Arakasi Opublikowano 19 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2002 Jeszcze jedno pytanko. Mam dwa kompy aktualnie, ktore musze polaczyc w siec, na jednym jest win 2000 SP3, na drugim win 98se. W obu kompach ustawilem stale IP, ta sama grupe robocza, kabelek jest ok, odlegosc to kilkanascie cm - oba lapy stoja na biurku. Niestety notki nie widza sie nawzajem :evil: Ten z win 2000 wysyla pakiety, ale zadnych nie dostaje, a ten z win 98 .... diabli wiedza :twisted: Dodatkowo powiem, ze zainstalowany jest tylko protokol tcp/ip, maska na 255.255.255.0, no i to chyba wszystko z przydatnych w tym temacie informacji. Czy ktos moglby doradzic jak skonfigurowac tego wina 2000 (bo to zapewne tu lezy przyczyna prtoblemu) :?: Prosilbym o dosc 'lopatologiczny opis', ze wzgledu, ze lapa z preinstalowana winda 2000 dostalem ledwo tydzien temu z firmy i nie wiem wiele o tym systemie, a po drugie, ten OS to niemiecka wersja :cry: Pozdro.... P.S. Z wyszukiwarki skorzystalem, ale zaden ze znalezionych tam topicow nie rozwiazywal mojego problemu :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Homer Opublikowano 19 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2002 Czy te oba kompy łączysz przez HUB czy bezpośrednio kablem? Jeśli bezpośrednio to kabel musi być skrosowany!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan Opublikowano 19 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2002 Czy te oba kompy łączysz przez HUB czy bezpośrednio kablem? Jeśli bezpośrednio to kabel musi być skrosowany!!! Dokladnie w necie powinienes znalezc info na ten temat a jak nie znajdziesz to moge podac . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arakasi Opublikowano 19 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2002 Kompy lacze bezposrednio, kabel jest skrosowany (bo wczesniej na nim podlczalem np. dwa kompy na win98se i wszystko smigalo, az milo). Co do stron www, to bardzo prosze o jakies linki, bo tak jak pisalem, z win 2000 nie mialem wczesniej stycznosci i stron jemu poswieconach tez nie znam :oops: P.S. Gdyby to mialo jakies znaczenie, to komp z win 2000 ma wbudowana karte sieciowa - 'Intel 8255x 10/100 Mbit', a ten z win 98se jak w podpisie - 'D-link 10 Mbit na PCMCIA' Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arakasi Opublikowano 20 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2002 Nikt nie ma zadnych pomyslow :( Wielka szkoda :cry: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob_e Opublikowano 20 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2002 Nikt nie ma zadnych pomyslow :( Wielka szkoda :cry: rozumiem ze oba kompy chodziły wczesniej w sieci i wykluczasz uszkodzenie kart sieciowych? (mowiłes ze ten z w98 chodzil ale co z tym z w2k) jezeli karty są sprawne to ustaw grupe roboczą w w2k na domyslną (WORKGROUP) i tak samo w w98 (u mnie tak był problem po zmianie nawy grupy w2k nie widział w98, a na domyslnej chodził... nie wiem dlaczego. zganiam to na microsoft) usun jeszcze ip i maske podsieci - niech przydzielają sobie dynamicznie. we własciowsciach kart poustawiaj 10mb (zadne autoderekcja bo karty mogą sie niedogadać) fullduplex ew. półduplex (jedną karte masz 10mb - to tez moze byc przyczyną, chociaz raczej to rzadkosć)... mam (a raczej miałem do niedawna) w domu identyczną konfiguracje (inne karty ale tez 10 i 10/100) i to co powiedziałem u mnie pomogło.... powodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arakasi Opublikowano 27 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2002 Nikt nie ma zadnych pomyslow :( Wielka szkoda :cry: rozumiem ze oba kompy chodziły wczesniej w sieci i wykluczasz uszkodzenie kart sieciowych? (mowiłes ze ten z w98 chodzil ale co z tym z w2k) jezeli karty są sprawne to ustaw grupe roboczą w w2k na domyslną (WORKGROUP) i tak samo w w98 (u mnie tak był problem po zmianie nawy grupy w2k nie widział w98, a na domyslnej chodził... nie wiem dlaczego. zganiam to na microsoft) usun jeszcze ip i maske podsieci - niech przydzielają sobie dynamicznie. we własciowsciach kart poustawiaj 10mb (zadne autoderekcja bo karty mogą sie niedogadać) fullduplex ew. półduplex (jedną karte masz 10mb - to tez moze byc przyczyną, chociaz raczej to rzadkosć)... mam (a raczej miałem do niedawna) w domu identyczną konfiguracje (inne karty ale tez 10 i 10/100) i to co powiedziałem u mnie pomogło.... powodzenia Dzieki za Twoja pomoc (sorki, ze tak pozno). Niestety z podanych przez Ciebie patentow zadzialalo ustawienie reczna karty 10/100 na 10Mbit + uaktywnienie konta goscia w windzie 2000 i wlaczenie Microsoft Networks. Przy tej kombinacji siec wreszcie chodzi :lol: W kazdym razie dzieks anyway Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rob_e Opublikowano 27 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2002 spox Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...