Skocz do zawartości
erbs

Algorytm Bliczania dziesiętnej wartości liczby binarnejPOMOC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Muszę na jutro napisać algorytm obliczania dziesiętnej wartości liczby binarnej o dowolnej podstawie p. Nie mam pojęcia jak to zrobić. Proszę o pomoc. Najlepiej jak ktoś napisałby mi specyfikację krok po kroku. Resztę sobie zrobię. Dzięki z góry za pomoc mastersi.

PS: Ma to być na podstawie zmodyfikowanego schematu Hornera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm wedlug mnie "algorytm obliczania dziesiętnej wartości liczby binarnej o dowolnej podstawie p" to troche masło maślane, jak może być liczba binarna o dowolnej podstawie?. liczba binarna to liczba o podstawie 2, a liczba np heksadecymalna to podstawa 16. o żadnym Hornerze nigdy nie słyszalem ale moze o taki prosty algorytm chodzi:

L10-liczba dziesietna, p^1 -podstawa do potegi 1 itd,

L10=...+_*p^3+_*p^2+_*p^1+_*p^0

np liczba w kodzie dwojkowym(podstawa 2)

10110 to dziesietnie =1*2^4+0*2^3+1*2^2+1*2^1+0*2^0=22

nie wiem czy ci to pomoze :)

ps chyba w regulaminie jest wyraznie napisane zeby nie prosic w postach o rozwiazania zadan domowych, chyba bana nie dostane za to ze ci pomoglem ;) pozdrawiam

ps2 napisalem ci ta odpowiedz poniewaz przliczanie liczb nastrecza wielu klopotow 'poczatkujacym' informatykom, a czesto sie z tego korzysta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. podaj n-elementowy ciag zer lub jedynek o nazwie a

2. suma:=0

i:=1

3. dopoki i<=n:

a)suma:=suma + a(n-i)*2^(i-1)

B)i:=i+1

chyba dobrze ( nie chce mi sie sprawdzac )

a(n-i) oznacza a z indexem n-1

2^(i-1) oznacza 2 do potegi i-1

* to znak razy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi