Skocz do zawartości
ph

Padł Leadtek 5900XT - pomocy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i proszę o pomoc. Wgrałem do mojego Leadteka 5900 XT BIOS od 5900 ULTRA ze strony

http://www.mvktech.net/download.php?view.146 w sposób opisany w artykule http://pclab.pl/art9430.html. Bios się wgrał i na tym sukces się zakończył.

Po restarcie nie mogłem zainstalować sterowników od Leadteka.

Wgrałem sterowniki od NVIDI, ale w systemie nic się nie zmieniło, ciągle mam sterowniki z windowsa. Więc zrobiłem procedurę przywrócenia biosu Leadteka i tu też mam błąd "cannot find NV"

Od tego momentu nie wchodzi żaden bios (próbowałem jeszcze od Leadteka 5950).

W programie AIDA32 pod pozycją EKRAN - PROCESOR GRAFICZNY -nie mam żadnych informacji

Czy można w jakiś sposób przywrócić pierwotny bios.

PIV HT 3GHz, 865PERL, 2x256(800), HD 80GB, Windows XP PRO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężka sprawa skoro wgrywałeś różne biosy. W FXach nie bardzo się orientuję ale może bios wgraj innym progsem? Jakiego flashera używasz? I czy masz backup swojego biosu? Jeśli nie to niech ktoś z forumowiczów zrobi zrzut swojego biosu do tej karty i Ci prześle. Sam nie wiem co to może być! Ale skoro dobrze się flasciach!e to chyba nieodpowiedni bios. :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hynix 2,8ns

No własnie, MSI którego modowali na "PCLabie" ma pamięci 2.2ns, podobnie jak wszystkie FX5900 nie XT. W artukule nie zaznaczyli tego dokładnie a to jest podstawowa sprawa jeżeli chcemy bawić się w modowanie.

WinFast wypuścił wersję FX5900XT z pamięciami 2.2ns ale dostać taki model jest bardzo trudno, prawdopodobnie na dzisiejszy dzień zero szans. W hurtowni wszystkie modele mają pamięci 2.8ns.

pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No własnie, MSI którego modowali na "PCLabie" ma pamięci 2.2ns, podobnie jak wszystkie FX5900 nie XT. W artukule nie zaznaczyli tego dokładnie a to jest podstawowa sprawa jeżeli chcemy bawić się w modowanie.

WinFast wypuścił wersję FX5900XT z pamięciami 2.2ns ale dostać taki model jest bardzo trudno, prawdopodobnie na dzisiejszy dzień zero szans. W hurtowni wszystkie modele mają pamięci 2.8ns.

pozdrawiam.

Jak pisałem o tym miech temu to fanatycy NV chcieli mnie spalic na stosie :) :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ta?

ciekawe, bo ja mam Winfasta na pamięciach 2.8ns i przerobiłem go na 5950Ultra

Gratulacje, wszyscy moi znajomi ostro się napalili i nic im z tego nie wyszło. Ciekawe jak dlugo pociągnie twoja grafa ? I tak dziwne że się udało....

pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Wintereq

ta?

ciekawe, bo ja mam Winfasta na pamięciach 2.8ns i przerobiłem go na 5950Ultra

Gratulacje, wszyscy moi znajomi ostro się napalili i nic im z tego nie wyszło. Ciekawe jak dlugo pociągnie twoja grafa ? I tak dziwne że się udało....

pozdrawiam.

radiatorki na pamięci i po kłopocie, poza tym na tej karcie są Hynixy 2.8ns, a chyba sama nazwa Hynix daje dużo do myślenia :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Winter: normalnie bez problemu wrzuciłeś bios od 5950U ? Chodzi Ci na takich taktowaniach jak Ultra? Bo mam od niedawna właśnie tego Leadteka XT i zastanawiam się czy by modzika nie walnąć :twisted: Ale czytałem opinie, że pamięci 2.8 nie wytrzymają takich taktowań (bo 2.8 to w sumie 700 Mhz).

Jak na razie bez radiatorów na pamięciach i oryginalnym coolerze karta chodzi mi spokojnie na 500/800 Mhz.

Jakie radiatorki założyłeś na swojej?

z góry dzięki za odp.

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poza tym na tej karcie są Hynixy 2.8ns, a chyba sama nazwa Hynix daje dużo do myślenia :-)

Bardzo dużo MHz :twisted:

tak jak napis biturbo na maluchu oraz zmieniony grill w firmy kamei - wszystko to daje dodatkowe 50 KM mocy.

:lol:

Praw fizyki nie oszukasz - niezależnie jaki byłby producent pamięci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Wintereq

normalnie wgrałem BIOS WinFast Flash'em

wiesz 700 MHz mają, bo to najniższa wartość jak na takie pamięci, producent nie mógł zawyżyć ustawień, bo chciał być zgodny z referencjami NVIDII, poza tym podkręcenie bez radiatorów mogło uszkodzić kartę, a jak wiadomo ciężko potem zwalić winę na producentów

radiatory? polecam te: http://onet.allegro.pl/show_item.php?item=24815712

ja je oczywiście kupiłem w sklepie, trzeba je trochę przyciąć by weszły, ale są super :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już tak tniemy, to mam fajny radiator CoolerMaster od Pentiuma. :)

Tylko problem będzie faktycznie z założeniem tego, bo radiator z chipu trochę zasłania pamięci. Jak sobie z tym poradziłeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi