adam_M Opublikowano 28 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2004 Witam juz o to pytałem ale mam pare pytań Chciałbym was prosić o małą rade mianowicie mam 2x512 Twinmosa ddr400 cl2,5, ale coś z nimi mam nie tak , przy ustawieniu synchro z procem wywala mi z windy , myślałem ze wina proca ze nie poleci na 200 wiec pusciłem asynchro pamieci na 200 proc 166 i dopa winda wywala zmiana voltów nic nie dała :( za radą właczyłem 1 kość pusciłem asynchro na 200 prime po pierwszym teście wywala błąd na 166 chodza bez pierdniecia , o grzaniu nie ma mowy bo są chłodne mozecie doradzic na jakich timingach mozna je swobodnie ustawic aby szły na 200 ? obecnie na 166 idą 2,5 3 3 7 , jak daje 200 to wskakuja timingi cl3 3 3 8 i nie wstaje winda .. wolty bios pozwala na manewr do 2,6-2,8 jesio nie próbowałem ubera .. bo ponoc u kilku po samej zmianie biosu płyta nie wstałą , a nie moge sobie pozwolić na 2 tygodniowy serwis płyty :( reszta konfigu w opisie na dole Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 28 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2004 timingi daj na 2.5 3 4 11, zwiększ napięcie na 2.8V, ustaw proca synchro z pamiećiami i daj fsb 200 mhz.Dla proca daj napięcie 1.75V, zwiększ napięcie chipsetu o 0.1V.Powiedz czy poszedł :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam_M Opublikowano 28 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2004 wiec tak timingi 2,5 3 4 11 fsb 200 synhro z procem 9,5*200 wolty na procu zwiekszylem do 1,75 ram do 2,8 ale nie wiem który to dla czispetu mam jesio 1 regulacje agp vddq 1,5 volt moze to ? system odpalił ale wyskoczył błąd i napisało za min nastąpi zamkniecie 2 próba timingi 2,5 4 4 11 system idzie prime odpalił po 1 tescie błąd ... ASUS probe drze sie , że napięcie 5 V szaleje od 4,7 do 5,5 V !!!! teraz mam standartowo na 166Mzh 4,919 volta pusciłem benchmark w Prime .. RESET zimny :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 28 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2004 a tak wogule to jaką masz zasiłkę? vddq to bedzie V chipsetu w takim razie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam_M Opublikowano 29 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2004 a tak w ogóle megabajta 350 W .. :twisted: ryzykant ze ,mnie :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FumFel_20 Opublikowano 29 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2004 uuuu IHMO mamy winowajce niestabilnej pracy przy wysokim fsb.Bo nic innego nie przychodzi do głowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spookie Opublikowano 12 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2004 to masz jakieś strasznie pechowe ja ma takie same bez problemu [poyżej 400] chodza.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 12 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2004 hmm jesli nie zasilacz to raczej nie pamieci . ja mam twinmosy na mtechach i spokojnie chodz an fsb 210 2-3-4-9 . no chyba ze masz jakies elixiry o ile na tych kosciach wogole sa twinmosy - te pamieci mimo ze 400 to ledwo pracuje na 333 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chrisstoff Opublikowano 12 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2004 Witam mam podobny problem co Adam_M ale na NF7-S. Niestety ramki się wywalają przy 400Mhz chociaż same sa 400! Na penwo nie wina zasilacza - chieftec 360w... Dzisiaj jak wrócę z pracy to spróbuję z timingami podanymi przez Was, zobaczymy coz tego będzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chrisstoff Opublikowano 13 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2004 Dobra, żeby odświeżyć temat i wymusić na kimś zobaczenie co tu słychać dopiszę swój problem z dokładniejszym opisem. Dzisiaj postanowiłem się zabawić no i kręcnąć to co mam. Na abicie nf7-s i staaaarym bartonie 2500+ i 2x256 ramu od twinmosa [400mhz] ustawilem szyne 400, zmieniłem timingi pamięci na jakieś podawane wyżej w wątku no i do windy. Spoko... puściłem prime95... spoko... mówie sobie, może rzeczywiście zadziałało. No to spoko... ale... coś mnie jednak wzięło, pomyślałem, że prime przecież nic z pamięcią nie robi. No to odpalam demo ut2k4. Nawet logo nvidii się nie zdążyło pojawić... bah BSOD. No to zdenerwowany, podnoszenie napięcia i... to samo. Więc postanowiłem zrobić asynchro pamięci [400] i proca [333] na napięciu ramu 2,7. No i wszedłem do winyd, odpaliłem sobie demo, zagrałem, pograłem no i nic! Pewnie każdy powie, że to wina proca, a ja dobrze wiem, że tak NIE jest! Wcześniej miałem go na Epoxie 8rda+ i ramki miałem twinmosa 333 w takiej samej konfiguracji i... spokojnie biegało na 400mhz!! A teraz nowa płyta, nowe ramki i.. klops! Macie jakieś dobre rady co może być nie tak? Jakieś wskazówki? Troche mnie to męczy, że mogę mieć o wiele wydajniejszą maszynke a... coś mi przeszkadza. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marox66 Opublikowano 20 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2004 no wiec i ja dopisze swoje zamienilem twinmosy 333 na twistery (chcialem miec lepiej :baranek: ) na 333 barton-M chodzil 2600/12.5x210 aaaaaaaaaaa teraz 2300 mi qwa wywala ludzie co za kiła Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PIT5 Opublikowano 30 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2004 miałem to samo... Twinmosy 2 x 512 pc3200 + asus a7n8x-e deluxe wifi. i okazało sie ze to wcale nie wina ramów a padniętego mobo. wsadziłem kingstony, kingstony hyper-x i działy się cuda... restarty, zwisy, wywalanie do pulpitu, niewykrywanie całej ilosci ramu. zmieniłem na epox 8rda+ i twinmosy chodzą bez problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adasi Opublikowano 30 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2004 Przecież to już było, ja dokładnie opisałem moje boje z Twinmosami. Po prostu w większości nowe twinmosy są niekompatybilne z nforce2 i tyle. Jedyne co pozostaje to zmiana ich na lepszy model :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jbpro Opublikowano 30 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2004 To raczej wina pamieci mam te kosci na płycie ASUS P4P800 lub P4P800SE w pracy dual przy czestotliwosci 200 MHZ czyli standartowej komputer sam sie restartuje bez powodu w róznych momentach czy w INDLE czy FULL STRESS nie ma reguły nawet niebieskiego ekranu niema?. Dowiedziałem sie ze jedynym lekarstwem jest podniesienie czestotliwosci szyny do 215MHZ i faktycznie to działa takze manipulacje timingami nic mi nie dały wyprobowałem wszystkie mozliwosci. Najciekawsze jest to ze stasujac te kosci np z noname działaja dobrze czyli uzywamy tylko jednej kosci twinmos w pracy dual bios. Prowdopodobnie zle dobrane pary do pracy dual bo sam niewiem co ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vadeer Opublikowano 30 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2004 znowu walkowanie tego samego :wink: co tydzien to samo albo nawet czesciej. Drodzy moderatorzy :!: Czy moglibyscie zalozyc watek w ktorym bedzie (jakby to ujac) wyrazne napisane iz nForce2 i pamieci TwinMOS to jak gwózdz do trumny? W 90% przypadkow sa problemy? Ja naprawde prosze jakiegos moderatora tego dzialu aby zwrocil uwage na to i cos z tym zrobil. I jeszcze przykleic topic i napisac temat duzymi literami :!: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adasi Opublikowano 30 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2004 Juz postulowałem o to. Tak samo jest z częścią tanich kingstonów i z jakimis jeszcze ale nie pamietam firmy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioter666 Opublikowano 30 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2004 Nie zgodze sie. Mialem twiny i nie chcialy lazic jak sie okazalo jedna kosc byla rabnieta.memtest i wszystko wiadomo.:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adasi Opublikowano 31 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2004 Mozesz sie nie zgadzać ale to są fakty :P Z resztą zapewne te co Ci działały to byly ze starszego tygodnia produkcji lub po prostu Ci sie fartło... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawkoRobo Opublikowano 17 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2004 No cos z tymi twinmosami musi byc,zmienilem sobie sprzecik, tzn barton 2500 abit nf7-sl twinmosy 2.5 2x512 i za cholere nie chca dzialac stabilnie na szynie 400.Nie pomaga ani zwiekszenie napiecia, ani praca z roznymi timingami.Wywala w primie zaraz na poczatku testu...Nic poprostu wymienie je na cos innego zobacze jak daja sobie rade kingstony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wodzian Opublikowano 18 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2004 W tej chwili mam to samo co u ciebie z tą różnicą ze mam Kingmaxy 433, które za chiny ludowe nie chca ruszyć powyzej fsb180 oO Wczesniej na Elixirach było spokojnie fsb 210...:/ Wie ktoś jak mi pomoc xD? ps: to juz 2 para Kingmaxow, zawsze to samo.. <span style="color:red;">[ciach!]</span>E RESETY! daje asynchro 166 proc 200 pamieci i RESETY prawie od razu IDLE, stress zadna roznica... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aszasz Opublikowano 27 Lipca 2004 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2004 Ja mam też restarty - najczęściej w momencie gdy Internet Explorerem chcialem otwierac stronki. Ciach - czarne i restar. płyta P4P800-E Deluxe, proc P4 2.8, pamieci Dual Twinmos 2*256, zasilacz 350W. temperatura procka caly czas jest 45-50 C wiec to nie to z tego co czytalem to moze byc pamiec - ale co? Dual wylaczyć?, poprzekladac?, może nie Twinmos? a może zasilacz za słaby - mam tylko (na razie) 1 twardysk i DVD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...