Skocz do zawartości
DeR

Pomocy !!! GeForceFX 5950Ultra

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, mam problem kóry sam sobie wygenerowałem :-(

mam kartę Firmy PNE (?) FX5950Ultra już od kilku miesięcy, świetnie działa(ła) i wogóle. Mianowicie, zachciało mi się zmiany radiatora na Zalmana + cooler bo dwa orginalne wyją jak burza, no i po zmianie radiatora na ekranie zaczęły wyskakiwać różne artefakty, kreski, i takie tam zniekształenia w DOSie. Przy podpiętym dodatkowym zasilaniu karta ma problemy z uruchomieniem się, natomiast po odpięciu działa do czasu zainstalowania sterowników, wtedy wyskakuje komunikat o to by podłaczyć zasilanie i karta się wygasza. Dodam że nie pomogła na tą usterkę zmiana radiatora na orginalny.

Jeśli ktokolwiek ma jakąś propozycję, co może być powodem to proszę o info. Karta nie jest nigdzie widocznie uszkodzona. Może jakieś mikro-pęknięcia?

Pozdrawiam, Bogdan.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się że robisz coś źle przy nakładaniu pasty termoprzewodzacej pomiedzy radiator i rdzen - za malo albo za duzo. Wtedy cieplo nie jest prawidlowo przewodzone, temperatura rosnie i pojawiaja sie artefakty. A przy odpietym zasilaniu moze nie pobiera tyle energi i sie nie nagrzewa tak bardzo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz mam CHEAFTEC ATX-1136H 360W i nie miałem wcześniej tego problemu na nim. Spróbuje "pomanewrować" ilością pasty na rdzeniu, ale czy artefakty nie powstają od  uszkodzonych pamięci?

Kiedyś na przegrzewała mi się GF2Ti i powstawały artefakty, stąd takie podejrzenie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi