mechl!n Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Robię klona uriela/nukleona. Nie mam szybkozłączek czy choinek (nawet gdybym miał, to i tak nie mam gwintowników calowych tudzież metrycznych jak również wiertła o tak dużej średnicy)- ale do meritum wróćmy... Krućce z rurki miedzianej- w topie powiercę otwory o średnicy mniejszej niż rurki. Rurki podgrzeję palnikiem i wtopię w topa :-). Chodzi o to żeby połączenie było sztywne. Mocowanie rurek na silikon mi tego nie zapewni. Robił ktoś tak? Zda to egzamina? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fit Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 wtopienie jest fajnym pomyslem ale ma jedną wadę - plexa jest krucha a rurki rozszerzają sie pod wplywem ciepla... to starczylo zeby rozwalic mojego bloczka na grafie (gwint wkrecany na tasme teflonowa - pękniecie po 2 miesiącach) moze jednak wklejenie na silikon? jak dasz cienko to sztywnosc będzie (tzn otwor fi 12,1 i rurka 12) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spider2000 Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 wtopienie jest fajnym pomyslem ale ma jedną wadę - plexa jest krucha a rurki rozszerzają sie pod wplywem ciepla... to starczylo zeby rozwalic mojego bloczka na grafie (gwint wkrecany na tasme teflonowa - pękniecie po 2 miesiącach) moze jednak wklejenie na silikon? jak dasz cienko to sztywnosc będzie (tzn otwor fi 12,1 i rurka 12) Jak już poraz któryś powtarzam silikon po wyschnięciu ma tendencje do wykruszania się i on do izolacji raczej się nie nadaje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Fit -> plexa grubości 1cm- może wytrzyma (oto jest pytanie). Tak sobie kombinuję- skoro przy wtapianiu rurka jest extremalnie podgrzana-rozszerzona więc stygnąc zwęża się "ciągnąc" za sobą plexę... No i doopa- w kozi róg się zapędziłem :lol: . Zrobię sobie próbę "na brudno"- wtopię kawałek miedzianej rurki w plexe na topa- po wystygnięciu podgrzeję palnikiem- zobaczę czy plexa pęknie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Ja kiedys tak robiłem. Nie mozna wciskać rurki poprostu, trzeba ją też wkręcać tak jakby, żeby lepiej to wchodziło i łączyło się z plexą. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lepek Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Ja robilem troche inaczej. Wiercilem w pleksie otwor 12mm, w taki otwor wklejalem distalem rurke miedziana 12mm. Trzyma sie bardzo dobrze. Zreszta widac to na zdjeciach moicz bloczkow w galerii blokow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fit Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2004 Fit -> plexa grubości 1cm- może wytrzyma (oto jest pytanie). - po wystygnięciu podgrzeję palnikiem- zobaczę czy plexa pęknie. no - to dobry test ale moze byc tak jak u mnie - zmęczenie materiału wymaga czasu - teraz tez mam wszystkie złaczki wkrecane ale szczelnosc zapewnia O-ring złączki na szczescie w moim przypadku wyciek byl minimalny i powodowal tylko zwiechy kompa - musialem mocno sie naoogladac zeby znalezc przyczyne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_japko_ Opublikowano 28 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2004 sposob na wykrycie przecieku [moze troche kosztowny ale raczej skuteczny] :arrow: do wody uv-dye + katoda uv pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 29 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2004 sposob na wykrycie przecieku [moze troche kosztowny ale raczej skuteczny] :arrow: do wody uv-dye + katoda uv pozdro ŁAŁ - to żeś ameryke odkrył :lol: przecież UV-dye jest firmowo robiony do wykrywania przecieków w układzie chłodzenia samochodów bodajże. A zresztą każdy wie jak działa UV-dye i katoda lub chociażby dioda UV więc... Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 29 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2004 Zrezygnowałem z wtapiania- udało mi się zamówić (i co ważniejsze: mam potwierdzenie wysyłki) szybkozłączki w jednym z netowych sklepów z narzędziami. Jeszcze tylko muszę skombinować odpowiednio duże wiertło i gwintownik 12-3/8 cala. Będzie ładnie 8) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
[cahe] Opublikowano 29 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2004 Zrezygnowałem z wtapiania- udało mi się zamówić (i co ważniejsze: mam potwierdzenie wysyłki) szybkozłączki w jednym z netowych sklepów z narzędziami. Jeszcze tylko muszę skombinować odpowiednio duże wiertło i gwintownik 12-3/8 cala. Będzie ładnie 8) . W ktorym? ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_japko_ Opublikowano 29 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2004 sposob na wykrycie przecieku [moze troche kosztowny ale raczej skuteczny] :arrow: do wody uv-dye + katoda uv pozdro ŁAŁ - to żeś ameryke odkrył :lol: przecież UV-dye jest firmowo robiony do wykrywania przecieków w układzie chłodzenia samochodów bodajże. A zresztą każdy wie jak działa UV-dye i katoda lub chociażby dioda UV więc... Pozdrawiam. ja tylko niose pomoc :lol: a moze pochwalisz sie innym sposobem jak jestes taki madry bez uv dye + katoda uv, bo nie kazdemu odpowiada swiecaca buda :? [APDEJT] pozatym nie kazdy o tym wie, szczegolnie poczatkujacy wuceciarze [noł ofens] pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 29 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2004 sposob na wykrycie przecieku [moze troche kosztowny ale raczej skuteczny] :arrow: do wody uv-dye + katoda uv pozdro ŁAŁ - to żeś ameryke odkrył :lol: przecież UV-dye jest firmowo robiony do wykrywania przecieków w układzie chłodzenia samochodów bodajże. A zresztą każdy wie jak działa UV-dye i katoda lub chociażby dioda UV więc... Pozdrawiam. a moze pochwalisz sie innym sposobem jak jestes taki madry bez uv dye + katoda uv, bo nie kazdemu odpowiada swiecaca buda :? [APDEJT] pozatym nie kazdy o tym wie, szczegolnie poczatkujacy wuceciarze Nie no może mądry jestem 8) hehe ale to była tylko moja reakcja na to (spontaniczna) także sory jesli cię uraziłem. Sposób BDB, tylko, że nie każdy ma UV-DYE i katode UV czy choćby nawet diode UV. Ja tam polecam niskobudżetową chusteczkę higieniczną, którą przyklada sie do miejsca prawdopodobnego wycieku. Jesli chusteczka będzie choć odrobine wilgotna znaczy PRZECIEK :lol: Może i lol ale sprawdzony i działa. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fit Opublikowano 29 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2004 szybkozłączki są kul - mają zaletę w porównaniu do choinek - oring we wlasciwym miejscu - wada - przewężenie przepływu (jezeli wtyk jest z rurki miedzianej - jak z węża to jeszce gorzej - ale z drugiej strony... mi 2 stopni na procku w tą czy w tamtą nie robią - byle cicho bylo a teraz pytanie do znawcow - czy szybkozlaczki mają gwint stożkowy czy prosty ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nexus Opublikowano 29 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2004 Zrezygnowałem z wtapiania- udało mi się zamówić (i co ważniejsze: mam potwierdzenie wysyłki) szybkozłączki w jednym z netowych sklepów z narzędziami. Jeszcze tylko muszę skombinować odpowiednio duże wiertło i gwintownik 12-3/8 cala. Będzie ładnie 8) . Pochwal sie gdzie kupiłeś te szybkozłączki, bo ja tego w sklepach narzędziowych w mojej okolicy nie mogę znaleźć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CthulpiSS Opublikowano 30 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2004 mechl!n - z tym wkręcaniem tyż nie jest tak prosto - plexa popękać może ... generalnie POLECAM coś takiego : http://mcs.pc.pl/sklep.php?id=116 a dokładnie : lub: http://www.bloki.webpark.pl/index.php?name...akretka_mosiadz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Gdańsk Opublikowano 30 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2004 a nieprościej pójść do pierwszego lepszego ślusarza albo jakiś warsztat i niech nawiercą i nagwintują, napewno taniej niż przesyłka czegoś tam, wpadnij do gdanska to nawiercimy i nagwintujemy :) mam wszystko do 3/8 cala :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 30 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2004 Dzięki za zapro- nie skorzystam niestety prawdopodobnie z powodu kilku setek kilometrów nas dzielących. A linki do sklepu podam jak już dostanę w swoje łapiątka zakupione krućce- czasami byście się rzucili i moje zamówienie poszło by w odstawkę :wink: :D . 10,32zł za sztukę (12mm 3/8 cala) to dobra cena? A tak to-to ma wyglądać: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Gdańsk Opublikowano 30 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2004 7 zł z vatem to dobra cena jak za sanga 12mm 3/8 10-11 zł z vatem to dobra cena za 12mm 3/8 cala camozzi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noe9 Opublikowano 30 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2004 gdzie kupiłeś te złączki? BTW: nie wie ktoś gdzie można kupić trójnik wtykowy ale nie T ani Y tylko coś w styli =- podwójne wejści pojedyńcze wyjście... na wąż 14? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...