Undofen Opublikowano 29 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2004 no dobra czyli jesli juz to rurki posluza do obiegu wc albo fwc do chlodzenia skraplacza i np hdd chipsetu i psu w kompie, a cale chlodzenie bedzie u mnie w pokoju - jesli uda sie je zrobic bezglosnie :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 29 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2004 parownik bedzie halasowal - bedzie dzwiek gotujacej sie cieczy fwc byloby wzglednie ciche Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undofen Opublikowano 29 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2004 hmm, ale fwc to juz mi sie nie oplaca w pokoju miec, to sobie je postawie w piwnicy i pojdzie tymi 12' do mnie. Tylko teraz jest problem bo nie bede mogl zejsc nisko z temperaturami, bo to bedzie jedyny obieg a ma chlodzic CPU, GPU, NB, HDD i bycmoze PSU, nie mam juz jak zrobic drugiego obiegu jednego na fwc a drugiego zwykla wode... Bede chyba musial trzymac temp na granicy skraplania sie wody, jaka to bedzie mniejwiecej temp ? strzelam ze ok 10-15 stopni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undofen Opublikowano 2 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2004 Wierzac berkutowi podjalem decyzje ze jednak freon w pokoju odpada, dlatego stanelo na fwc w piwnicy. Mam teraz problem, jakich blokow uzyc ? Potrzebuje tutaj znowu opinii fachowcow, waham sie czy by po prostu nie kupic nukleona v2 i abadona czy atrii na gpu, na hdd sam sobie zrobie a na NB pojdzie moj stary dobry LE V1 czy jak on tam sie nazywal - chyba 5ty wiercony blok wodny ktory mate sprzedal. Pls odpwiedzcie co byscie mi radzili, w koncu bede musial to dobrze zaizolowac - nie wiem czy bloki z pleksa sie w ogole nadaja do fwc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 2 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2004 Bloki - pamietaj ze musisz pamietac o uzywanym chlodziwie. jesli bedziez uzywal alkoholu to niewiele cie martwia bloki, jesli glikol to troche zmartwien bedziesz mial z srednim agregatem spokojnie do -20C ciecz zejdziesz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undofen Opublikowano 2 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2004 myslalem o najzwyklejszym borygo, mam je od dawien dawna w ukladzie i musze przyznac ze jest bardzo praktyczne - zero syfu a i konserwuje ladnie uklad. Ciecz to chyba mniejszy problem, ale jaki ja mam wziac blok ze wzgledu na temp - czyli po pierwsze czy moze byc top z pleksy a po drugie czy ja zaizoluje np nukleona ? Edit: do zaizolowania wydaja sie idealne byc bloki z wcdev.net, aczkolwiek mam watpliwosci co do jakosci ich wykonania, mysle czy sie nie skusic na taki na NB albo GPU... Niech mi ktos cos poradzi, naprawde nie chce kupic atiry i stwierdzic ze nie da sie jej dobrze zaizolowac, nukleon na oko wydaje mi sie dosc klockowaty zeby dalo sie go obkleci, na gpu i nb atrakcyjne wydaja sie tez proxima i smart z bloki.pl whatdayathink ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 3 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2004 Uziel czy jak to sie zwalo byl latwy do izolowania z tego co pamietam (z wygladu jak lookalem na obrazki) widzisz, z borygo jest taki problem ze jak ma np. -10C to zamienia sie w syrop... :\\\\\\ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undofen Opublikowano 3 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2004 hmmm to ja chyba mam jakies high-tech borygo :P, bo mialem je juz w tym poprzednim fwc i przy -30 robilo sie zauwazalnie aczkolwiek bardzo niestotnie gestsze, wiec temp typu -10 - 0 nie powinny sprawiac problemu mojej pompce od CO ktora teraz i tak pompuje mi 5x wiecej niz potrzebuje. Uziel bylby moze i fajny ale nie da sie juz go ngdzie dostac :/, ostatnio zobaczylem co jest w srodku w blokach z republiki (w smarcie i proximie) i jednak ich nie kupie :-), na cpu raczje kupie nuka, a na nb/gpu waham sie miedzy tymi z wcdev.pl a atria lub abadonem z tym ze tego drugiego nie ma jak zaizolowac wiec chyba odpada... Edit : teraz mi sie przypomnialo co do tego borygo, ze borygo jest rozowe a petrygo niebieskie - czyli ja mam petrygo, nie wiem co prawda jaka to roznica ale mam... Edit2: Jakich ja mam wlasciwie wezy uzyc ? wiekszosc ukladu bedzie na rurkach miedzianych ale troche jednak musi byc na zwyklych elastycznych. Sa jakies sprawdzone metody ? Boje sie ze igielitowe moga peknac :/ Mam ze swojego starego fwc specjalne weze zbrojone do niskich temperatur jednak one twardnieja na kamien przy niskiej temp. nie ma zadnego lepszego rozwiazania ? A takie np. zbrojone z castoramy czy praktikera ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 3 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2004 inne takze sztywnieja po prostu musisz skladac na cieplo a na zimno nie ruszac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undofen Opublikowano 3 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2004 A moga byc zwykle igielitowe lub takie przezroczyste zbrojone ? Bo te co ja kupilem to sa wyjatkowo twarde same z siebie, uzywane w chlodnictwie i cholernie drogie :-) Wolalbym cos co przynajmniej na cieplo jest miekkie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonic Opublikowano 4 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2004 Może węże tygonowe? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berkut Opublikowano 4 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2004 zwykle pcv tez dobre, chodzi oto zeby nimi nie miedlic jak juz zimne sa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undofen Opublikowano 10 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2004 dobra, skleciclem takie lodowkowe fwc, parownik caly zanurzony w cieczy, ciecz przechodzi dluga droge do kompa i spowrotem. Obawiam sie jednak ze to nie pociagnie calego kompa, nie mam chwilowo zasilacza ale podlaczylem blok na hdd i grafe bez obciazenia i temp spadajac cholernie wolna dochodza do 6,5 stopnia. Dlatego wydaje mi sie ze jak podepne do tego jeszcze 2 bloki i grzejacego kompa to nie utrzymam temperatur w 10-12 ktore chcialem miec. Dlatego przewidujac ze ten uklad nie da rady mysle jednak o zrobieniu fwc od zera. Pierwsze wazne pytanie, czy moja stara chlodnica - 25 metrow rurki miedzianej 12' zakopanej pod ziemia moze robic za skraplacz ? Czy bede musial zrobic drugi uklad wodny - jeden odbierajacy cieplo ze skraplacza a drugi oddajacy parownikowi i idacy do kompa ? W obu przypadkach, czy metoda rurka w rurce wystarczy ? myslalem np o wlozeniu 8' albo 10' do 15' Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CthulpiSS Opublikowano 10 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2004 ostatnio zobaczylem co jest w srodku w blokach z republiki (w smarcie i proximie) i jednak ich nie kupie :-)troszke OT: możesz odrobine rozwinąć, proszę ? czy jest tam coś innego niż w ich logo (na środku) ______________ TU :?: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undofen Opublikowano 11 Czerwca 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2004 jest dokladnie to co na logo. skusilem sie na smarta na chipset bo nie jest potrzebna dobra wydajnosc, ale mysle ze na mocne gpu taki blok nie wystarczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...