 l/h podpieta pod blok od Mata to z zajebiscie sikajacej na pol metra strugi po przepuszczeniu przez blok zostawala duzo mniej dynamiczna struzka. po przejsciu przez nagrzewnice to juz szkoda gadac, woda plynela naprawde wolno w porownaniu do powera jaki miala pompa nie obciazona. trudno mi powiedziec czy za duzo czy za malo bo ze szklanka testow nie robilem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam aquarium system 1000 l/h od Mata i naprawde jestem zadowolony wczesniej mialem aqua szuta 600 l/h ale nie wyrabal za bardzo blok byl cieply pomimo, ze nagrzewnica byla chlodna. tzn pompa nie pompowala na tyle szybko wody, zeby ta zdolala odebrac cieplo od bloku. po zmianie pompy na mocniejsza juz jest dobrze blok sie nie grzeje. najlepsze pompy to eheimy i (od obiegow wody w kaloryferkach) pompy CO niestety duzo drozsze :( nie stac mnie :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...