Skocz do zawartości
MacieX

Gramatyka, Ortografia na tweaku

Rekomendowane odpowiedzi

kurde, w technikum miałem glejd na dysleksję  - gorszy jestem czy co? (...)

dobra, teraz błędy, które znalazł word w wypowiedziach userów broniących naszego ojczystego języka

:

MacieX: napewno -> na pewno

ajgon: maz sie -> mąż się, dyslekcje -> dysleksje

Sikor: niepokończona -> niedokończona

SKRYTOBOJCA: pewnie nie masz alt'a...

Feluke: ty pewnie również  :wink: 

voytar: konwecjonalne -> konwencjonalne 

viod: również bez ogonków... ; nieurzywanie -> nieużywanie

reed: z szacunku do Ciebie -> pomijam  8) 

SKRYTOBOJCA: pomijając alt... pozatym -> poza tym ; dyslekcje -> dysleksje

Galago De Codi: dosetek -> odsetek ; czesto -> często ; wsród -> wśród ; wysokofunkcyjny -> wysoko funkcyjny ; poztym -> poza tym ; ststystyk -> statystyki ; nizszą -> niższą ; widac -> widać

Pretorian: gosciu -> gosciu ; dosyc -> dosyć ; czesto -> czesto ; pozatym -> poza tym ; myslisz -> myślisz ; maturke -> maturkę ; wypoiedz -> wypowiedzi

to nie jest stricte wytykanie błędów w waszych postach - lista ma pomóc wam uświaqdomić, że prawie KAŻDY z nas robi błędy - i co z tego  :?:  :!:

EDIT: post ukazał sie ze sporym opóżnieniem - tyle trwało sprawdzanie pisowni...

pisałem go przed postem Lanselot'a

Nie zebym byl chamski, no ale trzeba widziec tez swoje bledy...

glejd -> glejt

(...)

Nic dodac, nic ujac. Jeszcze teraz sa z tym kodowaniem problemy (wystarczy przegladnac forum o windows) ;)

Edit- znalazlem bleda (Tfu! Blad!, tfu! Błąd :oops: ). windows powinno byc z Duzej litery.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mongo drogi, napisalem juz w poprzednich postach, ze mozna odpuscic pisanie bez ogonkow.

Dla mnie to zaden blad, poprostu szybciej i wygodniej.

Niektorzy wrecz niemaja mozliwosci pisania zakretasow.

Mi chodzilo raczej o ortografie, a tej jak wiesz mozna sie nauczyc na pamiec, jezeli nie to zostaje word i podobne.

Nie chodzi mi o to ze komus co jakis czas sie zdazy jakis blad, wiadomo, nie ma idealow.

Ale zwroc uwage na to jak niektorzy pisza caly czas.

Chwile temu zauwazylem baaardzo ciekawy post, looknij prosze i powiedz co o tym myslisz ?

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=70788

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szymoon: A co ma kodowanie do rzeczy w tym momencie? Znajdź mi kogoś kto nie posiada polskiego kodowania.

Co do ortografii: wiem, że sam nie jestem orłem - ale bez przesady: może ktoś rozumie tego usera?

http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=70788&highlight=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szymoon: A co ma kodowanie do rzeczy w tym momencie? Znajdź mi kogoś kto nie posiada polskiego kodowania.

Dokładnie. Rozumiem, że można wyjechać za granicę i czując głęboką potrzebę wejścia na Tweaka, pisać sobie w kawiarence bez polskich znaków, ale nie do przyjącia jest sytuacja, gdy ktoś to robi naginnie tylko i wyłącznie z czystego, źle pojmowanego lenistwa. W oficjalnych kontaktach i tak wymagana jest odpowiednia forma, a zatem wyrobienie sobie odpowiednich umiejętności jest niezbędne, jeżeli ktoś planuje w przyszłości jakąkolwiek pracę, do której wymagana jest styczność z komputerem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ajgon: pokaż mi kolejnego nieuka prócz mnie, który w polsce potrafi ustawić laser zdolny przeciąć stal o grubości 20cm

[bla.. bla.. bla..]

ajgon: maz sie -> mąż się, dyslekcje -> dysleksje

Cos Pana ponioslo Panie mongo ;] Gdzie ja napisalem, ze dyslektycy sa nieukami ? Napisalem odwrotnie, ze zaraz wszystkie nieuki zaczna sie tlumaczyc dysleksja. Wiem co to jest dysleksja jak i dysortografia i doskonale rozumiem ludzi z ta przypadloscia - szczegolnie tych udzielajacych sie w internecie. Na pewno, nie jest latwo byc branym za nieuka, szczegolnie, ze ostatnio cale pokolenie tumanow tlumaczy swoje nieuctwo dysleksja. A wtedy obrywa sie najbardziej prawdziwym dyslektyka, bo nie dosc, ze ich ortografia razi, to jeszcze czesto sa utozsamiani z kims kim naprawde nie sa. Takze, nie chcialem tutaj obrazic ani Ciebie ani zadnego z ludzi, ktorzy NAPRAWDE maja dysleksje - nie takie byly moje intencje i moja wypowiedz tez tego nie potwierdzi ;)

A co do moich bledow - jak widac, sa to bledy powstale, przez nieuzywanie polskich krzaczkow ;) Nie powiem, ze nie mam polskiego kodowania bo bym sklamal - powiem ze przez 18 lat jak robie przy kompach (z czego 8 na Boskim atari ;)) nigdy nie uzywalem polskich krzakow - i tak mi juz zostalo ;)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, nie chodzi tu o wytykanie sobie wzajemnych błędów, tylko na skoncentrowaniu się na takich zjawiskach jak post przytoczony w linkach wyżej!

Z polskimi ogonkami czy bez, jeśli wypowiedź układa się w papkę to czytający męczy się i próbuje dojść o co chodzi. A przecież nie o to chodzi ;) Powinniśmy się nawzajem szanować i pisać "w miarę poprawną" polszczyzną. W przeciwnym wypadku do niczego to nie doprowadzi.

A co do zasłaniania się papierem to fakt. Bardzo wielu naprawdę chorych (nie wiem czy to dobre słowo) cierpi na tym, że 80% maturzystów załatwia sobie papier w czwartej klasie! Jeszcze 10 lat temu było to nie do pomyślenia a jakoś wszyscy sobie radzili!

Po prostu na lenistwo nie ma rady (cały dziś dzień siedzę i nic nie robię ;):D:lol:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tjaaa to jest w moim wykonaniu literówka a raczej spacjówka no bo komu może się przytrafić jak nie ułomowi, który nie może podczas nauki szybkiego pisania nie trafić w najdłuższy klawisz na klawiaturce:-) - zero usprawiedliwiania - to są przecież błędy a takie trzeba wychwytywać i pokazywać to się ludzie nauczą :)

@mongo... nikt nie ma zamiaru dyskryminować tutaj Ciebie ani innych i pamiętaj że nie chodzi tu też o dyrdymały jak mała literówka czy podobny pipsztyk.

co do php to za dużo roboty imo ale fajnie by było w coś takiego uzbroić forum :)

Jeśli Tobie nie przeszkadza "moja pirwsza pruba" no to wybacz ale nie mamy oczym gadać

[napisał o tym Lanselot - szacunek do odbiorcy]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Za moich czasów na ławę kładli i w goliznę grzmocili", że cytatem zawieśniaczę. Gdybym się zdecydował reinkarnować ~20 lat wcześniej, byłbym torturowany za pisanie lewą ręką, co czynię z powodzeniem od urodzenia (tylko pisanie, prawa jest sprawniejsza w dzierżeniu lutownicy i innych takich). Kiedy jeszcze nosiłem koszulę w zębach, a na muchy mówiłem tapty, stosowano terror psychiczny i rozbudowany aparat ucisku wobec dzieci mających awersję do ortografii. Za 20 lat nikogo nie będą zapewne dziwić absolwenci podstawówek, dla których podpisanie się bez błędów to heroiczny wyczyn :>

Jeśli o osiągnięcia i papiery ortrografoidalne chodzi, to ośmielam się pochwa-lić bezczelnym papierkiem, stwierdzającym zajęcie drugiego miejsca (wyłożyłem się na przecinkach, jak zwykle) w powiatowym konkursie ortograficznym w zeszłym roku. Wielkiemico, n'est pas? :>

Aha, jako narcyz uwielbiam czytać własne posty. Taka łagodna forma autokanibalizmu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Za moich czasów na ławę kładli i w goliznę grzmocili", że cytatem zawieśniaczę. Gdybym się zdecydował reinkarnować ~20 lat wcześniej, byłbym torturowany za pisanie lewą ręką, co czynię z powodzeniem od urodzenia (tylko pisanie, prawa jest sprawniejsza w dzierżeniu lutownicy i innych takich). 

[...]

Aha, jako narcyz uwielbiam czytać własne posty. Taka łagodna forma autokanibalizmu.

Chyba raczej automasturbacji ;]]]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy wiecie że...

Zgodnie z nanjwoymszi baniadmai perzporawdzomyni na bytyrijskch uweniretasytch nie ma zenacznia kojnoleść ltier przy zapisie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria była na siwom mijsecu, ptzosaloe mgoa bycw niaedzile i w dszalym caigu niepwinono to sawrztac polbemórw ze zozumierniem tksetu. Dzieje się tak datgelo, ze nie czamyty wyszistkch liter w solwie, ale clae solwa od razu. ;)

No i czego tu sie czepiać? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wkurza mnie gdy nazywa sie ludzi z dysleksja i dyzgrafia "debilami". Czy ja jestem debilem ? Mam oba dosc mocno "zaawansowane" i jakos nim sie nie czuje.

Ci ktorzy tego nie maja nie wiedza ile to jest cierpienia w szkole dla przykladu, kiedy siedze na lekcji, bardzo uwaznie slucham (zeby zapamietac a mam bardzo dobra pamiec do "nauki" - tak mam nedzna i zapominam czesto gdzie sobie jedzenie w pokoju zostawilem) i nic nie pisze bo poco, i tak nie odczytam tego co napisalem. Teraz mam mature 11'stego i oddalbym niemal wszystko zato zeby pisac czytelnie i moc wszystkie moje notatki przeczytac.

To ze ktos na forum pisze "<span style="color:red;">ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ktury</span>", czy jakies inne "dzefka" jest po prostu debilem ktory nie umie napisac nic porzadnie i nich nie p!3rdol! ze "mam dysleksje". Ja moge pisac w miare poprawnie (jakos nikt sie nie czepial do teraz) inni takze moga. Uposledzone koty zapraszam do zapoznania sie z wordem i jego darmowymi klonami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie pisanie na kompie uczy złych nawyków olewanie ogonków pisanie zamiast Ó U itd. Jak sobie człowiek wyrobi pewne nawyki to później samo leci i nie trzeba się nad tym zastanawiać. Odkąd mam kompa i wszystko na nim piszę to stwierdziłem pewne uwstecznienie w piśmie ręcznym ale to chyba normalne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@SKRYTOBOJCA: dysleksja to wada natomiast debilizm nosi znamiona ciężkiej choroby - nie ma więc najmniejszego porównania  :wink: 

napisalem, ze ktos tak kiedys mowil, w dalszym poscie dalem wyjasnienie :P

SKRYTOBOJCA: pewnie nie masz alt'a...

o co chodzi ci z tym altem?

SKRYTOBOJCA: pomijając alt... pozatym -> poza tym ; dyslekcje -> dysleksje

a nie pomyslales czasem, ze jak ktos pisze to moze mu zdarzyc sie literowka np. przypadkowe ominiecie spacjiiii?! albo inna literka mi przeskoczy???!!!

A po trzecie, nigdzie nie pisalem, ze naleze do broniacych jezyka :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie pisanie na kompie uczy złych nawyków olewanie ogonków pisanie zamiast Ó U itd. Jak sobie człowiek wyrobi pewne nawyki to później samo leci i nie trzeba się nad tym zastanawiać. Odkąd mam kompa i wszystko na nim piszę to stwierdziłem pewne uwstecznienie w piśmie ręcznym ale to chyba normalne

Ja w internecie siedzie od paru lat i kiedys bylo w BARDZO ZLYM tonie uzywanie polskich ogonkow (netykieta) np. na ircu i innych programach gdzie wyskakiwaly "krzaczki".

I przez te lata czlowiek sie przyzwyczail do nie uzywania ogonkof :)

I nie widze w tym problemu, jak mam zamiar napisac jakie e-mail do jakiejs firmy, instytucji to uzywam ogonkow (wlasciwie word ma zajecie wtedy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy wiecie że...

Zgodnie z nanjwoymszi baniadmai perzporawdzomyni na bytyrijskch uweniretasytch nie ma zenacznia kojnoleść ltier przy zapisie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria była na siwom mijsecu, ptzosaloe mgoa bycw niaedzile i w dszalym caigu niepwinono to sawrztac polbemórw ze zozumierniem tksetu. Dzieje się tak datgelo, ze nie czamyty wyszistkch liter w solwie, ale clae solwa od razu. ;)

Tak, tak ten tekst jest genialny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale powiedzcie czy nie sądzicie, że jakby się zrobiło coś w stylu cenzury na forum, tz. jush->już to byłoby przejrzyściej i dużo lepiej by się czytało ? Moim zdaniem naprawde dobrze by to wszystkim zrobiło gdyby coś takiego istaniło.

A jak to nazwaliście "zangielszczanie" polskich wyrazów uważam za przejaw totalnego szczeniactwa, pozerstwa i starania się o to by być COOOOOL.

Skrytobująca -> widze, że nabijasz licznik :P [no offence] :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak to nazwaliście "zangielszczanie" polskich wyrazów uważam za przejaw totalnego szczeniactwa, pozerstwa i starania się o to by być COOOOOL.

Dokładnie - istne dresiarstwo [sorry za to porównanie]. Co gorsza, staje się to coraz powszechniejsze :? . Jak widzę takie "joosh", zamiast "już", zbiera mi sie na wymioty :? .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy wiecie że...

A przeczytaj książkę tak napisaną. Odpadniesz po pierwszej stronie. Odczytanie tak zapisanego tekstu jest możliwe tylko dlatego, że tysiące razy widziałeś dane wyrazy, zapamiętałeś ich kształt i teraz możesz się go doszukać w zniekształconych ciągach. Pomijam już, że zidentyfikowanie takiego tekstu zajmuje kilka razy więcej czasu niż odczytanie normalnego zapisu. Kilkanaście (albo nawet kilka) minut czytania ciągłego tekstu o takiej postaci i zmęczysz się tak, że zrezygnujesz.

Uwaga dodatkowa 1: dyslektyk może mieć problem z odczytaniem czegoś takiego.

Uwaga dodatkowa 2: trochę wyrazów o podobnej budowie, nieoczywisty kontekst i już po ptakach -- nie przeczytasz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A z ciekawostek o nazwie polskie ogonki. Baaaaaardzo dawno temu, byż może nawet w roku 86 (wtedy to zaczynałem przygodę z komputerami, a tak dokładniej z Atarynką) przeczytałem w Bajtku (było takie pismo komputerowe) ciekawe zdanie. Zostało mi w pamięci do teraz (dlatego sam robiłem czcionki z polskimi literami na 8bit :)). Mianowicie: "Zadanie kata na lace". Do tej pory tego nie odcyfrowałem. :D

A jak wytłumaczyć całkowite bezsensowne wypowiedzi? Teoretycznie napisane w języku polskim? A zdażają się i to często (pamiętacie post: Gdzie są save??????)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możecie sobie wyimaginować, że jeszcze pod koniec 2001 notorycznie pisałem jooshe i inne tam obshydlistffa? Ależ byłem odrażający, zaraza i mor.

Bez ogonków i mózgu dopiero wychodzą śmieszne rzeczy. Niedawno jakiś zagorzały wróg języka polskiego pytał o "papki" na podforum o WC. Jakbym miał wtedy czas, życzliwie bym spytał, czy produkty firmy Gerber spełnią jego oczekiwania :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi