Skocz do zawartości
szaman84

Barton 2500@3200 lipa?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam nastepuajcy problem, chcialem podkrecic procesor z 2500@3200.

Po zmianie FSB z 166 na 200 przy standardowym napieciu 1,65 komp nie wstaje.. po zmianie napiecie do 1,70 v windows sie laduje wszystko chodzi cacy do czasu keidy wlacze prime95 .. po 5-10 min zawiesza kompa :/ Dopiero po zmianie napiecia na 1,80 v prime wydaje sie stabilne.

I teraz moje pytanie czy nic nie da sie zrobic zeby chodzilo przy mniejszym napieciu ? Czy 1,80v to jednak nie za duzo.. ? Dodam jeszcze ze przy napieciu 1,80 v i zalozony Spire Falcon 2 temp wynosi na prime ok 60 st :/ ile by spadla (mniej wiecej, moze ktos zmienial) temperatura po zmianie na zalmana 7000CU ? Czy np jesli pochodzi procesor tydzien na napieciu 1,70v przy taktowaniu 2500+ jest jakas szansa ze przy tym napieciu bedzie stabilny na 3200 ?

Konfiguracja:

epox 8rda+

Barton 2500+

Chieftec 360W

Dziekuje wszystkim za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a to zależy.Naprzykłąd podkręcasz proca na 2200 mhz i dajesz mu napięcie 1.65V.Grasz troszke i wydzisz ze stabilny.Odpalasz prime i po 5 minutach masz errora.Prime bardzo mocno katuje proca.Jak prime jest stabilne to komp juz jest lux stabilny i napewno nie zawiesi sie z przyczyny procaka (no chyba ze bedzie miał dużą temp)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozecie dokladniej opisac to WYGRZEWANIE...lub jakims linkiem zarzucic....

Jakie efekty to daje, komu i jak to sie sprawdzilo...

ja sie dolacze pytaniem.

czy "wygrzewanie" moze miec sens dla procesora prawie dwu letniego, on chodzil w temp ponizej 50 st. ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja sie dolacze pytaniem.

czy "wygrzewanie" moze miec sens dla procesora prawie dwu letniego, on chodzil w temp ponizej 50 st. ?

dla 2 letniego mozna w sumie sprubowac jak w takich temp chodzil ,ale tam struktura mogla juz sie ladnie ujednolicic bez tego

co do samego wygrzewania to mozna to porownac z dotarciem silnika

czasami proc nie daje sie dobrze przetaktowac ,ale po miesiacu idzie lepiej

jak kazdy material dazy do wyrownania swoich potencjalow miejscowych

jeszcze pozostaje kwestia przyzwyczajania sie proca do okreslonej pracy

u mnie np. jak sobie dwa miechy chodzil na 1500MHz to odrazu nie chcial wstac na 2000MHz (mimo ze wczesniej na takich samych parametrach chodzil bez problemu)

trzeba go bylo stopniowo puszczac

wiec wygrzewajcie proce-nie zabijecie ich to beda lepiej chodzic (co ich nie zabije to je wzmocni :D )

proponuje wylaczyc wiatrak i zostawic procka na jakis czas podczas postu

kontrolowac temp (w epoxach jest fajnie bo jest tabelka na poczatku) i jak proc osiagnie jakies 80C i przestanie odpowiadac na trzech kroli to wylaczyc i zostawic doi ostygniecia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam procka barton 2500+ i jak go podkrece na 3200+ to musze mu dac 1.85V,wygrzewalem tego proca przez 2 dni i nic,nawet na 1.825 nie pojdzie.Nic sie nie stanie jak bedzie chodzil na 3200+ na 1.85V??Poradzcie cos jak zrobic zeby na nizszym V chodzil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja sie dolacze pytaniem.

dla 2 letniego mozna w sumie sprubowac jak w takich temp chodzil ,ale tam struktura mogla juz sie ladnie ujednolicic bez tego

co do samego wygrzewania to mozna to porownac z dotarciem silnika

czasami proc nie daje sie dobrze przetaktowac ,ale po miesiacu idzie lepiej

jak kazdy material dazy do wyrownania swoich potencjalow miejscowych

jeszcze pozostaje kwestia przyzwyczajania sie proca do okreslonej pracy

u mnie np. jak sobie dwa miechy chodzil na 1500MHz to odrazu nie chcial wstac na 2000MHz (mimo ze wczesniej na takich samych parametrach chodzil bez problemu)

trzeba go bylo stopniowo puszczac

wiec wygrzewajcie proce-nie zabijecie ich to beda lepiej chodzic (co ich nie zabije to je wzmocni :D )

proponuje wylaczyc wiatrak i zostawic procka na jakis czas podczas postu

kontrolowac temp (w epoxach jest fajnie bo jest tabelka na poczatku) i jak proc osiagnie jakies 80C i przestanie odpowiadac na trzech kroli to wylaczyc i zostawic doi ostygniecia

Dokładnie jak dostałem swojego antka to max szedł 203Mhz teraz bawiłem się nim ze dwa dni temu i 220Mhz po bólach ale poszedł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzedalem i wziolem od Beno21. Ten moj pierwszy Barton byl jednym z pierwszych jakie sie pojawily w Polsce. Ten od Beno dziala super lekko podniesione napiecie i Xp3200 bez problemu. Kolo 2V to 2500MHz robi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...