ajgon Opublikowano 26 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2004 http://student.uci.agh.edu.pl/~ajgon/linux/pulpit5.jpg Ma ktos moze jakies koncepcje ? To samo zjawisko na mplayerze 1.0pre3try2, 0.92 na jajach 2.6.2 i 2.6.5. I ciezko mi powiedziec co sie stalo - South Parka chcialem obejrzec i sie popsulo :( I juz nie wstalo - kaszani sie do dzis. Probowalem reinstalowac i rekompilowac MPlayera - bez efektu. Na konsole tez nic nie wyrzuca :( Ktos sie z czyms takim spotkal ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 26 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2004 Odpalasz dziada z shella? Cos wspominales o konsoli. Sprobuj sie pobawic strace - fajne narzedzie do debugowania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajgon Opublikowano 26 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2004 Danke - powalcze ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phranzee Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 wywal pliki konfiguracyjne z ~ :P sprobuj zmienic skorke odpal z konsoli - moze cos pisze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajgon Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 phranzee nie wiem jak to mozliwe - robilem to setki razy (no moze przesadzam, ale ze dwa razy probowalem ;) ). Po twojej poradzie, postanowilem sprobowac po raz trzeci i... dziala :mrgreen: - i wez tu zrozum komputery ;] Tak, czy siak - dzieki za pomoc :mrgreen: edit: no nie do konca dziala. Jesli odpale gmplayer po raz pierwszy - pokazuje mi skopana skorke, ale jesli odpale go po raz drugi (nie ubijajac pierwszego) - to wszystko gra. Na konsoli nie ma zadnych errorow. I wez tu zrozum komputery ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phranzee Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 :P zmien skorke, nawet wywal jej plik. podmien na inny, etc - pokombinuj :D ja tam nie uzywam gui, czysty mplayer mi wystarcza, no i jaka oszczednosc miejsca :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajgon Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Bol jest taki, ze to sie dzieje na wszystkich skorkach :/ - leci rekompilacja, moze to cos pomoze ;) A jak nie, to bede kombinowal - zastanawia mnie tylko, czemu jak odpale go po raz drugi (nie ubijajac pierwszego) to wszystko gra. A jesli ubije tego pierwszego i na tym drugim zmienie skorke, to znowu sie wsio krzaczy. Must be a bug ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 hmmm, pomyliłeś sie, zepsuł Ci sie GMplayer a nie mplayer, emplayera nieda sie zapsuć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajgon Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Ja potrafie popsuc wszystko ;) - a gmplayer to zwykly mplayer z --enable-gui a nie osobny program ;] Mniejsza z tym, ide walczyc dalej - rekompilacja nic nie pomaga ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andriu Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 dobrze wiem że gmplayer to mplayer z gui, chodziło mi generalnie o to że w gmplayerze bardzo łatwo jest coś skopać a mplayer jak kuz jest to jest nie do rozwalenia, no chyba ze mu jakies biblioteki czy inne pokasujesz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajgon Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Dobra sa jakies efekty ;] Ta kaszanka bierze sie stad, ze szerokosc okna jest zle dobrana - jesli odpale sobie skin avifile i rozszerze go na max, to wszystko pieknie dziala. I szerokosc skina avifile ma wplyw na szerokosc innych skinow. Niestety pojawia sie drobny problem - nie moge poszerzyc avifile, poza pewien (niestety za maly dla innych skinow) zakres. Wie ktos moze, czym to jest uwarunkowane ? Szukalem w plikach konfiguracyjnych skina i nie doszukalem sie info o maksymalnych rozmiarach. Probowalem tez dac do innego skina sekcje: decoration = enable, ale paska dla takie skina sie nie doczekalem :( Ktos wie moze, jak na chama poszerzyc okno, albo gdzie mplayer trzyma info o swoich wymiarach ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajgon Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 NAPRAWILEM !!! Ale co k*rw polecialo to moje. Gdyby ktos mial taki problem, to spiesze z wyjasnieniami: Z jakiegos powodu, mplayer zmienil domyslny rozmiar skorki i za zadne skarby nie chcial oddac. Aby to naprawic, tworzymy plik *.png o rozmiarach skory, ktorej chcemy uzywac (plik nie moze zawierac koloru transparentnego) i wrzucamy go do avifile jako alap.png. Odpalamy mplayera, wybieramy skina alap i rozszerzamy na max (alap ma decoration = enable). Zamykamy mplayera, odpalamy na nowo i wybieramy skin, pod ktorego przygotowalismy png. Skin i mplayer wroca do normy. My tez. Pozdrawiam ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_Structor Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 NT -o mplayer.o mplayer.cIn file included from /usr/include/sys/ioctl.h:27, from mplayer.c:6:/usr/include/bits/ioctls.h:24:24: asm/ioctls.h: No such file or directoryIn file included from /usr/include/sys/ioctl.h:30, from mplayer.c:6:/usr/include/bits/ioctl-types.h:25:24: asm/ioctls.h: No such file or directoryIn file included from /usr/include/signal.h:313, from /usr/include/sys/wait.h:30, from mplayer.c:9:/usr/include/bits/sigcontext.h:28:29: asm/sigcontext.h: No such file or directoryIn file included from /usr/include/bits/posix1_lim.h:126, from /usr/include/limits.h:144, from /usr/lib/gcc-lib/i486-slackware-linux/3.2.3/include/limits.h:132, from /usr/lib/gcc-lib/i486-slackware-linux/3.2.3/include/syslimits.h:7, from /usr/lib/gcc-lib/i486-slackware-linux/3.2.3/include/limits.h:11, from mplayer.c:16:/usr/include/bits/local_lim.h:36:26: linux/limits.h: No such file or directoryIn file included from /usr/include/errno.h:36, from mplayer.c:18:/usr/include/bits/errno.h:25:26: linux/errno.h: No such file or directorymplayer.c: In function `main':mplayer.c:720: warning: passing arg 2 of `m_config_register_options' from incompatible pointer typemake: *** [mplayer.o] Error 1 a mi takie cos przy make wyrzuca :( gdzies ktos mi cos poradzil aby dograc : libogg-1.1 oraz libvorbis-1.0.1 ale przy kompilacji wyrzuca mi bledy, ktore podalem w temacie "CPP" na tej tablicy potem mi ktos poradzil zeby zainstalowac nowe GCC, wiec instaluje 3.4 i znow mi wyrzuca to co podalem w "CPP" moze mi ktos pomoze, bo wlasnie chyba na mplayerze mi teraz najbardziej zalezy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigfan Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zrodla jadra potrzebujesz w /usr/src/linux Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kat_666 Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Sorry za drobny OT ale Ajgon moze zapodasz jakis link do tego co masz na pulpicie - pogoda ... :P Pozdrowienia ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phranzee Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 karamba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajgon Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Tak jak phranzee napisal, jest to karamba (najnowsza do pobrania [TUTAJ]), natomiast ta pogoda to jedna z jej wtyczek - liquid weather(do sciagnieca [sTAD]). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_Structor Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zrodla jadra potrzebujesz w /usr/src/linux a jak zmienic zebym potrzebowal w linux-2.6.5 ? O_o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Felson Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 robisz softlinka z /usr/src/linux-2.6.5 do /usr/src/linux Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_Structor Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 tzn najpierw rename z z linux-2.6.5 na linux ? bo ja katalogu linux w src nie mam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phranzee Opublikowano 28 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2004 @The_Structor: poczytaj jakiegos helpa dla poczatkujacych jajcarzy :D su cd /usr/src tar -xjf linux-2.6.5.tar.bz2 ln -s linux-2.6.5 linux cd linux Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_Structor Opublikowano 28 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2004 @The_Structor: poczytaj jakiegos helpa dla poczatkujacych jajcarzy :D raczej dla poczatkujacych w ogole najgorsze jest to ze wyj#$@$ windows i teraz filmu nie moge obejrzec :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_Structor Opublikowano 28 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2004 btw. to nic nie dalo :( dokladnie ten sam blad Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phranzee Opublikowano 28 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2004 tak btw - po co sie bierzesz za kompilowanie - sciagnij binarke/rpm :Ptak btw - po co sie bierzesz za kompilowanie - sciagnij binarke/rpm :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_Structor Opublikowano 28 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2004 dobra ale obecnie mi sie nic nie chce kompilowac, poczawszy od gcc przez mplayer i skonczywszy na np. karambie :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phranzee Opublikowano 28 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2004 moze za trudna distro wybrales ;) wrzuc fedore albo mandrake - tam w zasadzie nie musisz kompilowac :P tylko mnie nie zabij za zaleznosci rpm'ow ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_Structor Opublikowano 28 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2004 zrobie reinstall, przeciez keidys sie kompilowalo :P od razu sobie zrobie wieksza partycje i sie z miejscem nie bede pier..#$l Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...