Skocz do zawartości
ajgon

MPlayer sie popsul :(

Rekomendowane odpowiedzi

http://student.uci.agh.edu.pl/~ajgon/linux/pulpit5.jpg

Ma ktos moze jakies koncepcje ? To samo zjawisko na mplayerze 1.0pre3try2, 0.92 na jajach 2.6.2 i 2.6.5. I ciezko mi powiedziec co sie stalo - South Parka chcialem obejrzec i sie popsulo :( I juz nie wstalo - kaszani sie do dzis. Probowalem reinstalowac i rekompilowac MPlayera - bez efektu. Na konsole tez nic nie wyrzuca :(

Ktos sie z czyms takim spotkal ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

phranzee nie wiem jak to mozliwe - robilem to setki razy (no moze przesadzam, ale ze dwa razy probowalem ;) ). Po twojej poradzie, postanowilem sprobowac po raz trzeci i... dziala :mrgreen: - i wez tu zrozum komputery ;]

Tak, czy siak - dzieki za pomoc :mrgreen:

edit: no nie do konca dziala. Jesli odpale gmplayer po raz pierwszy - pokazuje mi skopana skorke, ale jesli odpale go po raz drugi (nie ubijajac pierwszego) - to wszystko gra. Na konsoli nie ma zadnych errorow.

I wez tu zrozum komputery ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bol jest taki, ze to sie dzieje na wszystkich skorkach :/ - leci rekompilacja, moze to cos pomoze ;) A jak nie, to bede kombinowal - zastanawia mnie tylko, czemu jak odpale go po raz drugi (nie ubijajac pierwszego) to wszystko gra. A jesli ubije tego pierwszego i na tym drugim zmienie skorke, to znowu sie wsio krzaczy. Must be a bug ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra sa jakies efekty ;]

Ta kaszanka bierze sie stad, ze szerokosc okna jest zle dobrana - jesli odpale sobie skin avifile i rozszerze go na max, to wszystko pieknie dziala. I szerokosc skina avifile ma wplyw na szerokosc innych skinow. Niestety pojawia sie drobny problem - nie moge poszerzyc avifile, poza pewien (niestety za maly dla innych skinow) zakres. Wie ktos moze, czym to jest uwarunkowane ? Szukalem w plikach konfiguracyjnych skina i nie doszukalem sie info o maksymalnych rozmiarach. Probowalem tez dac do innego skina sekcje: decoration = enable, ale paska dla takie skina sie nie doczekalem :( Ktos wie moze, jak na chama poszerzyc okno, albo gdzie mplayer trzyma info o swoich wymiarach ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NAPRAWILEM !!!

Ale co k*rw polecialo to moje.

Gdyby ktos mial taki problem, to spiesze z wyjasnieniami:

Z jakiegos powodu, mplayer zmienil domyslny rozmiar skorki i za zadne skarby nie chcial oddac. Aby to naprawic, tworzymy plik *.png o rozmiarach skory, ktorej chcemy uzywac (plik nie moze zawierac koloru transparentnego) i wrzucamy go do avifile jako alap.png. Odpalamy mplayera, wybieramy skina alap i rozszerzamy na max (alap ma decoration = enable). Zamykamy mplayera, odpalamy na nowo i wybieramy skin, pod ktorego przygotowalismy png. Skin i mplayer wroca do normy. My tez.

Pozdrawiam ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NT   -o mplayer.o mplayer.cIn file included from /usr/include/sys/ioctl.h:27,                 from mplayer.c:6:/usr/include/bits/ioctls.h:24:24: asm/ioctls.h: No such file or directoryIn file included from /usr/include/sys/ioctl.h:30,                 from mplayer.c:6:/usr/include/bits/ioctl-types.h:25:24: asm/ioctls.h: No such file or directoryIn file included from /usr/include/signal.h:313,                 from /usr/include/sys/wait.h:30,                 from mplayer.c:9:/usr/include/bits/sigcontext.h:28:29: asm/sigcontext.h: No such file or directoryIn file included from /usr/include/bits/posix1_lim.h:126,                 from /usr/include/limits.h:144,                 from /usr/lib/gcc-lib/i486-slackware-linux/3.2.3/include/limits.h:132,                 from /usr/lib/gcc-lib/i486-slackware-linux/3.2.3/include/syslimits.h:7,                 from /usr/lib/gcc-lib/i486-slackware-linux/3.2.3/include/limits.h:11,                 from mplayer.c:16:/usr/include/bits/local_lim.h:36:26: linux/limits.h: No such file or directoryIn file included from /usr/include/errno.h:36,                 from mplayer.c:18:/usr/include/bits/errno.h:25:26: linux/errno.h: No such file or directorymplayer.c: In function `main':mplayer.c:720: warning: passing arg 2 of `m_config_register_options' from incompatible pointer typemake: *** [mplayer.o] Error 1

a mi takie cos przy make wyrzuca :(

gdzies ktos mi cos poradzil aby dograc :

libogg-1.1 oraz libvorbis-1.0.1

ale przy kompilacji wyrzuca mi bledy, ktore podalem w temacie "CPP" na tej tablicy

potem mi ktos poradzil zeby zainstalowac nowe GCC, wiec instaluje 3.4

i znow mi wyrzuca to co podalem w "CPP"

moze mi ktos pomoze, bo wlasnie chyba na mplayerze mi teraz najbardziej zalezy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi