sebkan Opublikowano 20 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2002 Mam płyte Acorp :( (slot 1) na BX i c433. Chciałbym kupić nowy procek. I zastanawiam się nad celkiem 1GHZ za 260 zeta (box) i p3 1GHZ za 620 zeta (box) obydwa na rdzeniu Coppermine (potrzebuje jeszcze przejściówke slot 1 >> socket 370 fcpga). Wiem że p3 jest o wiele wydajniejszy od celka ale nie wiem czy jest wart tej kasy. Reasumując chciałbym wiedzieć czy ma dobry stosunek ceny do jakości. Za porady z góry dzięki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 20 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2002 Wzrost wydajności napewno nie będzie wprost proporcjonalny do wzrostu ceny. Co kupić? Wniosek jest prosty... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 20 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2002 Jezeli chcesz wydac kase na PIII (620 pln) to lepiej ta kase przeznacz na Celerona tualatin 1.0 + plyta abit st6. To jest szybsze od tego PIII. Jeszcze jak podkrecisz to dopiero. C1.0+abit=akurat 620 pln. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Homer Opublikowano 20 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2002 Kup lepiej celka, bardziej się opłaca. Pytanie tylko czy twoja płyta obsłuży procek z tak wysokim mnożnikiem i odpowiednim napięciem vcore Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 20 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2002 ... I zastanawiam się nad celkiem 1GHZ za 260 zeta (box) i p3 1GHZ za 620 zeta (box) obydwa na rdzeniu Coppermine ... Wiem że p3 jest o wiele wydajniejszy od celka ale nie wiem czy jest wart tej kasy...czy taki wiele wydajniejszy to bym nie powiedzial - Celek 1000 odpowiada wydajnoscia PIII 800 (mniej wiecej - zalezy w jakim benchmarku) mialem pol roku temu podobny dylemat i wzialem Celka 1000 podgonilem go na 1120 i jest cacy (powiedzmy - do PIV i A XP duzo mu brakuje) ja na Twoim miejscu bralbym Celka a za reszte kasy kupil np szybsza karte graficzna - jezeli grasz lub obrabiasz grafike (w szerokim tego slowa znaczeniu) - BTW jaka masz teraz karte ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Type_R Opublikowano 20 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2002 ...przede wszystkim musisz zorientowac sie jakie mozliwosci ma twoja plyta... PIII bedzie wymagalo magistrali 133 Mhz, Celek mnoznika x10. W jednym z kompow mam plyte Acorp BX i wiem ze ona ma max mnoznik x9.5, FSB 100 Mhz... zajzyj do instrukcji swojej plyty Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kurde_men(GROUND) Opublikowano 20 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2002 napewno pujdzie celek 1ghz, ja kiedys mialem plyte max z mnoznikiem 8.5 a wsadzilem do niej celka 900 i podkrecilem do 1200. Tulipany sie tym roznia ze maja nisze napiecie dlatego sa klopoty na BX ale nie copermainy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paazik Opublikowano 20 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2002 Miałem tą samą sytuację. Miałem celka 400 mhz i płytę abit bx6 rev.Długo się nie zastanawiałem i kupiłem p3 1ghz eb. Po 1 jest dużo bardziej wydajny niż celek, a po drugie moja płyta ma mnożnik do 9x. :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 21 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2002 LUDZIE co Wy bredzicie z tym mnoznikiem - przeciez jest zablokowany i nie ma nic do rzeczy - na moim Asusie max to 8.0x a Celek 1120 (10x112) chodzi jak burza :wink: a mnoznik zostal ustawiony po staremu 5.5x (pozostalosc po PIII) sebkan IMHO nie kupuj zadnego PIII tylko Celka - zaoszczedzona kase przeznacz na karte graficzna - wzrost wydajnosci w grach wiekszy a w codziennym uzytkowaniu roznica miedzy PIII 1000 a Celkiem 1000 "prawie" niezauwazalna - chyba ze jestes NUMEROLOGIEM - czyli jara Ciebie kilka oczek wiecej w benchmarkach wtedy bierz PIII - tylko potem nie placz ze w grach nie zauwazyles duzej roznicy - bo to moze byc wina karty graficznej (o ile masz jakis zabytek typu TNT2 M64) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Opublikowano 21 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2002 Ja na Twoim miejscu kupil byl ABIT ST6 + Celek 1.0A i sprzedal stara plyte za 100-150zl (moge sie mylic). Celka 1.0A wykrecisz napewno przynajmniej na 1.5 ale i pewnie wiecej by sie dalo. Ceny: Celeron 1.0A (czyli Tualantin)- 260zl (za tyle wczoraj kupil moj kolezka - tylko potargowac sie trzeba) ABIT ST6 -350zl (mniejwiecej) To wszystko daje 610zl - 125zl = zalozmy ze Ci wyjdzie jakies 500zl Taka operacja byla by najlepsza i najwydajniejsza (zdecydowanie) pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebkan Opublikowano 21 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2002 macie racie a kopytka wam urosną :lol: napewno kupię celka bo i tak do tej pory byłem zadowlony ze stabilności płyta napewno mnie puści wystarczy zastosować przejściówkę z regulatorem napięcia, a mnożnik jest zablokowany. Resztę kasy dam chyba babci na proteze :) albo kupie nową płytę lub ram (teraz 192MB) karty grafiki narazie nie bo mam GF2 MX400) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 21 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Sierpnia 2002 ... karty grafiki narazie nie bo mam GF2 MX400) no to dorzuc kasy (tej oszczedzonej na procku) i wymien np na GF3 Ti 200 (jezeli jestes przywiazany do Nvidii) - ale ma to sens jak jestes zatwardzialym graczem :wink: PS ale najpierw sprawdz jakie min. napiecie dla procka ma Twoja plyta - bo przejsciowka tego nie zalatwisz :( (mozesz ustawic jakie chcesz ale tylko w zakresie jaki oferuje plyta) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Opublikowano 22 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2002 Wiesz a jednak Ci radze zebys kupil ta plyte, bo sobie mozesz narobic inaczej problemow, juz plytka sie niejednemu spalila. To by bylo na tyle. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebkan Opublikowano 31 Sierpnia 2002 Zgłoś Opublikowano 31 Sierpnia 2002 kupiłem wreszcie coopermine'a celka i smiga jak mały samochodzik :D dzięki za porady Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...