Skocz do zawartości
monocyklista

MSI FX5600XT VTDR128 i jej o/c

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam pytanie (w zasadzie dwa).

Czy ktoś miał kontakt już z tą kartą i czy próbował ją kręcić?

Domyślne taktowanie tej karty to 235/400 MHz.

Drugie pytanie dotyczy pamięci, oznaczenie na kościach jest następujące:

SAMSUNG 337

K4D261638E-TC36

Czy to oznacza, że pamięci chodzą na 3,6ns? Nie znam się na tym i dlatego pytam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Fx5600-vtd128 (no xt) od msi z pamięciami 3,6 samsunga i jak na razie udało mi się je podkręcić na 650 mhz (z nominalnego 550), więcej kręcić nie próbowalem bo jak narazie nie mam na nich żadnego chłodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za pierwszym razem ustawiłem 300/460 i w 3dmark2001 miałem 7300 pkt, wczesniej w okolicach 6700.

Mam pytanie co do tych pamieci - czy nie bede musial ich jakos dodatkowo chlodzic, wprawdzie poprawilem to oryginalne chlodzenie (prowizoryczne chlodzenie pamieci od spodu karty nawet nie dotykalo kosci), nalozylem pasty termoprzewodzacej i na rogach kropelki - teraz trzymie i powinno byc lepiej, ale nie wiem czy to wystarczy.

zaraz sprawdze na jeszcze wyzszych.

A co z rdzeniem, na ile jego moge wykrecic? w jakims CHIP'ie widzialem ze wykrecili rdzen z 235 na 350, ale boje sie az tyle ustawiac :).

Za karte dalem 499 PLN.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po podkreceniu do 310/550 uzyskalem wynik 7751 pkt w 3dmark2001se, uzywam oryginalnych sterow dolaczonych do karty (v51.14).

Niestety pojawil sie problem - w momencie zainstalowania jakichkolwiek innych sterow - nowszych lub starszych obraz w grach i w 3dmarku zaczyna sie "rwac" - idzie plynnie, a od czasu do czasu na chwile sie zatrzymie i przeskakuje dalej - dzieje sie tak nawet na domyslnych czestotliwosciach, efektem tego jest spadek wydajnosci np. w 3dmarku.

czasami dzieje sie tak rowniez na oryginalnych sterach.

nie mam pojecia co to moze byc, jedyne co przychodzi mi na mysl to bajzel w systemie, moze przeinstalowanie systemu cos da.

Mam jeszcze jedno pytanie co do pamieci: czy to ze chodza na 3.6 ns oznacza ze generalnie ich taktowanie wynosi 550MHz i moga tak chodzic bez dodatkowego chlodzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi