MacieX Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Heh tak trochę się zastanawiałem nad tym tematem a ostatecznym impulsem, który dał mi napęd do działania był temat 'prozba' no ale nie mowa tu o jednostce. Temat "Gramatyka, Ortografia na tweaku" nie jest po to aby kogoś np. 'udupić' ale po to żeby chociaż część z tweakowców, która robi błędy wołające o pomstę do najwyższego ^ uświadomiła sobie może nie tylko to co podstawowe czyli, że robi błędy ale żeby zaczęła je wychwytywać i poprawiać. Oczywiście nie odnosi się to do wszystkich. Ja nie uważam siebie za jakiegoś demona w tym temacie no ale bez przesady 'proźba' , 'pszykład' i itp. są wręcz rażące. Nie wiem jak niektórzy ale ja nie mogę patrzeć na takie złote sekwencje wypisywane w postach. (nie odnosi się napewno do literówek) Proponuję (może) aby zrobić tu jakiś minisłownik z najczęściej korzystanych wyrazów albo wypisywanie takich nazwijmy to wpadek jakie zauważymy- czy coś [ chyba nie jestem tu całkiem poważny ale może to być rozwiązaniem - ] A teraz od serca spod wątroby: Czy was nie powala czasami poziom ort. i gram. tutaj ? no i wszystko co w to wchodzi czyli np. jeszcze fonetyka... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dune Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 który w ogóle rzecz korzystac jak jakies sobie przypomne to dorzuce ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 wziąć włączyć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ajgon Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zaraz wszystkie nieuki, jak jeden maz sie odezwa, ze maja dyslekcje ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ParanoiK Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Oczywiście. Chyba zrobię w regulaminie notkę - powiedzmy więcej niż 3 błędy w wypowiedzi i ban na dwa dni ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MacieX Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zaraz wszystkie nieuki, jak jeden maz sie odezwa, ze maja dyslekcje ;]taaa dokładnie, też o tym pomyślałem ale wiem, że to nie może być wytłumaczeniem :-) [ od polonistki :P :P :P ] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sikor Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Oczywiście. Chyba zrobię w regulaminie notkę - powiedzmy więcej niż 3 błędy w wypowiedzi i ban na dwa dni ;]No to ładne kwiatki :twisted: Zbanujesz mniej więcej połowę użytkowników forum :wink: . Ale na poważnie. Wydaje mi się, że powodem jest znaczne obniżenie średniej wiekowej na Tweaku i niepokończona, w związku z tym, edukacja. Trochę ostrzejszej moderki faktycznie by się przydało. Chłopaki w firmie, to już się ze mnie śmieją, że gadam z komputerem, a ja tylko głośno czytam niektóre wyrazy z postów, bo z zapisu graficznego nie wynika zbyt wyraźnie co to jest. Wspomniałbym nieśmiało też o interpunkcji i używaniu polskich znaków diakrytycznych. Czasami odnoszę wrażenie, że część użytkowników ma dziwne wersje klawiatury z prawym altem podłączonym pod 220V i chyba się tego alt'a boją dotykać :twisted: . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blaaa Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Oczywiście. Chyba zrobię w regulaminie notkę - powiedzmy więcej niż 3 błędy w wypowiedzi i ban na dwa dni ;] to nie przejdzie poniewaz nie mialbys czasu ich wszystkich banowac chyba ze ci sie nudzi i zrobisz cos takiego jak jest w wordzie do sprawdzania bledow ja osobiscie staram sie nierobic bledow chociaz pisze bez polskich ogonkow (pracuje na mac'u jednak to mnie nie usprawiedliwia ale po prostu nie chce mi sie a bez ogonkow pisze sie szybciej)ale niektorzy to naprawde przeginaja (tylko dzisiaj widzialem takie) np; muj, fszystko, niekce, nie bende, pozadkof nie dodac nic ujac tylko studiowac slownik :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zaraz wszystkie nieuki, jak jeden maz sie odezwa, ze maja dyslekcje ;] A kiedys mowili debil, a teraz dyslektyk :) hyhyhy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Feluke Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 No nie lódzie co to ma wogule być?? Dyslektyk i jusz go bedom dyskryminowac to przecierz nie ich wina. ;) A teraz na powaznie to co napisalem to prawda, sam mam dysleksje ale staram sie nie popelniac bledow i jak sie przeczyta tekst to mozna je wylapac. :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 O tak. Ja już wiele razy zwracałem komuś uwagę na ortografię. Czasem mam odruch wymiotny jak widzę błędy typu "<span style="color:red;">ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ktury</span>", "fogule", "kce"... ParanoiK: muszę Cię zmartwić ale to banowanie jest nierealne :/ Co dwa dni duża część forum łapałaby owoca. Chociaż początkującym juzerom nie żałowałbym :twisted: A dysleksja to jeden wielki wał. Jak ktoś jest tępy i nie potrafi się nauczyć to niech korzysta z aspella/worda/etc. Pomijając konwecjonalne słowniki, gdyż one są dla takich osób za trudne do używania : Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zaraz wszystkie nieuki, jak jeden maz sie odezwa, ze maja dyslekcje ;] A kiedys mowili debil, a teraz dyslektyk :) hyhyhy A na ciebie to chyba tak zawsze i nadal wolaja . Co do polskich znakow diakrytycznych to nieurzywanie ich ulatwia pisanie . Mogli by cos takiego zrobic jak CapsALT ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Polskie ogonki to inna sprawa, nie uwazam IMHO zeby nieuzywanie ich dyskredytowalo kogokolwiek. Nie wszyscy maja nawet mozliwosc bezproblemowego wstawiania w/w znakow. Ortografia to inna bajka, zadna dysleksja nie tlumaczy uzyszkodnika z niekorzystania z edytorow textu. Jezlei sam nie potrafi, to zawsze mozna wklejac text do worda czy innego aspella, tylko komu sie chce ? Leserstwo rulezz, niestety :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik2000 Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Ja się zastanawiam po co jest ten topic??? Przytoczę: 7. Staraj się pisać poprawną polszczyzną. Przed wysłaniem posta sprawdź, czy nie ma w nim błędów ortograficznych, interpunkcyjnych lub literówek. Jeżeli zobaczysz błędy już po umieszczeniu wiadomości na forum, użyj opcji "zmień", żeby je poprawić. Posty zawierające rażące błędy ortograficzne lub napisane całkowicie niezrozumiale mogą być usuwane z forum przez moderatorów. Jeżeli jest to zapisane w regulaminie, to permanentne niestosowanie się do przepisów grozi banem. I tego wszyscy dyslektycy (i inni podobni) powinni się trzymać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blaaa Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 uzyszkodnika <-- co to znaczy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 A na ciebie to chyba tak zawsze i nadal wolaja. (...) F.U.C.K OFF, pozatym wszyscy nauczyciele sie z tego tekstu nabijaja w szkole i tak mowia hehe. Ale ty nie skumales i brak ci poczucia humoru. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SKRYTOBOJCA Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Pozatym jak ktos ma dyslekcje, to musi ciagle cwiczyc i przepisywac rozne teksty i tak w kolko, cwiczyc i cwiczyc. A nie, ze sobie wyrobi swistek i ma juz to w dupe. Albo sobie taki papierek wyrabiaja osoby ktore nie maja dysleksji hehe, ostatnio w szkole byl konkurs ortograficzny i bylo zabawnie bo 3 osoby z dysleksja mialy dobre miejsca :>>> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Galago De Codi Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 No to macie problem panowie i panie... Bo wśród dyslektyków duży dosetek chorych. stanowią właśnie osoby związane z informatyką. Po pierwsze nie pisze się ze dyslektyk = debil.... Po drugie bardzo czesto wsród informatyków występuje autyzm wysokofunkcyjny- co czasem widać po tych "miłych" wypowiedziach :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik2000 Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 A tak poza wszystkim to już nie chodzi o sam papier! Co on daje? To jest rodzaj usprawiedliwienia. Forum jakoś może to przeżyje, ale jeśli taki delikwent będzie musiał napisać jakieś sprawozdanie lub pismo do urzędu? Koszmar! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pretorian Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 No to macie problem panowie i panie... Bo wśród dyslektyków duży dosetek chorych. stanowią właśnie osoby związane z informatyką. Po pierwsze nie pisze się ze dyslektyk = debil.... Po drugie bardzo czesto wsród informatyków występuje autyzm wysokofunkcyjny- co czasem widać po tych "miłych" wypowiedziach :wink: ty chyba masz autyzm gościu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Galago De Codi Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 No to macie problem panowie i panie... ty chyba masz autyzm gościu Doczytaj synek jak nie wiesz o czym mówię. Poztym właśnie potwierdziłeś tylko ststystyki ze to forum ma coraz nizszą średnią wieku.. i niestety to widac po poziomie TWOICH wypowiedzi.. :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 blaaa: użyszkodnik = użytkownik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pretorian Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 No to macie problem panowie i panie... ty chyba masz autyzm gościu Doczytaj synek jak nie wiesz o czym mówię. Poztym właśnie potwierdziłeś tylko ststystyki ze to forum ma coraz nizszą średnią wieku.. i niestety to widac po poziomie TWOICH wypowiedzi.. :twisted: gosciu jestem od dawno na forum, czytam dosyc czesto i uważam że przez takich filozofów jak ty forum nie jest takie jak kiedyś. Pozatym co ty tam wiesz o moim wieku, myslisz ze maturke napisałeś to twoje wypoiedzi są na poziomie ? seeyaa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Lanselot Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Po pierwsze nie pisze się ze dyslektyk = debil.... Problem polega na tym, że 90 % użytkowników mających problem z ortografią czy wysławianiem się (a to już debile bezdyskusyjni ;>) nie czyta swoich postów po ich napisaniu, a zatem przejawia totalną ignorancję i zarazem brak szacunku w stosunku do potencjalnych odbiorców tekstu. Wniosek = banować ;>. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 hyh takich malych rasistow jak wy powinno sie banowac :> Topik mial byc taki mily a wpadlo kilku inteligentnych inaczej i juz burdel . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MacieX Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Po pierwsze nie pisze się ze dyslektyk = debil.... Problem polega na tym, że 90 % użytkowników mających problem z ortografią czy wysławianiem się (a to już debile bezdyskusyjni ;>) nie czyta swoich postów po ich napisaniu, a zatem przejawia totalną ignorancję i zarazem brak szacunku w stosunku do potencjalnych odbiorców tekstu. Wniosek = banować ;>. taaaa podpisuję się wszystkimi kończynami. stwierdzenie w 100% trafne. wniosek można rozkminiać :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wunat Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 (...) A dysleksja to jeden wielki wał. Jak ktoś jest tępy i nie potrafi się nauczyć to niech korzysta z aspella/worda/etc. Pomijając konwecjonalne słowniki, gdyż one są dla takich osób za trudne do używania : Tez az mnie sciska jak widze niektore bledy na forum ale tu przegiales ! :twisted: jestem dyslektykiem i nie masz mnie prawa nazywac tepakiem i z "konwencjonalnego" slownika korzystac potrafie, wiec waz slowa :x Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raki Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 ParanoiK: muszę Cię zmartwić ale to banowanie jest nierealne :/ Co dwa dni duża część forum łapałaby owoca. Chociaż początkującym juzerom nie żałowałbym :twisted: Nie wiem czy pisałeś to w żartach czy jak... ale pamiętaj zawsze, że kiedyś też byłeś początkującym userem [no offence] A co do błędów... to każdemu się zdarza ...czasami sam się zastanawiam czy dobrze piszę czy nie! Ale też liczba błędów wynika z pisania na tak zwany odwal... a to boli... :lol: (...) A dysleksja to jeden wielki wał. Jak ktoś jest tępy i nie potrafi się nauczyć to niech korzysta z aspella/worda/etc. Pomijając konwecjonalne słowniki, gdyż one są dla takich osób za trudne do używania : Tez az mnie sciska jak widze niektore bledy na forum ale tu przegiales ! :twisted: jestem dyslektykiem i nie masz mnie prawa nazywac tepakiem i z "konwencjonalnego" slownika korzystac potrafie, wiec waz slowa :x Nieliczna część dyslektyków jest w stanie się wyleczyć... jedyne co im pozostaje (z tego co wiem) to nauczyć się zasad pisowni... a i to nie zawsze pomaga... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mongothealien Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 kurde, w technikum miałem glejd na dysleksję - gorszy jestem czy co? często popełniam literówki ponieważ pisze dość szybko, równie często lewa ręka jest wolniejsza od prawej, której palec właśnie skończył naciskać alt - czy to także ma być powodem do dyskryminacji mojej osoby na forum :roll: reed: pamiętasz jak kilkaset dni temu napisałeś mi PW zwracając mi uwagę, że kijowo wygląda pisanie wyrazów np: coorche=kurcze itp.? pomogło teraz uwaga techniczna: skoro php potrafi zamienić słowo D.U.P.A na ciacha - może któryś z urażonych pisownią administratorów/moderatorów z pomocą równie urażonych userów poświęci kilkaset godzin wpisując do skrypyu najczęściej popełniane błędy i ich poprawne wersje :?: :wink: to nie jest forum profesora miodka czy jak mu tam... wybaczajcie mi i innym drobne błędy. jak będę potrzebował informacji dotyczących pisowni zagmatwanych słów - poczytam sobie słownik. jeżeli jednak szukam informacji o kompach - nie robi mi zbytnio różnicy czy ktoś napisał "moja pierwsza próba" czy "moja pirwsza pruba" BTW: @ajgon: pokaż mi kolejnego nieuka prócz mnie, który w polsce potrafi ustawić laser zdolny przeciąć stal o grubości 20cm @SKRYTOBOJCA: dysleksja to wada natomiast debilizm nosi znamiona ciężkiej choroby - nie ma więc najmniejszego porównania :wink: dobra, teraz błędy, które znalazł word w wypowiedziach userów broniących naszego ojczystego języka : MacieX: napewno -> na pewno ajgon: maz sie -> mąż się, dyslekcje -> dysleksje Sikor: niepokończona -> niedokończona SKRYTOBOJCA: pewnie nie masz alt'a... Feluke: ty pewnie również :wink: voytar: konwecjonalne -> konwencjonalne viod: również bez ogonków... ; nieurzywanie -> nieużywanie reed: z szacunku do Ciebie -> pomijam 8) SKRYTOBOJCA: pomijając alt... pozatym -> poza tym ; dyslekcje -> dysleksje Galago De Codi: dosetek -> odsetek ; czesto -> często ; wsród -> wśród ; wysokofunkcyjny -> wysoko funkcyjny ; poztym -> poza tym ; ststystyk -> statystyki ; nizszą -> niższą ; widac -> widać Pretorian: gosciu -> gosciu ; dosyc -> dosyć ; czesto -> czesto ; pozatym -> poza tym ; myslisz -> myślisz ; maturke -> maturkę ; wypoiedz -> wypowiedzi to nie jest stricte wytykanie błędów w waszych postach - lista ma pomóc wam uświaqdomić, że prawie KAŻDY z nas robi błędy - i co z tego :?: :!: EDIT: post ukazał sie ze sporym opóżnieniem - tyle trwało sprawdzanie pisowni... pisałem go przed postem Lanselot'a Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymoon Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Wspomniałbym nieśmiało też o interpunkcji i używaniu polskich znaków diakrytycznych. Czasami odnoszę wrażenie, że część użytkowników ma dziwne wersje klawiatury z prawym altem podłączonym pod 220V i chyba się tego alt'a boją dotykać :twisted: .Nie wiem, czy polaczenie z internetem masz od dwoch lat, czy zapomniales jak to bylo, ale wyjasniajac ci ta sprawe z polskimi znakami w prosty sposob, wystarczy tylko napisac dwa slowa: "kodowanie' i "przyzwyczajenia". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...