rEturiON Opublikowano 3 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2004 Witam Zamówiłem Neo+ i cieszę się nią juz z tydzień : P Niestety im dłużej mam ta Neo+ tym częściej się zastanawiam czy nie popełniłem jakiegoś błędu. Sprawa ma się tak . Jestem w sieci składającej się z 14 komputerów : ) sieć zbudowaliśmy z 2 lata temu. Mieszkamy w domkach wiec sieć składa się z 6 switchy. Karty sieciowe mięliśmy ustawione na ręcznie wpisane numery IP. Po roku do naszej sieci dołączył typ który udostępniał nam 1 Mbitowe łącze DSL za 45 zł od kompa, wiec większość z nas skorzystała z oferty. Wiązało się to miedzy innymi z ustawieniem kart na automatyczne wybieranie numeru IP z puli 192.168... . Ci co korzystali z neta musieli ustawić karty na auto, natomiast reszta osób się dostosowała żeby mieć działającą siec LAN i tez ustawiła na auto. Niestety admin okazał się strasznym burakiem i po roku gdy umowy się skończyły, paru z nas zrezygnowało z jego usług. Teraz w sieci oprócz jego 1 Mbita do którego jest podłączonych 5 osób (nie mających pojęcia o kompach : ) są także podłączone 3 Neo+. I tu się zaczynają problemy. 4 łącza i każde z nich podłączone jest do osobnego 1 portowego rutero-switcha. A te z kolei podłączone są do wielo portowych switchy :) (sam się juz gubię). W każdym bądź razie, każdy ruter przydziela własne numery IP komputerom podłączonym do zarządzanego przez niego switcha. Co powoduje podział naszej sieci na 4 mniejsze nie widzące się nawzajem. Sieć tego typa była ustawiona na auto przydzielanie IP z puli 192.168... Natomiast komputery z mojej części sieci mają numery 10.0.0... nie pamiętam jakie IP mają dwie pozostałe. Czy mógłby mi ktoś poradzić co powinienem teraz zrobić, żeby wszystkie komputery się widziały nawzajem a jednocześnie miały dostęp do osobnych stalek ??? Chciałbym aby wszystkie komputery w sieci miały ręcznie poustawiane numery IP, chociaż pewnie mój stary admin położy lachę na nas i dalej będzie udostępniał neta na kompy z auto wykrywaniem. Czyli 5 komputerów z auto wykrywaniem + 9 z ręcznym musi się jakoś widzieć w sieci lokalnej jednocześnie mając dostęp do neta. Myślałem nad tym aby te 3 rutery od Neo+ ustawić tak aby udostępniały neta komputerom z ręcznie wpisanym numerem IP z puli 192.168… . Wtedy net byłby na każdym kompie , a cala sieć była ustawiona na tej samej puli numerów IP . : P tylko nie wiem czy jest to wykonalne lub w ogóle możliwe ??? Wraz z Neo+ kupiłem ruter ST510 i widzę że ma nie za dużo opcji do ustawienia przez WWW i tylko trochę więcej przez Telnet . Nie wiem czy się ten ruter nadaje w moim przypadku i czy nie powinienem go wymienić na jakiś : ) droższy posiadający więcej funkcji? Dlatego mam 2 pytania : ) jak skonfigurować rutery żeby udostępniały neta na komputery z ręcznie ustawionymi numerami IP z jednej puli numerowi IP 192.168…. A drugie pytanie to czy ruter ST510 nadaje się w wyżej wymienionym przypadku, a jak nie to jaki ruter powinienem kupić. ( serwer na linuxie odpada : ) nie mam ani wolnego kompa żeby na nim go postawić ani umiejętności żeby go skonfigurować. Z góry dzięki wszystkim osoba które przeczytały tego posta i postanowią na niego odpisać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rEturiON Opublikowano 7 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2004 : P dzięki za szybką pomoc i ogólne zainteresowanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...