wunat Opublikowano 3 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2004 o totalitaryzmie, w duzym skrocie :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 3 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2004 ma ktos jakies streszczenie na kompie? nie chce mi sie szukac :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 3 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2004 wiesz jest pare ksiazek ktore przeczytac warto: 1984 jest jedna z nich ;) Jest chyba nawet lektura albo przynajmniej fakultatywna. Tak lektury czasami daja sie przeczytac ;) Oprocz tego Inny Swiat i Początek sa nie tylko do przeczytania co sa wrecz wspaniale Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wunat Opublikowano 3 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2004 i "Folwark zwierzecy" tez Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viod Opublikowano 3 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2004 "Inny Swiat" to jedna z najlepszych lektor , po prostu robi wrazenie . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frstjob Opublikowano 3 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2004 Yeah, jestem podbudowany tym, że komus podobają się laORT: ORT: ORT: ktury! Ogólnie bardzo OT, ale chciałbym chłopakom pomóc w zdaniu :wink: Lukasrz - wiesz gdzie mnie szukać :D Ogólnie jak już mówiłem przydają się charakterystyki (definicja ze słwonika przeze mnie zamieszczona :lol: ) i jak najwięcej motywów,naprawde nie szykujcie się że traficie temat bo się rozczarujecie-ważne żebyście szli ze świdadomością że macie "zaplecze" :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Proximo Opublikowano 3 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2004 Potwierdzam "Inny świat" jest znakomity Jest to jedyna lekturka która z przyjemnościa czytałem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wunat Opublikowano 3 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2004 Na pare dni przed matura lektura ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Proximo Opublikowano 3 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2004 ah no rzeczywiście. sory za błąd :oops: dyslekcje mam :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wunat Opublikowano 3 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2004 ja tez :D pociesz sie ze nie tylko Ty zrobiles ten blad. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frstjob Opublikowano 3 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2004 ah no rzeczywiście. sory za błąd :oops: dyslekcje mam :P Ja też :P konkretnie skrzywienie percepcji wzrokowej ale CZYTANIE oducza tego, bo nabywasz"nawyków" poprawnego pisania, a jako facet-wzrokowiec jest Ci łatwo nadrobić "zaległości" sprzed 4-5 lat :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pucha18 Opublikowano 3 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2004 jako dodatek- "imie rózy", "dzika kaczka", "zbrodnia i kara", "quo vadis"- Nie myslicie ze moze byc temat europejski w zwiazku z wejsciem PL do UE? walka o swiadomosc narodowa, stereotypy zwiazane z roznymi narodami. nie wiem polaka narazie sie nie ucze- z tego dobry jestem :> za to bioli sie kuje... gdybym tylko wiedzial jaki mniej wiecej dzial bedzie na bioli bylbym happy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elpawlakos Opublikowano 3 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2004 pytania na mature to jeden wielki wal.nie sugerujcie sie nimi,to ze ktos mial pytania na próbna (a co roku kazdy ma) to nie znaczy ze na prawdziwej maturze tez bedzie mial. dla przykladu: ja jak zdawalem pisemny z polaka to mialem 21 tematów (pewniaków) :D pisemnymi sie nie martwcie: trudno nie zdac,ale mozna. jazda jest dopiero na ustnych.powodzenia :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 4 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2004 no wiele z tych dodatkowych (jak mowicie) lektur juz przeczytalem, tak wiec poszukam streszczenia tej ksiazki Orwella. Pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pucha18 Opublikowano 4 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2004 tylko uwazaj na "Wielkiego Brata" ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 4 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2004 tylko uwazaj na "Wielkiego Brata" ;-)nie zrozumialem aluzji :> BTW ten Folwark Zwierzecy wymiata. Rozumiem, ze jest to aluzja do komunizmu/socjalizmu ? :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uff...AR Opublikowano 4 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2004 MeHow: nie zrozumiales, bo ksiazki nie czytales ;] w zadnym wypadku nie czytaj streszczenia. juz lepiej po maturce przeczytaj ksiazke. streszczenia sa dobre tylko jak juz przeczytasz ksiazke i byla nudna albo tak dawno czytales, ze nic nie pamietasz ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
The_Structor Opublikowano 4 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2004 sluchaj zmeczony uFFFie :P nie piszherezji mi tutaaj: p streszczenia moim zbawicielem sa streszczenia rox,, jezus sux :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 4 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2004 no tak, slicznie... na sciaga.pl nie ma streszczenia "roku 1984" :> ale za to folwark zwierzecy wymiata ;] . Po maturze musze przeczytac ksiazke ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pucha18 Opublikowano 4 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2004 MeHow jak przeczytasz 1984 to zrozumiesz :) w sumie niezla ksiazka :) ja dzis zrobilem sciagi z bioli :) jutro polak i pozniej zostanie nauka juz :) a raczej powtarzanie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wunat Opublikowano 4 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2004 nowomowa w 1984 :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 4 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2004 Sołżenicyn only, ale raczej całego 3-tomowego "Archipelagu GUŁag" nikt nie ogarnie do matury :> "Jeden dzień Iwana Denisowicza" tegoż autora też daje pewne wyobrażenie o sowieckich obozach, a o ileż krótsze (odpowiednio 3x~700 stron i nieco ponad 100). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 4 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2004 jonas, ja Cie kiedys kilim :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 4 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2004 jonas dobrze mowi (znowu) chociaz jak rozumiem dla niektorych perspektywa polkniecia czegokolwiek grubszego niz 3 centrymetry jest przerazajaca ;) Zreszta i tak Wasze problemy sa tyci ;) Moje lektury z ostatniego czasu ;): Zeby nie bylo to jeszcze nie wszystkie ;) Manteuffela ostatnio widzialem w aucie i jezdzi ze mna jako towarzysz podrozy podczas korkow i czekania na kogos ;) Plus pare malych ksiazeczek do powtorki z moimi notatkami ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wunat Opublikowano 4 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2004 wprawiasz mnie w zaklopotanie, zdaje historie a narazie przeczytalem tylko 3 z pokazanych przez Ciebie ksiazek ... [edit]Manteuffl to jest killah, zaczalem czytac ale niestety poddalem sie ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 4 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2004 marco powiedzial, ze to sa jego ksiazki :> a przeczytal z tego pewnie okladke i 2 topici tweaka :> :> :> :>. BTW wszystkie te ksiazki sa na mojej polce ;] powaznie ;] ;] ;] BTW2 Marco, gdzie zdajesz na studyja? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marco Opublikowano 4 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2004 A kto powiedzial ze zdaje ;) a tak powaznie to mam kilka wariantow w glowie ;) Tak najpowazniej mysle ze sie pchne na taki fajny kierunek z fajnym jezykiem wykladowym pt Francuski i Angielski zwany "Przedsiębiorczość w małej i średniej firmie". Ale w sumie moge isc nawet na Historie ;) I tak jedno wiem ze do pracy w firmie sie nie nadaje i wole sam robic cos dla siebie dlatego w sumie wybor jest bardziej kwestia pragmatycznego podejscia do studiow i zdobycia przydatnych informacji niz jakas kwestia uwielbienia mego dla kierunku czy uczelni ;) wunat: Manteuffel jest bardzo fajny. W porownaniu do ulubienca mego w osobie Józefa Wolskiego ktory potrafil tak momentami motać ze np dojscie do tego czym byly fyle, demy i tittyes i najwazniejsze fyle terytorialne po reformie Kleistenesa zajelo mi z godzine ;) Nie mowiac o jego uwielbieniu do slowa "zapasy" (w sensie bitwy, nie gromadzenia zapasow ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wunat Opublikowano 4 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2004 moze i jest fajny ale nie na 2 tygodnie przed matura :> za badzo dokladny, ale zeby sie przygotowac gruntownie to fakt ze jest b. dobry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djjaku Opublikowano 4 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2004 widze ze zrobil sie maly OT ;] ja powiemtylko jedno "co polska wnosi do unii i vice versa" wszelkie patriotyczne lektury "P.tadzio" itp, najwazniejsze z wojny o zydach (madaliony, inny swiat) oczywiscie nie taki temat jak napisalem ale moze byc cos kolo tego pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasrz Opublikowano 4 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2004 widze ze zrobil sie maly OT ;] ja powiemtylko jedno "co polska wnosi do unii i vice versa" wszelkie patriotyczne lektury "P.tadzio" itp, najwazniejsze z wojny o zydach (madaliony, inny swiat) oczywiscie nie taki temat jak napisalem ale moze byc cos kolo tego pozdro co maja medaliony i inny swiat wspolnego z unia i polska ?? poza tym ze akcja medalionow dzieje sie w polsce ??? mozesz mi podpowiedziec?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...