TRUST Opublikowano 29 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2004 Witam Właśnie założyłem sobie Volcano 11+ Xaser'a w opcji automatycznej zmiany obrotów w zależności od temperatury procka. I właśnie się zacząłem zastanawiać, które urządzenie teraz mierzy temperaturę procka. Podkleiłem dołączony do procka "termotetr" . Pod windą mam Winbonda standardowo dołączanego do płyt gł. Abita. Czy temperatura jest dalej mierzona przez diodę pod prockiem, tą na płycie głównej, czy teraz przez tą z coolera ? Tak mi się wydaje przynajmniej logicznie biorąc, natomiast bardziej chciałem zapytać, co się stanie , jak dioda podklejona pod procek się odklei- niby nie ma tam zbyt dużo wolnej przestrzeni, ale jednak może się odkleić pod wpływem temperatury. Co wtedy - temperatura będzie w/g mnie zaniżana, co może prowadzić do zwolnienia obrotów coolera i przegrzania ? pozdrawiam i z góry wielkie dzięki TRUST Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
phranzee Opublikowano 29 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2004 na pewno nie mierzy z diody z coolera. jak sie odklei to zmniejszy obroty. jezeli masz przewiew w budzie to sie nic nie stanie. ja przez tydzien mialem bez wiatraka :D w mbm afair mozna policzyc temperature znajac rpm coolera Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TRUST Opublikowano 29 Kwietnia 2004 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2004 Tak sobie własnie myślałem, Pozatym taka ilość miedzi to by schłodziła chyba i bez wiatraka hehehe :P . Natomiast mam znowu dziwną rzecz - jak to w kompach. Jak mam zciągniętą płytę boczną z obudowy ( jakiś big tower chyba Codegena - o ile nie jakiś noname ) to wsio jest OK. Jak wyłączyłem kompa i założyłem ją, to ....w biosie obroty coolera były 0 ! Jak ściągnąłem , to pokazywało obroty....znowu założyłem - zrobiło się zero! Dodatkowo na tyle stygnie w czasie tej operacji, że już nie wiem czy ten cooler pod zamkniętą obudową wogóle się kręci, bo chodzi cicho bo włączeniu - i o co tutaj chodzi ?!?! 8O Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...