Skocz do zawartości
Sheep

Maxtor 80GB 8MB c SATA <--- problemy

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Kupilem tydzien temu ww maxtorka. Dopiero 3 dni temu mialem mozliwosc go podlaczyc. Niestety dysk sprawuje sie bardzo nieladnie :(.

Na poczatku mialem problemy z wejsciem do windowsa ( caly czas czarny ekran przed ladowaniem windy )... kiedy zrestartowalem kompa ... system mi padal ( wyswietlal "Błąd odczytu dysku" ). Po kilku formatach, zmianie biosu ( chyba z ponad 10 biosow zmienialem... w koncu mam 23ES ), zwieszeniu sie kompa podczas zmiany biosu, wgrywaniu biosu na goraco u qmpla na epoxie 8rda+ ... doszedlem do w miare szybkiego wchodzenia do windy ( juz tak dlugo nie mysli ... odpukac :/ )... Mam dupiate zjawisko wolnej pracy dysku ( transfer z partycji na partycje 2mb/sek ) ...

Raz za czas pojawi mi sie blad zapisu danych do pliku D:/$Mft ....

Blagam... pomozcie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak... tyle ze kabel sata dostalem jeden do plyty glownej :(

Zasilacz nie ma szans... To FSP300 GTP ... napiecia rock stable ( sprawdzalem miernikiem i sa na poziomie 12,05 4,95 3,3 )... Wahania sa niezauwazalne...

Tyle ze zastanawia mnie to... ze na tym kablu sata pracowalem tez z przejsciowka serillel i stary dyzio pracowal zajebiscie.

EDIT: Interesuje mnie tylko czy to moze byc uzaleznione od zwory na dysku. Bo wlasciwie nic nie patrzylem jak jest zworka ustawiona na maxtorku....

:roll: :?:

EDIT2:

Patrzcie co mi pokazuje aida w smarcie:

05	Reallocated Sector Count	63	1	1	2556	Prognoza błędu: Nieuchronna utrata danych

;(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myslicie ze to dysk? BO ja nie jestem pewny na 100% ... wczesniej na sata mialem puszczonego seagate'a u5 ... i smigal zajebiscie.. tyle ze zupelnie inaczej wygladaja przerobione dyski ( z przelotka ) niz zwykle sata...

I wlasnie teraz nie wiem czy to kontroler czy dysk. Jak wy myslicie?

Bede musial sprowadzic od qmpla dysk sata i puscic na swoim...

Nessay: Nawet nie wiesz jak czesto juz robilem formaty... molexy zmienialem itd itp. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CZyli w tym wypadku dysk mam walniety fabrycznie. Kupilem go w prolinie. Czy w takim wypadku moge wymienic go na dysk z innej firmy ( np seagate barka ) ? Albo zadac zwrotu pieniedzy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko w przypadku rękojmi zmienisz dysk na inny (o podobnej cenie) albo dostaniesz zwrot pieniędzy. W przypadku gwarancji dysk pojedzie do nparawy (a i tak nic nie naprawią, więc pewnie dostaniesz po jakimś czasie nowy).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi