Skocz do zawartości
jurorog

problem z biosem po OC

Rekomendowane odpowiedzi

Hej mam problem, kumpel kupil amd2500+ (zablokowany mnoznik) na plycie epox 8rda3+ Chcial sie pobawic w OC. Zmienil fsb na 200 i komp mu sie wywalil. Teraz bios sie nie odpala i piszczy, reset cmos'u nie poskutkowal. Co sie moglo stac. Plizzzz help :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A sprawdz czy masz wentyl od procka podlaczony do odpowiedniego gniazda

AWARD BIOS

1 długi dźwięk - błąd pamięci

1 długi, 2 krótkie dźwięki - błąd parzystości RAM

1 długi 2 krótkie dźwięki - błąd karty graficznej

Ciągły dźwięk błąd pamięci RAM lub karty graficznej.

AMI BIOS

1 dźwięk - błąd odświeżania RAM

2 dżwięki - błąd parzystości RAM

3 dźwięki - błąd w pierwszych 64kb RAM

4 dźwięki - błąd zegara systemowego

5 pisków - błąd procesora

6 pisków - błąd kontrolera klawiatury

7 pisków - błąd trybu wirtualnego procesora

8 pisków - błąd I/O pamięci karty graficznej

9 pisków - błąd sumy kontrolnej BIOS-u

10 pisków - błąd pamięci CMOS

11 pisków - błąd pamięci cache

nie pisz postu jednego pod drugim tylko edytuj !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jurorog mozesz spróbować wyjąć wszystko z PG - grafe, memki, procka i baterie odłączyć od prądu na noc - możliwe że rano wstanie; sprawdz też czy wszystkie kabelki poprawnie podłączone

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ej chlopaki vniech wyjmie bateryjke ale niech przy okazji wyjmie kabel 220v z zasilacza to wtedy bios sie zresetuje (u mnie tak dopiero dziala) a pozatym na plycje powinna byc gdzies zworka do zmiany fsb na 100 na sile pozdro..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukaj kogos z 8rda3 albo podobnym epoxem i zrob hotflash`a. Naprawde prosta rzecz. Ostatnio padl mi bios w a7n8x i polazlem do kumpla. Po 15 minutach mialem zreanimowana plyte.

Wszytko co trzeba zrobic to na sprawnej plycie ustawic "BIOS cacheable" (albo podobne) na Enabled i po zbootowaniu kompa z flopa zamienic kosci i zrobic flasha. Jezeli nie chcesz robic tego na plycie kumpla, albo on sie nie zgadza, to wloz jego kosc do swojej plyty i podmieniaj na swojej. Nic wtedy nie ryzykujesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale po co robić hot flasha skoro gość nic z biosem nie robił poza o/c?? afaik bios sie moze zjebac od zwisu przy flashowaniu albo wgraniu nietego biosa. O uszkodzeniach spowodoanych o/c nie słyszałem.

Co do tematu to: Próbowałeś razem wyjąć kabel z zasilacza, wyjać bateryjke i ustawić zworke na CLEAR CMOS i zostawić to na pare minut ? Jeżeli nie to spróbój. U mnie tylko taka operacja cos daje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli "pika" to bios jest dobry,gorzej kiedy mobo siedzi cicho ,wtedy mozna zaczac sie martwic.

Heh nie doczytalem, ze pika. Sorx. U mnie byla wlasnie cisza i hotflash byl jak najbardziej uzasadniony. A pad BIOSa byl skutkiem O/C wlasnie, co sie akurat zdarza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale po co robić hot flasha skoro gość nic z biosem nie robił poza o/c?? afaik bios sie moze zjebac od zwisu przy flashowaniu albo wgraniu nietego biosa. O uszkodzeniach spowodoanych o/c nie słyszałem.

Co do tematu to: Próbowałeś razem wyjąć kabel z zasilacza, wyjać bateryjke i ustawić zworke na CLEAR CMOS i zostawić to na pare minut ? Jeżeli nie to spróbój. U mnie tylko taka operacja cos daje...

To juz slyszysz. U mnie wlasnie przez OC padl bios w moim epoxie i niestety musialem uzywac programatora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi