Skocz do zawartości
fiszer

dysk FUJITSU narzedzia

Rekomendowane odpowiedzi

milo by bylo

narybek@o2.pl

teraz jest tak ze nie moge partycji zformatowac.

na koncu krzyczy ze nie moze zakonczyc formatu...

wie ktos o co chodzi?

probowalem zniejszyc rozmiar i tez luta

dopiero jak ustawie polowe dysku to format sie zrobi ale potem po podlaczeniu dysku po raz 2 to system rozpoznaje dysk jako niesformatowany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki mam (widze ze czasmi ludzie sie poswieca zamiast odsylac do innych postów...)

mam program i teraz mala niedogodnosc czy ktos wie jak przeprowadzic takie operacje uzdrawiajace dysk wtedy gdy on podpiety na USB?

bo skoro go nie ma na zadnym kanale to soft go nie wykrywa.

a ja nie mam przejsciowki zeby to male 2,5 podlączyc....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tu Ci nie pomogę bo zasadniczo nawet nie udało mi się tego programu użyć :-D,

a to dlatego, że miałem od znajomego dysk Fujitsu który lubił znikać z biosu.

Programik niby się odpalał, ale nie widział tego dysku więc nawet nie wiem właściwie jakie on posiada możliwości. Sam dysk zresztą (też 20GB, ale dokładnego modelu nie pamiętam) wkrótce padł na dobre i przestał być wykrywany w ogóle.

Teraz robi za modela, albo lusterko :-P

Podaj model tego dysku.

Może się coś wyduma ;-)

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy próbie podłączenia dysku do laptopa przez USB możesz mieć problemy z zasilaniem (o ile masz dysk zasilany przez USB). Należy wtedy użyć przewodu do dysku, który pobiera zasilanie z PS2 (powinieneś mieć taki przewód dołączony do obudowy). Sam używam dysku Toshiba w obudowie Memobay i taki problem wystapił na moim służbowym laptopie Toshiby (model Sattelite 1800). Na HP Omnibook XE3, z kolei, nie było takich kłopotów.

Część producentów w celu wydłużenia czasu działania baterii obniża napięcie wyjściowe w portach USB.

BTW, ja ze swoim dyskiem nie miałem żadnych problemów przy tworzeniu partycji. Jedną z nich zrobiłem nawet aktywną ze szczątkowym systemem win98. I da się z niej wystartować kompa, o ile MOBO coś takiego obsługuje.

U Ciebie może to być kwestia ustawień obsługi USB w BIOS'ie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok ale zeby ten dysk sprawdzic to musze go normalnie podlaczyc czyli musze miec przejsciowke ktorej nie mam..

a jak podlacze na usb do laptopa to tez to nic nie da

programy diagnozujace jak widzialem dzialaja i wykrywaja dyski na KANAŁAch podpiete a nie na usb...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi