Lumperator Opublikowano 2 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2004 Tak wielce chwalony, superostry, nasycony obraz 2D w ATi nie jest lepszy od tego co potrafią karty GeForce (zwłaszcza te, które mają poprawę nasycenia barwy). Powiem wiecej, u mnie na poprzedniej grafie - ProLink GeForce4 ti4200 - obraz był ostry i co ważne miał lepszą barwę (właśnie za sprawą korekcji kolorów). W sterach ATi sa dostepne tylko 3 warianty: janość, kontrast i gamma. Z reszta nastawy tych trzech opcji lepiej wypadają w ForceWare/Detonator niż ma to miejsce w Catalystach/Omega. Powiem szczerze, ze troszkę mnie to martwi. Chciałbym mieć wieksze nasycenie barwy, a tu jajo. Druga rzecz to zmiana rozdzielczości. Mam monitor 19" i nie wiem co jest grane, ale przy rozdzielczosci wyższej niż 1024x768 nie ma przeskalowania rozdzielczości do wymiarów monitora (tj. ruszam kursorem i przesuwa mi się obraz -_-). Chciałbym np. dac 1600x1200 i mieć pełny ekran, a nie kurde to denne przesuwanie. Normalnie doprowadza mnie to do szału (w grach to samo - widzę cześć obrazu !). Może i ja znawcą kart ATi nie jestem, ale te stery są po prostu nie do wytrzymania. Jeśli ktoś może wystawić mi recepty na wspomniane problemy to bardzo bym prosił. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 2 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2004 i znowu wojna ati vs nvidia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wierzba25 Opublikowano 2 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2004 To monitor zachowuje ci sie jak TV. Bo telewizory maja zazwyczaj max 1024 rozdzialke i na wyzszych wlasnie myszka ruszasz i ci sie przesuwa obraz. moze masz zle stery do monitora albo cos nie tak w catalystach ustawiles... pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 3 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2004 hmm powiem tak - roznica miedzy Riva TNT2 M64 a ATI Rage Fury Pro jest widoczna golym okiem , na korzysc ATI oczywiscie (na rivie obraz jest rozmyty a kolorki do [gluteus maximus]) - ciezko mowic o wplywe sterow bo to rozne karty wiec w gre wchodzi rozna jakosc podzespolow :) jesli chodzi o same stery to w przypadku ATI moge powiedziec, ze na mojej karcie Hercules 8500LE uzywajac sterow Herca mam obraz rozjasniony z malym nasyceniem kolorow - lekko wyplowiale kolorki :) Na Catalystach od ATI kolory sa glebsze, czyli takie jaki moim zdaniem byc powinny :) Niby te same stery, ale jak widac Hercules cos w nich zmienia - niekoniecznie na korzysc. Zakladki tez roznia sie od tych z Catalystow. A co do wojny miedzy ATi a NVIDIA to najlepiej zajrzec jak to wyglada od qchni, czyli przeprowadzc wywiad z jakims ex programista od sterow najlepiej zwolnionym, bo wtedy prawde powie jak to jest i na ile jest to wymysl marketingu, a na ile prawdziwa dobra robota czyniona z checi polepszenia osiagow, bynajmniej nie kosztem jakosci. Ja tam nie mam zalu do zadnej z firm - mobo mam na nForce2 i tutaj NVIDIA dala czadu na maxa :) A grafe mam od Herculesa (czyli ATi) i wszystko gra :) Wilk syty i owca cala :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lumperator Opublikowano 11 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2004 Już wielokrotnie był poruszany temat, że np. ustawienia odświeżania są po prostu meczące, dla niektórych niewykonalne. Hmm.. zobaczymy czy polepszy się coś z nowymi sterami. Nowe, ładne i oby skuteczne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slayer Opublikowano 11 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2004 NIE. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 11 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2004 hmm powiem tak - roznica miedzy Riva TNT2 M64 a ATI Rage Fury Pro jest widoczna golym okiem , na korzysc ATI oczywiscie (na rivie obraz jest rozmyty a kolorki do [gluteus maximus])Chyba mialeś jakąś uszkodzoną rive. Miałem M64 przez 3 lata i nic tam nie było rozmyte a kolory nie rózniły się od tego co widać w obecnych kartach zarówno nv jak i ati. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...