Skocz do zawartości
KvM

Potężna moc Athlonów 64/FX/Opteronów w 64 bitach

Rekomendowane odpowiedzi

Widziałem kilka drobnych testów na 64 bitach (silnia oraz pakowanie). Oba działały ponad 2x szybciej w systemie 64 bitowym niż w 32 bitowym.

Zrobiłem test Virtualnej maszyny Jawy.

Wyniki są następujące.

Pentium 4 3GHz 220 op/m (Fedora)

Athlon 2700+ (barton) 225 op/m (Fedora)

Athlon 64 3000+ system 32bit (windows XP) 170op/m

Athlon 64 3000+ system 32bit (Fedora) 305op/m

Athlon 64 3000+ system 64bit (fedora) 700op/m

Wyniki chyba mówią same za siebie...

Może wkrótce zapodam wiecej szczegółów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jaka maszyna wirtualna? 1.4.x czy 1.5 beta? Bo 1.4 nie ma w wersji 64bit, a 1.5 jakoś niespecjalnie chce działać (przynajmniej u mnie).

Co do prędkości, możesz wrzucić kod tego testu silni, żebym mógł sprawdzić u siebie w różnych warunkach.

A tak BTW - to jak Ci się ta Fedora sprawuje? Bo u mnie (Core2 najnowsza beta) to ogólna kaszana - brak polskich znaków (po kombinacjach są), nautilus pod GNOME nie działa (nawet komunikatów o błędach żadnych nie zrzuca, żeby można było coś kombinować). Zainstalowałem Mdk 10 beta2 for amd64 - oparty na 10 final dla x86, i działa jak trzeba. Jajko 2.6.5. Jeszcze tylko skaner został mi do skonfigurowania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

j2sdk-1.4.2-rc1-linux-amd64 (blackdown) + tomcat mierzone jmeterem

"aplikacja" javowa była prościutka ( sortowanie macierzy, generwoanie strony webowej)

Ta silnia to liczona na kalkulatorze w windowsie (nie przeze mnie) bodajrze 5000!

Na razie nie mam żadnych problemów instalka 64 bit miała nawet wbudowany sterownik SATA mostka 8237 VIA.

Fedora jest jednak tylko do testów, docelowo będzie XP 32bit.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm, jednakze jak to sie zapowiada, czy kiedys nastapi calkowite przejscie aplikacji na 64bit? Czy aplikacje 64bitowa mozna uruchomic na procesorze 32 bitowym. Mozliwe, ze teraz ladnie zapodalem, ale sie juz w tym nie lapie :>. Na czym w ogole polega roznica miedzy 64 i 32 bitami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aplikacji 64 bit nie da się uruchomić na procku 32 bitowym - w drugą stronę oczywiście można. Różnica jest znaczna jeśli liczba ma długoś 8 bajtów, to można ją zapisać w jednym rejestrze 64bitowym lub 2 rejestrach 32 bitowych. Jak widać przy 64bitowym procku odchodzi sporo problemów, dlatego program może wykonywać sięszybciej. Liczby 32 bitowe (całkowite) są w zakresie od 1 do 2 do potęgi 32 (czyli trochę ponad 4 miliardy) i jest to często za mało, a przy liczbach zmiennoprzecinkowych wykorzystuje się nawet 80 bitów. To tak w wielkim (może nawet za duzym) uproszczeniu i skrócie.

Raczej na pewno aplikacje w przyszłości będą wyłącznie 64bitowe - to jestk kwestia spopularyzowania sprzętu. DZiś praktycznie nie ma aplikacji 16 bitowych (ani tym bardzie systemów). Sądzę że przesiadka na 64bity będzie znacznie szybsza niż z 16 na 32.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi