Skocz do zawartości
_Saknis_

Reset i Power ... Problem

Rekomendowane odpowiedzi

Hmm witam na forum bo jest to moj first post. Troche poszukalem i nic nie znalazlem wiec prosze nie jechac po mnie za bardzo :D Wiec do rzeczy: robie sobie mojego big towerka i chcialem wymienic przyciski power i reset na nowe aluminiowe i mam taki otoz problem: nie wiem jak nazywaja sie owe przyciski i chcialem tez dowiedziec sie jakie maja byc ich parametry. Proiszę o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zazwyczaj jest to coś koło 230V i 3A, zalezy jaki włącznik, ale przecież na resecie i powerze jest znikomy prąd.

Pozdrawiam

ze co????? wystarczy zwykly przycisk. do wyboru do koloru w kazdym sklepie elektronicznym. jakie 3A???? jakie 230V????

Troche poszukalem i nic nie znalazlem

zapewne slabo szukales. http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=658...=przycisk+reset

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

równie dobrze nie musi być zadnego przycisku... mozna zrobić zwarcie na wyprowadzonych kabelkach, lub samych pinach na mobo.

co do tych aluminiowych (powiedzmy takich jak w tych ładnych windach) to nie przestrasz się ceny... gdzieś na necie są po 50-60zl sztuka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ze co????? wystarczy zwykly przycisk. do wyboru do koloru w kazdym sklepie elektronicznym. jakie 3A???? jakie 230V????

No o co chodzi????? chłopak pyta się to pisze, akurat standardowe dla hebelkowych i wielu innych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

równie dobrze nie musi być zadnego przycisku... mozna zrobić zwarcie na wyprowadzonych kabelkach, lub samych pinach na mobo.

Ja tak własnie odpalam mojego kompa :lol:

Przy pomocy kawałka kabla robie zwarcie na pinach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No o co chodzi????? chłopak pyta się to pisze, akurat standardowe dla hebelkowych i wielu innych

Hebelkowym bistabilnym to ja bym kompa nie odpalał - włączy, zrobi długotrwałe zwarcie i starzy górale mówią, że po kilku sekundach takiego stanu komp się wyłącza. Chyba, że masz na myśli hebelkowe chwilowe - prztyk w dół, a on cwaniak z miodem w uszach po puszczeniu wraca do pozycji 0, bo takie hebelkowe też widziałem.

Co do wytrzymałości prądowej prztyczków do powera i resetu - wszystko, co nie stopi się powyżej powiedzmy 100 mA może być :> Ergo mikrosłicz od myszki jak najbardziej. Choć nic nie stoi ani nie leży na przeszkodzie, by zastosować np. grzyby do zatrzymań awaryjnych na 20A :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fachowo to łącznik bistabilny jeśli mówisz o resecie i power w zasilaczu atx.

chyba monostabilny, do tego nawet standardowo rozwarty.

Tak sobie czytam te uczone wywody zarozumialych kolegow, w niektorych postach widze nawet nutke agresji :evil: i musze zgodzic sie z przedmowca, ze wylacznik bistabilny!! sie do tego nie nadaje!!

MANUAL:

-Wylacznik bistabilny to taki jak np. do wlaczania swiatla w mieszkaniu.

-Wylacznik monostabilny to taki jak do dzwonka do drzwi.

Dodatkowa kwestia jest, czy jest nominalnie zwarty czy rozwarty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zazwyczaj jest to coś koło 230V i 3A, zalezy jaki włącznik, ale przecież na resecie i powerze jest znikomy prąd.

Pozdrawiam

wystarczy srubokret :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdrawiam

wystarczy srubokret :P

srubokret ROX 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi