Skocz do zawartości
Pasylw

SPALONE USB? !!!

Rekomendowane odpowiedzi

Mój problem polega na tym iż siostra podłączyła aparat cyfrowy do komputera jakimś cudem odwrotnie tzn. Z tyłu komputera przewód był włożony OK a tylko tą wtyczkę od aparatu nie tak włożyła. Teraz komputer wogóle nie wykrywa aparatu (bez baterii) a dawniej to robił a z bateriami to czasem wykryje ale zaraz sie zawiesi. Czyżby port USB sie spalił? (podobno zapachniało jakby sie jakaś instalacja spalała) pozatym komp. pracuje dobrze - może macie jakąś radę... z góry dzięki :)) Moja płyta to ECS K7S5A :?: :?: :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też tak myślałem (szczerze mówiąc miałem taką nadzieję hihi bo aparat nie był mój) ale aparat działa na innych kompach a tylko u mnie zachowuje sie jakby z kompa zasilania nie dostawał. A co do USB to..szkoda że nie mam myszki USB - sprawdziłbym jak sie zachowuje - podłączyłem drukarkę HP i ona.....kurna działa (wykrywa ją i drukuje bez problemów) tylko ona posiada swój zasilacz i prąd bierze pewnie nie z USB a aparacik zasilacza nie posiadał i tylko pewnie USB go zasilało. (Gdy są w nim baterie (nowe) - to komp go wykrywa :) ale przy próbie zgrania zdjęć zaraz sie zawiesza:(.

Jak sądzicie czy bawić sie w szukanie serwisu żeby tą usterkę naprawić czy sobie nową płytę sprawić - ta i tak już do najnowszych nie należała...:) bo kto wie ile naprawienie takiego czegoś może kosztować jesli ceny zblizone do najtańszych płyt pod AMD to mógłbym sie skusić :) na nową

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serwisowanie płyty głównej :? Jak już to wrzuć coś nowego. Popieram Twoje przypuszczenia iż zasilanie dla USB poszło na spacerek.. Skoro inne urządzenia na USB działają a zasilanie biorą skąd inąd :)

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak rozkręciłem złoma i... obok gniazda USB jest przepalony ( a właściwie był ) bo po dotknięciu odpadł :) jakiś układzik hhehe i stąd pewnie brak zasilania USB. Tymczasowo przed zakupem nowej płyty (zresztą w planie i proca mam wymienić) dokupiłem kabelek za 12 zł z dwoma USBkami na śledziu i podłączyłem do 2 gniazda na płycie głównej i narazie hula :))). Dzięki za wypowiedzi - wpadłem tu (na forum) przypadkiem ale pewnie zostane na dłużej bo to bardzo ciekawe miejsce :))) :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi