Skocz do zawartości
mechl!n

- mocowanie krućców w topie z plexy -

Rekomendowane odpowiedzi

Robię klona uriela/nukleona.

Nie mam szybkozłączek czy choinek (nawet gdybym miał, to i tak nie mam gwintowników calowych tudzież metrycznych jak również wiertła o tak dużej średnicy)- ale do meritum wróćmy...

Krućce z rurki miedzianej- w topie powiercę otwory o średnicy mniejszej niż rurki. Rurki podgrzeję palnikiem i wtopię w topa :-).

Chodzi o to żeby połączenie było sztywne. Mocowanie rurek na silikon mi tego nie zapewni.

Robił ktoś tak? Zda to egzamina?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wtopienie jest fajnym pomyslem ale ma jedną wadę - plexa jest krucha a rurki rozszerzają sie pod wplywem ciepla... to starczylo zeby rozwalic mojego bloczka na grafie (gwint wkrecany na tasme teflonowa - pękniecie po 2 miesiącach)

moze jednak wklejenie na silikon? jak dasz cienko to sztywnosc będzie (tzn otwor fi 12,1 i rurka 12)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wtopienie jest fajnym pomyslem ale ma jedną wadę - plexa jest krucha a rurki rozszerzają sie pod wplywem ciepla... to starczylo zeby rozwalic mojego bloczka na grafie (gwint wkrecany na tasme teflonowa - pękniecie po 2 miesiącach)

moze jednak wklejenie na silikon? jak dasz cienko to sztywnosc będzie (tzn otwor fi 12,1 i rurka 12)

Jak już poraz któryś powtarzam silikon po wyschnięciu ma tendencje do wykruszania się i on do izolacji raczej się nie nadaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fit -> plexa grubości 1cm- może wytrzyma (oto jest pytanie).

Tak sobie kombinuję- skoro przy wtapianiu rurka jest extremalnie podgrzana-rozszerzona więc stygnąc zwęża się "ciągnąc" za sobą plexę... No i doopa- w kozi róg się zapędziłem :lol: .

Zrobię sobie próbę "na brudno"- wtopię kawałek miedzianej rurki w plexe na topa- po wystygnięciu podgrzeję palnikiem- zobaczę czy plexa pęknie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fit -> plexa grubości 1cm- może wytrzyma (oto jest pytanie).

- po wystygnięciu podgrzeję palnikiem- zobaczę czy plexa pęknie.

no - to dobry test ale moze byc tak jak u mnie - zmęczenie materiału wymaga czasu - teraz tez mam wszystkie złaczki wkrecane ale szczelnosc zapewnia O-ring złączki

na szczescie w moim przypadku wyciek byl minimalny i powodowal tylko zwiechy kompa - musialem mocno sie naoogladac zeby znalezc przyczyne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sposob na wykrycie przecieku [moze troche kosztowny ale raczej skuteczny] :arrow: do wody uv-dye + katoda uv

pozdro

ŁAŁ - to żeś ameryke odkrył :lol: przecież UV-dye jest firmowo robiony do wykrywania przecieków w układzie chłodzenia samochodów bodajże.

A zresztą każdy wie jak działa UV-dye i katoda lub chociażby dioda UV więc...

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrezygnowałem z wtapiania- udało mi się zamówić (i co ważniejsze: mam potwierdzenie wysyłki) szybkozłączki w jednym z netowych sklepów z narzędziami. Jeszcze tylko muszę skombinować odpowiednio duże wiertło i gwintownik 12-3/8 cala. Będzie ładnie 8) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrezygnowałem z wtapiania- udało mi się zamówić (i co ważniejsze: mam potwierdzenie wysyłki) szybkozłączki w jednym z netowych sklepów z narzędziami. Jeszcze tylko muszę skombinować odpowiednio duże wiertło i gwintownik 12-3/8 cala. Będzie ładnie  8) .

W ktorym? ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sposob na wykrycie przecieku [moze troche kosztowny ale raczej skuteczny] :arrow: do wody uv-dye + katoda uv

pozdro

ŁAŁ - to żeś ameryke odkrył :lol: przecież UV-dye jest firmowo robiony do wykrywania przecieków w układzie chłodzenia samochodów bodajże.

Pozdrawiam.

ja tylko niose pomoc :lol:

a moze pochwalisz sie innym sposobem jak jestes taki madry bez uv dye + katoda uv, bo nie kazdemu odpowiada swiecaca buda :?

[APDEJT] pozatym nie kazdy o tym wie, szczegolnie poczatkujacy wuceciarze

[noł ofens]

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pozdro

Pozdrawiam.

a moze pochwalisz sie innym sposobem jak jestes taki madry bez uv dye + katoda uv, bo nie kazdemu odpowiada swiecaca buda :?

[APDEJT] pozatym nie kazdy o tym wie, szczegolnie poczatkujacy wuceciarze

Nie no może mądry jestem 8) hehe ale to była tylko moja reakcja na to (spontaniczna) także sory jesli cię uraziłem.

Sposób BDB, tylko, że nie każdy ma UV-DYE i katode UV czy choćby nawet diode UV. Ja tam polecam niskobudżetową chusteczkę higieniczną, którą przyklada sie do miejsca prawdopodobnego wycieku. Jesli chusteczka będzie choć odrobine wilgotna znaczy PRZECIEK :lol: Może i lol ale sprawdzony i działa.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szybkozłączki są kul - mają zaletę w porównaniu do choinek - oring we wlasciwym miejscu - wada - przewężenie przepływu (jezeli wtyk jest z rurki miedzianej - jak z węża to jeszce gorzej - ale z drugiej strony... mi 2 stopni na procku w tą czy w tamtą nie robią - byle cicho bylo

a teraz pytanie do znawcow - czy szybkozlaczki mają gwint stożkowy czy prosty ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrezygnowałem z wtapiania- udało mi się zamówić (i co ważniejsze: mam potwierdzenie wysyłki) szybkozłączki w jednym z netowych sklepów z narzędziami. Jeszcze tylko muszę skombinować odpowiednio duże wiertło i gwintownik 12-3/8 cala. Będzie ładnie  8) .

Pochwal sie gdzie kupiłeś te szybkozłączki, bo ja tego w sklepach narzędziowych w mojej okolicy nie mogę znaleźć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za zapro- nie skorzystam niestety prawdopodobnie z powodu kilku setek kilometrów nas dzielących.

A linki do sklepu podam jak już dostanę w swoje łapiątka zakupione krućce- czasami byście się rzucili i moje zamówienie poszło by w odstawkę :wink: :D .

10,32zł za sztukę (12mm 3/8 cala) to dobra cena?

A tak to-to ma wyglądać:

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi