Skocz do zawartości
majkelus

podłaczanie panelu audio od obudowy

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym sobie wyprowadzić na przód obudowy wyjście audio i mikrofon.

Jednak wtyki przy budzie i płycie głównej różnią się, a dodatkowo te przy budzie nie są opisane. Wygłąda to mniej więcej tak:

Dołączona grafika

Rysunek u góry to złącze na płycie - tu wszystko ładnie jest opisane. "Line out_R/BLINE_OUT_R" jest połączone zworką, podobnie "Line out_L/BLINE_OUT_L". W manualu do płyty jest napisane, że mam te zworki usunąć jak coś będę podłaczał.

Rysunek u dołu to złącze przy panelu przednim obudowy. Niestety nie jest opisane. Kabel z drugiej strony jest zakończony dwoma wtykami mini-jack, tak więc zarówno od mikrofonu jak i od wyjścia na słuchawki mam po trzy przewody: lewy kanał, prawy kanał, masa

Masy przy obudowie są połączone razem i podłączone do pinu który oznaczyłem aux&mic.

Pytanie: jak to podłączyć?

Dzisiaj wybieram się do elektronicznego. Kupię wtyki jedno-pinowe i podłączę zamiast mini-jack'ów.

Nie wiedziałem w jakim dziale to umieścić, ale modyfikacje wydał mi się najwłaściwszy, jako że problem dotyczy czego dotyczy. Jeśli jednak moderator ma inne zdanie, proszę o przeniesienie tematu :) Byle nie do kosza :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMHO te zworki sa po to zeby sygnal wyprowadzac na wyjscie do tylu - tzn to BLINE_... idzie dalej do wyjsc z tylu obudowy i stad te zworki

a co do podlaczania to masy mozesz spokojnie do GND podlaczyc a sygnaly wedle uznania - spalic sie to nie powinno jesli tylko pradu do masy nie dasz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi