Skocz do zawartości
Lor

Gainward 5900XT @ 5950 Ultra <- pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Niedawno udało mi sie zflashować BIOS w moim 5900XT romem z 5950Ultra (bios gainwardowski). Pytanie kieruje do ludzi z doswiadczeniem w modowaniu FXow.. Zdaje sobie sprawe ze 5900XT-> 5950Ultra to juz niezła sztuczka :wink: Zegary chodzą na 475/950, grałem na tym sporo i wygląda na stabilny, Artifact Tester przy wyzej wymienionych wartosciach w trybie Hardcore nie wykrywa zadnych artefaktow. Tyle ze obawiam sie troche o moja karte, docelowo chcialem ja modować na 5900Ultra ale pomyślalem sobie co tam, karte graficzna na PCI mam w domu, to w razie co przywroce bios jak na 5950 nie wstanie :D Ale wstał i teraz panikuje troche o pamieci (2.8ns), czy np po tygodniu uzywania mi sie nie zwęglą (mam fabryczne radiatory na wszystkich kostkach) Bede wdzieczny za sugestie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o te pamiątki to raczej nic nie powinno sie z nimi stać. Po flashu biosu zmianiły sie ich timingi jak i napięcia na "mniej agresywne" oraz podniosło sie napięcie więc powinny jeszcze lepiej sie kręcić. W razie czego możesz włączyć np. 3dmarka 2003 na 1024x768 i anizo i FSAA na maxa :wink: przy otwartej obudowie i monitorować palcem czy jest niska temp :lol: Jeśli jest troche wysoka możesz pokusić sie o zmiane pasty na radiatorach lub undercolockować (opuścić zegary pamięci) A tak czy siak pozostanie demon prędkości w saperze :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No no no, chyba się w końcu pokuszę o wrzucenie biosu od 5950 do mojego Leadteka.

BTW: jakiej firmy masz pamięci na karcie? I tak jak Jaro, proponuje zmienić pastę pod radiatorkami na pamięciach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BTW: jakiej firmy masz pamięci na karcie? I tak jak Jaro, proponuje zmienić pastę pod radiatorkami na pamięciach.

Nie wiem właśnie, jeszcze nie zdejmowałem radiatorów i nie wiem co siedzi pod spodem.

Generalnie chodzi mi oto, ze wielu ludzi pisze na polskich i zgranicznych forach o tym, ze zmodowanie 5900xt na 5950 to jest wogole niemozliwosc za wyjątkiem kart MSI (5900xt z Microstar ma pamieci 2.2ns). Skoro mi sie udalo to naturalne, ze boje sie uszkodzenia i zastanawiam sie czy nie przywrocic orginalnego biosu..

Wypowiedzcie sie ludzie, co o tym myślicie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie 950 Mhz na pamięci 2.8 to bardzo dużo. Nie ważne, że timingi obniżone czy radiatorki .. to jest 250 Mhz ponad ich maksymalną częstotliwość (super że w ogóle na takiej chodzą).

Czy coś się może stać - ciężko powiedzieć. JA na wszelki wypdek opuściłbym częstotliwośc do ok. 900 Mhz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, jak kłade palec na radiatorch to są one stosunkowo letnie. Jak dotykam powierzcni laminatu bezposrednio pod pamieciami, to tez mnie nie parzy, jest mocno ciepla jak to w karcie graficznej, ale nie wydaje sie być krytycznie. Na wszelki wypadek opuszcze pamieć po 900 jak mi radziles.

Aha, to jest Golden Sample wersja, slyszalem ze w nich wlasnie trafialy sie niekiedy pamieci 2.5 ns, kto wie moze mam takie ;D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi