Skocz do zawartości
baca_18

Jak zrobić na stronie konkretny czas do danej daty????

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak wyżej, chodzi mi dokładnie o to żeby był wyświetlony czas dokładnie dzień, miesiąc, rok i ewentualnie godzina ale to ostatnie nie koniecznie do daty np. 1 września 2004. Za pomoc z góry dzięki.

Aha strone robię w notatniku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w php:

$dzien = date("d");$miesiac = date("m");$rok = date("Y");print $dzien." ".$miesiac." ".$rok;
mozesz jeszcze uzyc tablicy asocjacyjnej i zamiast liczb miesiecy podawac nazwy polskie.

w js:

today = new Date()document.write(today.getMonth()+1," ",today.getDate()," ",today.getYear());

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w takim razie uzyj funkcji mktime (w php). podajesz jej dowolna date, a ona zwraca liczbe sekund od 1.1.1970 do podanej przez ciebie daty. na podstawie tej liczby obliczysz ile jeszcze dni zostalo.

w js nie mam pojecia jak to zrobic, zakladam ze istnieje tam podobna funkcja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w takim razie uzyj funkcji mktime (w php). podajesz jej dowolna date, a ona zwraca liczbe sekund od 1.1.1970 do podanej przez ciebie daty. na podstawie tej liczby obliczysz ile jeszcze dni zostalo.

w js nie mam pojecia jak to zrobic, zakladam ze istnieje tam podobna funkcja.

hmmm

nie mam pojecia jak to zrobic :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pshem: sa taki [ php ] [ /php ]

:lol: :lol: :lol:

noose, chyba za duzo sie na forum.php.pl nasiedziales :D BBCode [ php] jest dodany przez kilka osob z php.pl i nie ma go w standardzie, jest tylko na php.pl i chyba jeszcze jakims jednym forum o php, gdzie jest taka potrzeba.

baca_18: zamien "BigDay = new Date(2001,0,1);" na "BigDay = new Date(2001,0,1,8,0,0);"

(oczywiscie date tez zmien na jaka tam sobie chcesz)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi