timmon24 Opublikowano 5 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2004 Mam pytanie Czy pamięci 400 mhz nadają sie pod athlona 2500 , bo podobno wydajniejsze są 333mhz (lepsze dla modeli niepodkręcanych ). Czy zastosowanie 400 mhz pamieci przy bartonie 2500 niepodkreconym rzeczywiście wpływa ujemnie na jego wydajnośc . Bo teraz wychodze z takiego założenia jesli już kupuje pamięci 400 mhz pod bartona 2500 to aby wszystk owydajnie najlepiej chodziło to podkrecam go na 3200 (wtedy sie opłaci kupic te 400 mhz )--- czy dobrze tu pisze ? co do mojego spzetu to chicałem podkrecić na 3200 mojego athlona ale płyta: KT 6DELTA SR (ma problemy z akceptacją pamieci 400 mhz przy athlonie 3200), tak ipisze w instrukcji,jak podciągne pamiątki na 400 mhz mam (Kingston 333mhz 512mb to nic nie da czarny ekran i reset biosu potrzebny) Zauwazyłem natomiast jak przestawie fsb na 200 komp chodzi winda takze przy namięciu 1,75 ok. no ale wtedy praca asynchroniczna i nici z podkręcania wiec max mojego athlonka moge podkrecić z 1,84 ghz do 2,04 ghz i tu STOP . prosiłbym o wasze opinie na ten temat co napisałem . moze też byliscie w podobnej sytuacji z góry THANX za odpowiedż Słyszałem że mam beznadziejne pamieci podam zaraz ich info : Nazwa modułu Nanya M2U51264DS8HB3G-6K Numer seryjny Brak Rozmiar modułu 512 MB (2 rows, 4 banks) Typ modułu Unbuffered Typ pamięci DDR SDRAM Szybkość pamięci PC2700 (166 MHz) Szerokość modułu 64 bit Napięcie modułu SSTL 2.5 Metoda detekcji błędów Brak Szybkość odświeżania Zredukowana (7.8 us), Self-Refresh Najwyższe opóźnienie CAS 2.5 (6.0 ns @ 166 MHz) Następne najwyższe opóźnienie CAS 2.0 (7.5 ns @ 133 MHz) Własności modułu pamięci Early RAS# Precharge Nie obsługiwane Auto-Precharge Nie obsługiwane Precharge All Nie obsługiwane Write1/Read Burst Nie obsługiwane Buffered Address/Control Inputs Nie obsługiwane Registered Address/Control Inputs Nie obsługiwane On-Card PLL (Clock) Nie obsługiwane Buffered DQMB Inputs Nie obsługiwane Registered DQMB Inputs Nie obsługiwane Differential Clock Input Obsługiwane Redundant Row Address Nie obsługiwane Producent modułu pamięci Nazwa firmy Nanya Technology Corp. Informacje o produkcie http://www.nanya.com/e-htm/abc/abc-03.htm TO WSZYSTKIE INFORMACJE JAKIE MAM O TEJ PAMIĘCI. kupywałem ją we wrześniu 2003 roku wtedy dałem 390zł.Bardzo bym was prosił abyście wydali jakąś opinie o tych pamiątkach moich bo to chyab przez nie nie moge podkręcać :cry: Aktualnie aby wszystko szło synchro mam tak procek 1,84ghz @2,04 ghz pamięci 333mhz@370mhz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zioło85 Opublikowano 5 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2004 napewno ram 400Mhz nie zaszkodzi a sam sie automatycznie ustawi na 333MHz a jak podkrecisz proca to se je poscisz na 400 jak masz okazje to bierz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
timmon24 Opublikowano 5 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2004 No niestety juz tej okazji nie mam mam te pamiatki co mówiłem . A tak pryz okazji widze że masz athlona na 3200 puszczonego , a co ciekawe pryz pamiatkach 333mhz nie podkrecałeś je na 400mhz bo tak to asynchro ci chdzą o ile się nie myle ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zioło85 Opublikowano 6 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2004 Chodzą asynchronicznie bo moje ramy ciagna max 390MHz a roznica w wydajnosci pomiedzy 400MHz a 333MHz jest nie warta "świeczki" :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipek Opublikowano 13 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2004 Próbowałeś podnieść napięcie na pamięciach? U mnie poskutkowało... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...