liquidboy Opublikowano 1 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2004 Witam! Sporo szukałem ale nie mogłem znaleść nigdzie jednoznacznej odpowiedzi. Jakiej średnicy mam wywiercić otwór pod gwint 1/4 cala? http://www.lw.cad.pl/r_gw_cal.htm znalazłem cos takiego ale nie jest to jednoznaczne z tym ze cal polski to 24 mm (http://pl.wikipedia.org/wiki/Cal_(jednostka)) Jesli cal to 24 mm to średnica 1/4 cala to 12 a z tej tabeli 12.4 mm. Pogubiłem sie w tym wszystkim. POMOCY !! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gusioo Opublikowano 1 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2004 1 cal = 25,4 mm 1/4 cala (jedna czwarta) = 25,4 mm : 1/4 Jak chodzi o gwint to jest to cal angielski czyli 25,4 mm P.S: mam nadzieję że sie w rachunkach nie walnołem :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
liquidboy Opublikowano 1 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2004 wg moich obliczen wychodzi to 12,7 średnica a w tej tebli jest 12,4 mm. W sumie to mniejsza z tymi średnicami gwintu :) Niewiadomą stanowi otwór pod gwint 1/4 cala... Ale w kazdym badz razie dzięki za dobre chęci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adam_M Opublikowano 2 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2004 Wg polskich norm pn-86/m-59601 dla 1/4 '' srednica otworu pod gwint 11,445 mm sednica wiertla 11,80 mm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio_ Opublikowano 2 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2004 a mi sie zawsze wydawalo ze 1/4 cala to 6,35mm :roll: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
liquidboy Opublikowano 2 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2004 radzio_ dobrze Ci sie wydawało bo jest to promień średnicy gwnitu nakretki dla 1/4 cala :) adam_M H dzięki wielkie! Tylko nie rozumiem pewnej kwesti. srednica otworu pod gwint 11,445 mm :arrow: głebokość gwintu 0.626 mm (ptzyjmujac 12.7 średnice gwintu nakrętki) sednica wiertla 11,80 mm :arrow: głebokość gwintu 0.450 mm Wychodzi ze głębokość gwintu to 0.626, nośna 0.450 mm. A w tej tebli co link podałem głębokość gwintu to 0.813, nośna 0.646 mm. Dlaczego nie można uzyć wiertła 11.4 mm zamiast 11.8 ? Więcej gwintu byłoby wydaje mi sie i to chyba lepiej? I jeszcze jedna kwestia czy dając otwór pod gwint 3.2 mm dla gwintu 4 mm to nie za mało? Z góry dzięki za odpowiedz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 2 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2004 I jeszcze jedna kwestia czy dając otwór pod gwint 3.2 mm dla gwintu 4 mm to nie za mało? Z góry dzięki za odpowiedz Zalezy w czym wiercisz :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
liquidboy Opublikowano 2 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2004 plexa&miedź :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grinch Opublikowano 2 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2004 Hmm to miekki material, wiec bedzie ok :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
liquidboy Opublikowano 2 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2004 Dzięki wszystkim za pomoc w kompromisie dałem 11.5 dla 1/4 cala i 3.2 dla 4 mm gwintu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...