Rosio Opublikowano 19 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2002 podlaczylem dzisiaj wlasnie to urzadzonko pod wentyla no i dziale ale troche kiepsko sie reguluje; tzn pokretlo od potencjometra mozna obracac o jakies 270 * ale efekty sa tylko w zakresie ok 20* obrotu co powoduje ze jest to bardzo czule nawet 1/2* obrotu pokretla powoduje zmiane ilosci obrotow i w zwiazku z tym jak zrobic zeby zmiany dokonywaly sie powoli w calym zakresie obrotow potencjometra? ps mam nadzieje ze nie namieszalem za bardzo :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jotmar Opublikowano 19 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2002 poza odpowiednim dobraniem wartości potencjometru, spróbuj tak :arrow: http://komputery.wp.pl/mag_artykuly.html?wid=506 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rosio Opublikowano 19 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2002 poza odpowiednim dobraniem wartości potencjometru, spróbuj tak :arrow:http://komputery.wp.pl/mag_artykuly.html?wid=506 ja nie zastosowalem zadnego rezystora ani tranzysora jeno sam potencjometr, moze dlatego tak sie dzieje :? Jeszcze ktos ma jakis pomysl albo potwierdzi to ze konieczny jest tranzy. i rezyst. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomko Opublikowano 19 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2002 Niestety, ale bez tranzystora się chyba nie obejdzie... Chyba, że znajdziesz potencjometr o rezystancji ok. 100 omów typu "A", czyli o charakterystyce liniowej i mocy ok. 1 W (tak dla bezpieczeństwa) . Jednak rezystory o tak małej rezystancji są rzadko spotykane. Szybciej chyba dostaniesz np: 470 lub 1000 omów... Na koniec taka mała dygresja....otóż sterowanie obrotami silnika elektrycznego nie jest z pozoru takie proste. Najłatwiej wydawało by się jest zmienić napięcie (lub - jak w tym przypadku prąd) zasilania, jednak poza niewielkim spadkiem obrotów powoduje to znaczny spadek momentu obrotowego. To dlatego wentylator, który spokojnie pracuje po zmianie napięcia z np: 12 do 5 V przy starcie z 5 V nie chce ruszyć. Znacznie lepszym sposobem jest sterowanie współczynnikiem wypełnienia impulsu - na silnik podaje się impulsy unipolarne o częstotliwości np: 1 KHz i reguluje się współczynnik wypełnienia tych impulsów od np: 95% do 30%. Jest to jednak temat właściwie na cały artyluł, więc jeśli się kiedyś postaram to może wypocę jakiś większy tekst na temat tego problemu tylko gdzie go opublikować....) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 19 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2002 Co do publikacji to moge troszke miejsca udostepnic bo w abonamencie mam 30MB do wykorzystania na strone WWW. Zreszta juz udostepnialem berkutowi. Jezeli chodzi o sterowanie PWM to sprawa z wentylatorami nie jest taka prosta. W srodku wentyla siedzi uklad ktory juz reguluje obroty wlasnie ta metoda.Wystapi przesuniecie fazowe i wentyl zacznie pracowac nierownomiernie. Najlepsza metoda pozostaje jednak regulacja napiecia z ukladem ktory w czasie rozruchu daje napiecie maksymalne. Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bruce Opublikowano 19 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2002 a ja mamok.6 potencjometrooff 100 ohmooff 6W i droogie tyle 100 ohmooff 2, lub 3 W Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomko Opublikowano 19 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2002 Niekoniecznie musi powodować to problemy - wszelkiego rdzaju soft do zmniejszania obrotów wentylatorów (SpeedFan itp) działa właśnie w taki sposób. Częstotliwość tych impulsów oraz bezwładność układu jest na tyle duża, że wszelkiego rodzaju nierównomierności obrotów nie powinny być zauważalne (przynajmniej w teorii tak jest....). Wydaje się, że zastosowanie dużo większej częstotliwości niż częstotliwość wewnętrznego PWM wentyla powinna rozwiązać problem. Zresztą - jest to do sprawdzenia (NE555 RULEZ!!!). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 19 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2002 PANIE I PANOWIE ;) odnosnie regulowania predkosci wentylkow polecam ta stronke www.cpemma.co.uk na prawde super - dodam (w tajemnicy) ze sam wlasnie pracuje nad ukladem na tranzystorku (tym na TIP122) - on pociagnie kilka mocnych wentyli na raz, a koszt czesci nizszy niz gotowego FanMate 8) 8O Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2002 a może to http://www.bit-tech.net/images/article/51 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 10 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2002 Nie trzeba zandych tranzystorow, tranzwestytow, i transformersow !!! :) Mam zalozony zwykly potencjometr liniowy 22kO. Mam zakres obrotow od 1400 do 5200. Moge sobie bardzo precyzyjnie okreslac obroty na 90% podzialki pokretla- przy koncu po prostu na 9-tce juz jest 5200 obr. i wiecej sie nie da. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sir Afeen Opublikowano 10 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2002 Co do publikacji to moge troszke miejsca udostepnic bo w abonamencie mam 30MB do wykorzystania na strone WWW. Zreszta juz udostepnialem berkutowi. Jezeli chodzi o sterowanie PWM to sprawa z wentylatorami nie jest taka prosta. W srodku wentyla siedzi uklad ktory juz reguluje obroty wlasnie ta metoda.Wystapi przesuniecie fazowe i wentyl zacznie pracowac nierownomiernie. Najlepsza metoda pozostaje jednak regulacja napiecia z ukladem ktory w czasie rozruchu daje napiecie maksymalne. Pozdro Dexter Juz probowalem uklad pwm. Wentyl tak smiesznie popierdywal i pobzykiwal. Teraz mam baybus na regulatorze napiecia lm317 i jest tak jak chcialem - git :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 10 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2002 Juz probowalem uklad pwm. Wentyl tak smiesznie popierdywal i pobzykiwal. Teraz mam baybus na regulatorze napiecia lm317 i jest tak jak chcialem - git :) He no prosze czasem mam racje 8) Musiales miec strasznie niska czestotlowosc. Powyzej 2kHz powinno byc raczej OK. Najwieksze problemy moga sprawiac duze wentylatory o duzej bezwladnosci mechanicznej i wysokoobrotowe. Pozdro Dexter Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piszczel Opublikowano 11 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2002 LM317 rulez :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
best-boy Opublikowano 11 Września 2002 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2002 jak milo zepojzec ze chociaz niektorzy znaja takie uklady jak NE555 czy LM317 "jestem czlowiekiem z tej branzy" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...