Skocz do zawartości
mefju

PIV 1,8 czy PiV 1,6GHz - do krecenia

Rekomendowane odpowiedzi

no wlasnie chcę kupic procesor do krecenia wiem ze 1,8 i 1.6 krecą sie wysmienicie...

który podkrece o wiecej mhz? podobno 1.8 i 1.6 to oprawie to samo ...?

ktore serie jakich prockow krecą sie najlepiej ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

serie to wiem :) a tydzien moze trzeba wyliczyc z daty pakowania?:lol: sam nie wiem :Pserie to wiem :) a tydzien moze trzeba wyliczyc z daty pakowania?:lol: sam nie wiem :P

u mnie jest taka data :

11,27,03

miesiąc - dzien - rok :) dziwna ta data :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu masz jak kody rozpoznawac :arrow: http://www.ocforums.com/archive/thread/284890-1.html

Aha nie wiem co ma baza ktora nie byla uaktualniana do sprawdzania serii ? Skoro P4 1.8 juz nie produkuja jedyne co to mozna go dostac z 2 reki. Przeciez tam masz wszystko spisane czarno na bialym nic tylko szukac najlepszych egzeplazy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu masz jak kody rozpoznawac :arrow: http://www.ocforums.com/archive/thread/284890-1.html

Aha nie wiem co ma baza ktora nie byla uaktualniana do sprawdzania serii ? Skoro P4 1.8 juz nie produkuja jedyne co to mozna go dostac z 2 reki. Przeciez tam masz wszystko spisane czarno na bialym nic tylko szukac najlepszych egzeplazy.

ok dzieki

ps. jak by ktos nie mogl znalezc to to bylo pod linkime do foreum ;)

On the top of the CPU, you'll find a code that looks like this:

3311A273 (similar to this, may have different letters/numbers, but it will be 8 characters long)

This is called the "FPO/Batch" number code of the CPU and from that you can tell the following info:

1st Character: Plant Code (tells you where it was made, 3 = Costa Rica, 5 = China, L&Q = Malaysia, there are a few others)

2nd Character: Year Code (tells you what year the CPU was constructed, 3 = 2003, 4=2004, etc)

3rd & 4th Characters: Week Code (tells you what week of the year the cpu was constructed, 11 = Week 11 of the year, etc).

5th Character: No idea.

6-8th Characters: Serialization code (Intel stuff).

If you purchased the CPU in a retail box, you'll find the FPO/Batch printed on a label on the spine of the retail P4 box.

ja rozszyfrowalem ze moj jest z 23 tygodnia....

nie znalazlem w bazie takiego procka ale mam nadzieje ze do 4 ghz dociagne swoim 2,4 na FC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niekoniecznie - zobacz screeny które zrobił Mefju w tym topicu a to są osiągi na AC.

a przy temperaturze nizszej o jakies 60*C napewno wynik bedize lepszy :) nie wiem czy dojde do 4ghz ale bede sie starał :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam egzemplarz P4 1,6A na drugim kompie, który się bez podnoszenia napięcia obudził na 2,75GHZ chyba, tylko nie testowałem w ogóle - jak kiedyś mi się będzie chciało to wsadze do swojej mobo i zobacze ile wycisnę z niego :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niewiem jak wy to robicie ale na moim 1.6(willamette) na standardowym chlodzeniu spruboje podejsc w okolice 1.7Ghz to komp sie resetuje przy wlazeniu do windowsa o_O

(zasilacz Chieftec 420W)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mialem Wiliamette 1.6 - kręcił sie średnio dobrze max stabilne to FSB118 ~1.9Ghz przy 1.85V teram mam northwooda FSB 150(wiecej nie moge bez moda na płycie) przy napieciu 1.6,1.65V co daje 2.4Ghz - empiryczne stwierdzenie :) procki 1.6A sa naprawde udane i maja duży potencjał OC :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi