Skocz do zawartości
steelrat

wymiana na dysk czy zwrot kasy?

Rekomendowane odpowiedzi

mam szybkie pytanko. kupilem 2 lata temu dysk, padl. teraz proponuja mi inej firmy, tej samej pojemnosci, a gwarancja to kontynuacja poprzedniej. moze ktos wie czy prawnie moge zadac zwrotu kasy za 1 dysk? jakie mam szanse na ten zwrot? jak to wyglada z gwarancja? przeciez to nowy przedmiot jest.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sikor mylisz sie. Jesli dostajesz NOWY dysk musisz dostać nową gwarancje. Jeśli nie będą chcieli wydać to niech Ci pokażą ekspertyze starego. Już kilka firm tak pogoniłem z dyskami.

Ok, być może. Mój komentarz dotyczył założenia, że dysk jest elementem komputera, na który jest wystawiona gwarancja. Nie doczytałem.

Wszystko jest też kwestią, co zawarte jest w gwarancji (warunki szczegółowe), na które kupując sprzęt wyraża się zgodę.

A skoro dysk był kupiony dwa lata temu (stary stan prawny, przed wejściem w życie ustawy z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego) , to właśnie szczegóły zawarte w gwarancji stanowią czego można żądać. Chyba, żeby skorzystać z rękojmi, ale to trzeba dokładnie przeanalizować zapisy Kodeksu Cywilnego przed nowelizacją. Decydując się na korzystanie z rękojmi automatycznie rezygnuje się z zapisów ujętych w gwarancji. Tyle pamiętam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi