szogo Opublikowano 1 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2004 Witam Bylem wczoraj u qmpla ktory ma w.w plyte i chcielismy podpiac pod raida dysk..Caviar80...normalnie ten dysk pracowal na zwyklym kanale tylko ze qmpel chcial podpiac stary dysk(udma33 Fujitsu 10giga)...(tu wlasciwie mam jeszcze pytanko...czy to prawda ze jesli na jednej tasmie podepne 2 dyski jeden udma 100 a drugi 33 to ten wolniejszy niejako wymusi na tym "szybszym" ze bedzie musial dzialac na 33?) No i podpielismy ten dysk do raidu(a), wlaczylismy opcje w biosie i go nie wykrywa...jesli wcisne CTRL+F i odpala sie opcje raidu to tam ten dysk jest widziany ale normalnie go nie znajduje i system z niego nie wystartuje(jest wlaczone zeby sie z neigo botowal).. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzPoiu Opublikowano 10 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2004 Bios nie bedzie widział tego dysku to normalne. Musisz ustawić w biosie opcje botowania z urządzenia scsi bo tak widziany przez płytę jest raid nie ważne czy wbudowany czy zewnętrzny. Nie wiem jaki masz kontroler niektóre z nich mają opcje w swoim biosie (Ctrl + F) włączenie dysku jako bootowalnego ale nie zmienia to faktu że musisz i tak ustawić bootowanie ze scsi czasem nazywa się to BBS-RAID (0,1 .. itd) zależy jaki raid ustawisz. To dakt że jak jeden dysk jest ata 33 a drugi 100 to ren drugi zwalnia do ata 33. Aha rozumiem że kontroler radi ustawiacie jako ata a nie raid. Jak załozysz sygnaturę raid jako jeden dysk to skasuje ci wszystkie dane. Miałem tak już kilka razy na różnych płytach choć czasami nic sama sygnatura nie kasowała. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szogo Opublikowano 10 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2004 Napisalem ze w biosie ustawilismy botowanie ze SCSI...to ze w biosie go nie wykryje to wiem zle sie wyrazilem..chodzilo mi o to ze w biosie raidu po nacisnieciu ctrl+f znajdowal go i..ustawilismy to botowanie ze scsi i nawet wowczas nie mogl sie z niego zabotowac... Oczywisice zadnej sygnatury raid nie robilismy tylko jako ata podpinalismy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...