Skocz do zawartości
(D)jur(on)

Extremalne kręcenie 486

Rekomendowane odpowiedzi

486 na samym radiatorze chodzi spox , jeśli posmarujesz paste termprzewodzącą nawet zwykłą ( z doatkiem ceramiki) , (orginalnie niestety nie dawali pasty, a szkoda) i jeśli obudowa będzie otwarta i w pomieszczeniu nie więcej niż 23 'C to będzie spox. Ja tak ostatnio składałem i testowałem 486/100 mhz, wiatraczek poszedł do amd 200 (w sumie 2 wiatraki były na tym amd, jeden z boku, drugi centralnie, bo sie przegrzewa :( .......

Kiedys we wrocku kupiłem (specjalnie jechałem do wrocka :D ) intela 486 80@100 i zajrał sie po 2 miechach, ponieważ jak sie okazało miał radiator przyklejony do proca super glue, który niestety działa jak izolator

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

486 na samym radiatorze chodzi spox , jeśli posmarujesz paste termprzewodzącą nawet zwykłą ( z doatkiem ceramiki) , (orginalnie niestety nie dawali pasty, a szkoda) i jeśli obudowa będzie otwarta i w pomieszczeniu nie więcej niż 23 'C to będzie spox. Ja tak ostatnio składałem i testowałem 486/100 mhz, wiatraczek poszedł do amd 200 (w sumie 2 wiatraki były na tym amd, jeden z boku, drugi centralnie, bo sie przegrzewa  :( .......

Kiedys we wrocku kupiłem (specjalnie jechałem do wrocka  :D ) intela 486 80@100 i zajrał sie po 2 miechach, ponieważ jak sie okazało miał radiator przyklejony do proca super glue, który niestety działa jak izolator

dzieki bardzo jakby co to zwale wine na ciebie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten 486 jest mojego szefa tak że jak on pójdzie to będe miał przejeb@$%& :D ... W koncu zniszczę historię," a tego nie powinno się robić"... :D

Tylko czasmi bez Viatraczka nie kręc tego 486 100MHz@500 :D :D

To co napisałem to z autopsji..... Choć z tego co pamiętam to intel zapewniał iż bez wentyla na samym radiu to tylko (bodajże) do 50 MHz (może 66 MHz) ... w każdym razie ten chodzi spox :)

Jak się tobie zjara ta historia to podeślę tobie np. cyrixa 25 MHz , a to juz lepsza historia, proc wlutowny na stałe i inne bajery , zmiana napięcia zasilania jądra prcesora o 0,0V :) , zero radia i wentyla (jaka cisza :D )

A w razie czego właśne sobie przypomniałem że w aucie od pewnego czasu wożę "komputer pokładowy" yy to znaczy proca 486 /66 MHz także żaden problem..

A jeszcze jedno jeśli odpalisz tego 486 i będzie chodzil bez wentyla to nie zapuszczaj czasami na nim quake III , 3Dmark 2001 SE, czy unreala (wówczas będzie potrzebny duzy wentyl i wtedy może się zjarać :D ) Choć znając overclockerów to zazraz spróbujesz zrobic z niego @1GHz wkładając go do lodowy :D.....

A taki test max OC 486 by się przydał na Tweaku :D... tak dla zasady :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie ale ja w Amidze 600 miałem procek motoroli coś koło 7 Mhz nie pamiętam już dokładnie

Amiga 600 miala zegar 4,97MHz jakie 7MHz :lol: i teoretycznie mozna bylo podkrecic ta Motorole A1200 miala zegar 12MHz i ta napewno dawala sie podkrecic 12@15MHz :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może jakiś mod np. abita st6 i w niego proca 486 :lol: st6 ma dostepne full fsb :lol: ..

A jesli chodzi o "kochankę" (przyjaciolkę) to (może się mylę) ale nadal twierdze że miała zegar 7,14 MHz ... ale to z reszta nie ważne i tak z tym zegarem 4,97 czy 7,14 zasuwała tak że nie jeden intel 66 czy nawet 100 zostawał z tyłu .. Chocby głupia "animacja"; obracający sie tekst to na intelu 486 z 1 mb ramu na bank by nie dało sie zrobić a tu proszę Deluxe paint IV lub III i wszytsko smigało że hey

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z azotem moze przesadzilem ale na peltku chlodzonym powietrzem czemu nie

Czegoś nierozumiem. Czy AC będzie wystarczające. Nie lepiej WC
WC sie nie opłaca na takiego procka (poza tym nie mam WC :( jeszcze :lol: ) Widzialem kiedys do kupienia w takiej firmie ELFA takie zestawy do 486 i starych inteli Radiator peliter i wiatrak. kosztowalo to w1998 u nich cos kolo600zł :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to jak kto sie podejmie podkrecenia 486 tak jakos extremalnie przynajmniej z 100@200Mhz. potrzebuje chetnego z azotem :lol:

z tym 200, to moze byc problem z plytka glowna, zwykly wentyl wystarczy, ja krecilem 486 z 60 na 120 przy uzyciu radiatora o wys. 0.5 cm. i dziala na w95!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zdecydowałem sie jednak go nie kręcic. zrobie tak ze zaloze na niego jakis lepszy radiator niz ten stndardowy i bedzie on cichutki jak nic. bedzie to serwer wiec jedynym wiatrakiem jaki bedzie w obudowie bedzie ten w zasilaczu. teraz mysle jak i tego sie pozbyc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zdecydowałem sie jednak go nie kręcic. zrobie tak  ze zaloze na niego jakis lepszy radiator niz ten stndardowy i bedzie on cichutki jak nic. bedzie to serwer wiec jedynym wiatrakiem jaki bedzie w obudowie bedzie ten w zasilaczu. teraz mysle jak i tego sie pozbyc

Mój serwer chodzi bez wiatraków. Poprostu ściągnołem obudowe zasilacza i nie zakładam tego całego zbędnego żelastwa :lol: 486 lekko uciągnie. Gożej z pentiumami :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...