erbs Opublikowano 28 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2004 Witam. Muszę na jutro napisać algorytm obliczania dziesiętnej wartości liczby binarnej o dowolnej podstawie p. Nie mam pojęcia jak to zrobić. Proszę o pomoc. Najlepiej jak ktoś napisałby mi specyfikację krok po kroku. Resztę sobie zrobię. Dzięki z góry za pomoc mastersi. PS: Ma to być na podstawie zmodyfikowanego schematu Hornera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kenji Opublikowano 28 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2004 hmm wedlug mnie "algorytm obliczania dziesiętnej wartości liczby binarnej o dowolnej podstawie p" to troche masło maślane, jak może być liczba binarna o dowolnej podstawie?. liczba binarna to liczba o podstawie 2, a liczba np heksadecymalna to podstawa 16. o żadnym Hornerze nigdy nie słyszalem ale moze o taki prosty algorytm chodzi: L10-liczba dziesietna, p^1 -podstawa do potegi 1 itd, L10=...+_*p^3+_*p^2+_*p^1+_*p^0 np liczba w kodzie dwojkowym(podstawa 2) 10110 to dziesietnie =1*2^4+0*2^3+1*2^2+1*2^1+0*2^0=22 nie wiem czy ci to pomoze :) ps chyba w regulaminie jest wyraznie napisane zeby nie prosic w postach o rozwiazania zadan domowych, chyba bana nie dostane za to ze ci pomoglem ;) pozdrawiam ps2 napisalem ci ta odpowiedz poniewaz przliczanie liczb nastrecza wielu klopotow 'poczatkujacym' informatykom, a czesto sie z tego korzysta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erbs Opublikowano 28 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2004 Hmm. Tyle to ja wiem. Poza tym to ma mieć taki efekt że da się obliczyć np (110011)2 na kalkulatorze bez wykorzystania pamięci. Poza tym ja nie napisalem ze to zadanie domowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kenji Opublikowano 28 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2004 co do zadania domowego to sie zle domyslilem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nargil Opublikowano 28 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2004 1. podaj n-elementowy ciag zer lub jedynek o nazwie a 2. suma:=0 i:=1 3. dopoki i<=n: a)suma:=suma + a(n-i)*2^(i-1) B)i:=i+1 chyba dobrze ( nie chce mi sie sprawdzac ) a(n-i) oznacza a z indexem n-1 2^(i-1) oznacza 2 do potegi i-1 * to znak razy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erbs Opublikowano 28 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2004 dziex wielkie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...