mrtnt Opublikowano 5 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2004 Ten temat raczej nie pasuje do podpiecia o allegro lolach czy oszustach allegro bo tyczy sie samego allegro. Otoz wystawiam aukcje w ktorej informuje (w samej aukcji) iz sprzedawany samochod jest rowniez wystawiony w innych zrodlach i zastrzegam sobie prawo jej zakonczenia, aukcja byla bez minimum od zlotowki, ale mniejsza z tym bo auta nie sprzedalem wcale i wycofalem aukcje przed czasem. Za cala aukcje zaplacilem 15 zlotych! Za co sie pytam? Za co do jasnej cholery! W Gratce zamieszczenie oferty bez zdjecia kosztowalo mnie 3 zlote a tu 15, zalosne, w gratce mialem 10 razy wiecej klientow i to powaznych ktorzy pytali gdzie auto mozna zobaczyc a nie jak "klienci" na allegro ktorzy chcieli tylko zobaczyc zdjecia... Aha i gdybym sprzedal auto na gratce nie zaplacilbym nic a na allegro zaplacilbym kolejne magiczne absurdalne sumy Wycofalem aukcje z prostego powodu rozmyslilem sie ze sprzedazy a auta i tak bym tam nie sprzedal nawet gdybym tego bardzo chcial i jest to niemozliwe. Dodam ze jestem bardzo dobrym klientem allegro, wczesniej robilem allegro duze (wg mnie) zyski i to za nic bo branie ~2% prowizji za samo posrednictwo bez zadnych zobowiazan jest sprawą smieszną, w zyciu nie bylo ze mna zadnych problemow i jeszcze najczesciej na moim koncie byl duzy zapas srodkow pienieznych Wycofalem auto podajac przyczyne - "Wycofano" Otrzymalem taka odpowiedz Witamy, Z przykrością informujemy, że w następującej aukcji: blabla numer aukcji oferty licytujących zostały wycofane niezgodnie z zasadami. Oferty można odwołać tylko z jednej z następujących przyczyn: zdecydowałeś zakończyć aukcję z przyczyn losowych (kradzież, zniszczenie sprzedawanego towaru), licytujący poprosił Cię o odwołanie jego oferty, nie możesz sprawdzić tożsamości licytującego (np. niepoprawny numer telefonu), licytujący ma wiele komentarzy negatywnych lub z innych, poważnych powodów nie budzi Twojego zaufania. Więcej informacji o możliwych powodach odwołania ofert znajdziesz w Pomocy Allegro. Podobne lub inne poważne naruszenia zasad mogą spowodować zawieszenie dostępu do Allegro (więcej informacji). Chcielibyśmy kontynuować współpracę z Tobą, dlatego prosimy Cię o przestrzeganie zasad Allegro w przyszłości. Z góry dziękujemy. Jest to dla mnie jakis mega LOL, wyobrazcie sobie ze macie np auto powiedzmy za 50.000 sprzedajecie je i np po 5 dniach cos nie tak obojetnie bo co to ma do rzeczy, rozmyslacie sie i teraz allegro wam powie ze to niemozliwe i ze jesli wam auta nie skradziono to musicie sprzedac a jak nie to to fora z dwora, czy ci ludzie maja po kolei w glowie w ogole??? Przeciez auto to nie jest kuzwa nie wiem guzik z pętelką za 2 zlote, biorą jakies absurdalne prowizje i jeszcze im nie pasuje bo wycofuje aukcje i beda mnie straszyc ze mnie wywala, papa sam odejde z wielką przyjemnoscią bo to jest zalosne, smieszne a wrecz jakies nienormalne Kiedykolwiek zas to ja mialem problem odpowiedzi allegro byly smieszne, przykladowo jak pisalem zeby zablokowano aukcje gosciowi ktory wykorzystuje zdjecia z mojego serwera (nie tylko skopiowane, poprostu sciagaly sie bezposrednio z mojego serwera) a oni mi pisza ze nie moga tak zrobic bo trzebaby policje i blablabla co to ma byc czy ja rozmawiam z doroslymi ludzmi 8O ??? Nie wiem jak inni to odbieraja ale im wiecej sie handluje na allegro tym wiekszy zonk wychodzi, jestem tak kilka lat i poprostu zaczyna mnie odrzucac wszystko, chcieliby zarabiac za nic kase dajac zero obslugi, nawet telefonu do nich nie ma bo jak cos to ich nie ma, ale cokolwiek by nie gadac do mnie nie dociera jak mozna zadac i wymagac od kogos takich warunkow. Co z tego ze allegro ma taki regulamin niech ma w koncu sami go pisali, nie dosc ze maja z tego zysk juz z samego wystawienia aukcji a wczesniej bylo za darmo to jeszcze cie obszczekaja bo nie dales im zarobic 10 razy tyle, a jak przykladowo ktos napisze na kogos obrazilwy komentarz (widzialem takie na wlasne oczy) to komentarzy sie nie da zmieniac, jak moze sie nie dac zmienic? Nie wiem co mam im odpisac ale chyba im odpisze cos w stylu to prosze mnie wylaczyc z tego absurdu bo to moje auto i zrobie z nim co zechce a skoro komentarz w stylu "wycofano" jest niezgodny z regulaminem to prosze dopisac "wycofano z powodu zniszczenia meteorytem" a ja nie bede sie panstwu tlumaczyc bo to moje auto... Chcialem sie wygadac i znac Wasza opinie, mysle ze ludzie powinni znac takie perelki tejze "firmy". Wlasciwie to w tej chwili doszla mnie sama mysl jak mogą w ogole ządać np podania przyczyny wycofania co ich to w ogole obchodzi i jeszcze dyktowac takie warunki w regulaminie, w takim razie chyba nie powinni miec klientow wcale bo niby czemu ja mam sie tlumaczyc? a jak bede im pisal ciagle "skradziono" co jest zgodne z regulaminem to co detektywa zatrudnia zeby mnie sprawdzic??? :evil: :? :x Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 5 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2004 Masz całkowitą rację mrtnt, ale z drugiej strony patrząc, czy ktoś Cię zmusza z korzystania z Allegro ? Jeżwli zaś korzystasz to zgadzasz się z ich regulaminem, wszystko dobrowolnie. To tak samo jak na forum jest, analogiczny przypadek :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
millor Opublikowano 5 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2004 zachodnia firma najpierw ok potem siorpie kase Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mareczek Opublikowano 5 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2004 Nie masz racji. Logując się w serwisie zgadzasz się na regulamin, a tam jasno stoi, że nie można wycofać oferty tylko na podstawie własnego widzimisię. Wyobraź sobie, że tak samo jak Ty zaczęliby robić wszyscy, bo np. się rozmyślili. A ktoś chciał kupić ten przedmiot, ale nie składał ofert, bo czekał do samego końca (wiele osób tak robi, m.in. ja również). Powstałby niesamowity burdel. Zgodziłeś się na regulamin i nie możesz mieć żadnych pretensji do allegro, że zostałeś ostrzeżony, bo go złamałeś. A co do tego co się tam dzieje, to faktycznie może być problem. Serwis się rozrasta, codziennie zawiera się tam kilka tysięcy transakcji, więc coraz trudniej nim zarządzać. Myślę, że sam chciałeś wykorzystać popularność serwisu, do wystawienia ofety, a gdy trafiłby się klient, to i tak miałeś zamiar wycofać ofertę, żeby nie płacić prowizji. Oczywiście mogę się mylić, ale Twoje dziwne oburzenie może o tym świadczyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2004 zdaje sie ze w regulaminie allegro pisze cos takiego ze jak cos sprzedajeszkupujesz to zawierasz umowe i tam rozne glupoty ALE nie podaja czegos takiego ze z umowy kupnasprzedazy zawartej na odleglosc mozna sie wycofac bez rzadnych konsekwecji i bez podania przyczyny w ciagu 10dni od zawarcia a jako ze o tym nie informoja (albo nie doczytalem) te 10 dni rosnie do 3 miesiecy czyli (tak mi sie zdaje musze pogadac z matka) gdybys sprzedal samochod i np za miesiac sie z tego rozmyslil i kupujacy nie chcial by ci oddac samochodu mozesz zadac przed sadem zeby ci oddal samochod i zeby allegro zwrocilo prowizie(tego nie jestem 100% pewny) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 5 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2004 Nie chce mi sie tutaj bronic jednej czy drugiej strony ale nie mogles podac jakies przyczyny wzietej z ksiezyca ? Mama mi zabronila sprzedawac, albo kolega mi zrobil psikus wystawiajac fure, albo nawet fure mi skradziono. Swoja droga ja mam w sumie jedynie 13 pozytywow a nabilem juz im kabze okolo 80 pln, a sprzedawalem same bibzy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrtnt Opublikowano 5 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2004 Reed sluszne spostrzezenie, jak juz napisalem chce sie wygadac i poznac Wasze opinie, od momentu kiedy zaczynalem korzystac z allegro i byly to jego poczatki to regulamin sie zmienil juz 500 razy, zreszta co by nie mowic tu nie chodzi o regulamin to jest tylko cos "pomiedzy wierszami" - chodzi o kase oraz ich "dbanie" o klienta, maja czas na takie glupoty a nie maja na nic innego. Masz racje ze moge korzystac lub nie i na pewno skorzystac z innych serwisow skorzystam a temu chyba podziekuje, jeszcze nie wiem :wink: , ale chcialbym o to ze chce korzystac tez z allegro a coraz bardziej sie to przestaje oplacac, lub nawet o zgrozo jestem juz zastraszany wyrzuceniem 8O za to ze zrobie ze swoim autem co mi sie podoba!! 8O allegro swojemu klientowi ciezarem, przyszla jakas nowa ekipa i wymyslaja jakies chore pomysly, 15 zlotych za wystawienie aukcji z samochodem??? LOL Nawet nie wiedzialem ze tyle to mialo kosztowac bo nie tak dawno wystawialem za darmo, a tu nie dosc ze pobrali smieszną kase bez zadnych zobowiazan to jeszcze im nie pasuje, to moje auto i nie maja prawa zadac ode mnie czegos takiego zebym np nie mial mozliwosci wycofania aukcji bo chce ja o tym decyduje czy sprzedaje czy nie i mam prawo sie rozmyslec nawet jesli wystawie 500 aukcji i juz, nie maja prawa żądać ode mnie takich rzeczy chocby to mieli jako punkt nr1 regulaminu napisany mega duzą czcionką. Jesli tak jest to znaczy ze maja zly ba!... chory regulamin. Przeciez do momentu wystawienia zarabiaja kupe szmalu za wystawienie i co ich obchodzi dlaczego rezygnuje ze sprzedazy? Jak moga zadac ode mnie sprzedania auta??? To tak jakby nie wiem powiedzmy ze zakladam telefon w tpsa i po roku rezygnuje z umowy a pani mowi ze nie moge zrezygnowac bo mi sie dom nie spalil i ze musze podac przyczyne dlaczego rezygnuje 8O , nie wiem jak dla Was ale dla mnie to szok 8O 8O 8O Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrtnt Opublikowano 5 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2004 Nie masz racji. Logując się w serwisie zgadzasz się na regulamin Moga miec w regulaminie napisane ze skoro nie jestes murzynem to nie mozesz korzystac z ich serwisu, moga miec napisane to co napisza, nie oznacza to ze maja racje. Poza tym jak juz napisalem regulamin sie zmienia regularnie. Wyobraź sobie, że tak samo jak Ty zaczęliby robić wszyscy, bo np. się rozmyślili. Ok. wyobraz sobie ze np kupujesz telewizor za 5 tysiecy, a sprzedawca ma napisane w regulaminie ze skoro go kupiles to juz nie masz prawa go zwrocic bo inaczej to wszyscy by brali i testowali 7 dni, takie prawo funkcjonuje od dawna i jakos nie kazdy zwraca po 7miu dniach, mozesz isc do kazdego jednego sklepu i tak samo zrobic i teoretycznie miec przez 365 dni w roku telewizor za darmo co 7 dni wymieniajac na nowy Co mnie obchodzi to jak sobie to allegro rozwiaze to ich sprawa, masz racje ze moga wycofywac zeby nie placic ich bardzo chorych prowizji, ale czy to moj problem??? nie moga ode mnie zadac bo to jakas kpina jest, wystawienie przedmiotu to jedno jego zas sprzedanie to drugie, nie wolno tego wiązac!!! zaplacilem za wystawienie? zaplacilem i czy maja w regulaminie czy nie, nic nie moze mi nakazac sprzedazy, ani ograniczac moja swobode wycofania w jakikolwiek sposob bo to nie jest ich auto, a prowizje? mowiac o poszanowaniu klienta to powinni brac male prowizje za wystawienie, jednak biora za cos wiec powinni tez dac np jakakolwiek obsluge, telefon kontaktowy itd itp, pomoc, do tego momentu byloby ok, ale tak nie jest, prowizje za wystawienie sa smieszne, a od sprzedazy to juz monstrualne, pomocy i obslugi zadnej i jeszcze sie mnie straszy, im sie normalnie od nadmiaru w glowach poprzewracalo, nie dostrzegasz tego? To klient nawet kupujac auto ma prawo je oddac na drugi dzien bez podania przyczyny a Ty mi mowisz ze ja nie mam prawa bo allegro ma w regulaminie? Wytrze sobie tylek ich regulaminem bo nie ma on w ogole znaczenia prawnego i to czy sie loguje czy nie tak samo. nie możesz mieć żadnych pretensji do allegro, że zostałeś ostrzeżony, bo go złamałeś. Ja nie mam pretensji do allegro za to ze zostalem ostrzezony bo zlamalem regulamin, tylko o to jak porąbana chora i nawiedzona jest wspolpraca z nimi, podam przyklad, mam 2 konta - jedno prywatne, drugie firmowe, juz tu allegro robi kosmiczne problemy bo w regulaminie jest ze mozna miec jedno konto a co ich to obchodzi kto ile kont ma? bo by klienci ceny podbijali, no ale jak to przeciez tylko by na tym skorzystali... to tak jakbym bedac klientem np Auchan nie mogl wjechac trzema wozkami po zakupy i w ten wlasnie sposob allegro robi problemy na kazdym kroku to tylko maly przykladzik, zmieniajac sobie regulamin do jakis form absurdalnych w ogole nie majacych nic wspolnego z prawem, zupelnie jak w siriusie zeby poprawnie zainstalowac karte trzeba ja mocno dokrecic ale nie mozna zwrocic w jakikolwiek sposob naruszonej... A co do tego co się tam dzieje, to faktycznie może być problem. Serwis się rozrasta, codziennie zawiera się tam kilka tysięcy transakcji, więc coraz trudniej nim zarządzać. A czy mnie ma to obchodzic co tam sie dzieje i co rozrasta? Wiesz chcialbym miec tak duzo klientow zeby nie potrafic ich obsluzyc ale jak juz powiedzialem dowodzi to tylko tego ze poprzewracalo im sie w glowach... Myślę, że sam chciałeś wykorzystać popularność serwisu, do wystawienia ofety, a gdy trafiłby się klient, to i tak miałeś zamiar wycofać ofertę, żeby nie płacić prowizji. Co ma piernik do wiatraka, zaraz Ci udowodnie po co jest regulamin allegro po to zeby ludzi zakrecic wokol palca Wez idz do lombardu zostaw cokolwiek zaplac za zostawienie 15 zlotych przyjdz na drugi dzien i np chcesz zwrot a facet ci powie ze to jest niemozliwe, jednak jesli towar nie zostal sprzedany to musi ci zwrocic... Idz do komisu zostaw auto, zaplac za zostawienie 15 zlotych, na drugi dzien przyjdz i powiedz ze chcesz zwrot bo sie rozmysliles ze sprzedazy a oni ci powiedza ze to niemozliwe bo ci nie ukradli auta. Komis jest tutaj najlepszym przykladem bo dziala kropka w kropke tak samo, bierze prowizje za przyjecie i od pozniejszej sprzedazy, jesli jednak przyjdziesz i zazadasz zwrotu musza ci zwrocic chocby stworzyli sobie nie wiem jak chory regulamin i o to mi chodzi zreszta to musi byc opisane w przepisach A popularnosc allegro mnie nie wzrusza, sa serwisy 5 razy popularniejsze biorace 3 zlote za wystawienie oferty i 0% prowizji od sprzedazy, gdzie moge w kazdej chwili zadzwonic pod telefon infolinii i zarzadac w kazdej chwili natychmiastowego wycofania oferty bo mi sie tak podoba, poprostu oczekiwac cos w zamian, taki jestes pewny ze wycofuje prowizje bo bo bo bo? Myslisz ze znalazlem klienta? Mam niedaleko do ogromnej gieldy jednej z najwiekszych w Polsce, gdzie z palcem w tylku sprzedam drozej i pewniej, wystawilem auto na allegro bo liczylem na zainteresowanie a nie mam zbytnio czasu jechac na gielde i stac dlatego chcialem zeby to klient przyjechal do mnie - liczylem tez na powazne oferty i tu sie wlasnie bardzo rozczarowalem. Wiekszosc klientow na allegro to tzw ogladacze aut co zreszta sam czesto robie. Tak wiec allegro ma popularnosc ale takich co sobie ogladaja, powaznych ofert to tu nie za wiele nie ma. oferte wycofalem wlasnie po to by nie czekac i nie sprzedac na allegro bo nie da sie auta sprzedac w dwoch miejscach jednoczesnie... Regulamin allegro stworzony zostal po to zeby uciec sie od jakiejkolwiek odpowiedzialnosci i obowiazkow, az mi sie przypomnial regulamin uzytkownika karty czy jakos tak w banku slaskim zacytuje: Jest dzial w ktorym opisane sa prawa i obowizaki banku i takie podpunkty: 1. Bank ma prawo... 2. Bank moze... 3. Bank ma mozliwosc... itd itp to sa obowiazki i prawa banku a teraz dzial w ktorym sa opisane prawa i obowiazki klienta 1. klient powinien... 2. klient musi... 3. klient odpowiada za... 4. klient nie moze... takie wlasnie prawa ma klient, suma sumarum wychodzi ze bank ma tylko prawa i zadnych obowiazkow, a klient odwrotnie ma tylko obowiazki i zadnych praw :lol: regulamin mozna sobie stworzyc dowolny, jednak prawo jest prawem, sa prawa ktore to wszystko regulują. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrtnt Opublikowano 5 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2004 Swoja droga ja mam w sumie jedynie 13 pozytywow a nabilem juz im kabze okolo 80 pln, a sprzedawalem same bibzy. Swietnie ze to poruszyles bo tez ma znaczenie, teraz zobaczcie jest np post o siriusie i narzekanie ze klient kupil karte zepsutą, nie wiem ile tam za 1500 (czyli dal im zarobic moze 100 moze 200) ja dalem zarobic allegro tysiac jak nie wiecej, moze i 20 razy tyle co dal zarobic klient siriusowi, teraz porownajmy co ja otrzymuje w porownaniu do klienta w siriusie czy mam jakies prawa? Nic. Nie ma telefonu pod ktory mozna zadzwonic, nie ma kompletnie nic. Zero null, jak mam problem, wypad, a jak nie to... wypad. Jakikolwiek problem to ich nie ma. Straszy sie jeszcze mnie ze sie mnie wywali bo lamie regulamin, ja tu czegos poprostu nie lapie, skoro klient za 200 w siriusie ma prawo rzadac i wymagac to kim ja jestem dla allegro? W takim wypadku sirius w porownaniu do allegro powinien byc wychwalany pod niebiosa. Podawac jakis smiesznych przyczyn nie bede jestem czlowiekiem doroslym i nie bede setki razy podawal przyczyne ze skradziono towar, wydaje mi sie ze robie interesy z allegro na ktorych to oni maja ogromna korzysc, bo robic 2% to czesto polowa marzy sklepow komputerowych, zalozmy ze masz firme i sprowadzasz towar i np wystawiasz aukcje i towaru np w hurtowni brak mimo iz mial byc i co masz podac za przyczyne? brak towaru? niezgodne z regulaminem. Wiec okazuje sie ze z nimi sie wlasciwie nie da wspolpracowac... ile trzeba robic allegro zeby uzyskac jakiekolwiek powazanie? miliard? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djjaku Opublikowano 5 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2004 hmmmm ja to za bardzo sie nie znam na Allegoro bo nigdy nie korzystalem (no, czasem zeby popatrzec na telefony :)) ale chcialem sie dowiedziec - czy oprocz wywalenia z serwisu sa jakies inne konsekwencje ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
und3r Opublikowano 5 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2004 mrtnt popieram Cię. To, co dzieje się ostatnimi czasy na Allegro, zakrawa na kpine. Ich pracownicy to lole totalne, a rozmawia sie z nimi jak z dziećmi. Przytocze tutaj pewien przykład, z mojego doświadczenia. =PRZECZYTAJCIE TO, BO AKCJA NIEPRZECIĘTNA= Otóż wystawiłem aukcje wieloprzedmiotową (rodzaj towaru nie ma tu żadnego znaczenia, powiem tylko, iż każdy przedmiot miał wartość niecałych 400 zlotych). Do towaru GRATIS dodawałem e-book'i, które można po kilku h szukania znaleźć w necie, także posiadam do nich pełne prawa (ich autor nie rości sobie do nich praw). Ponad to, owe e-booki są zupełnie oddzielnie sprzedawane na Allegro, za kwoty od 1 do 20 zeta (najczęściej 9.99 :lol: ). Licytacja szła wprost świetnie (miałem sporo chętnych) i już liczyłem, ile na tym zarobie, kiedy pewnego dnia okazało się, że aukcja została przez Allegro zamknięta 8O 8O 8O :evil: . W mailu napisali mi, że opis towaru był nieprawidłowy 8O . No fajnie, myśle sobie - ludzie kupują, nawet nie zadają dodatkowych pytań, a opis niedobry 8O . Pytam sie więc, co dokładnie w owym opisie było nie tak. I czego się dowiaduje? HA! A to niespodzianka - materiały (e-booki), które dodawałem, nie spełniają regulaminu Allegro! To, że inni je sprzedają, nie ma tu widać znaczenia - dodawać za darmo ich nie moge :? . ...Ale to nie koniec tej smetnej historii.... W następnym miesiącu, zostałem uprzejmie powiadomiony, iż zalegam z płatnościami na kwote ponad 400 zł 8O :evil: :evil: :evil: . Czujecie? Allegro zamknęło mi (bezpodstawnie zresztą, ale to szkopuł :lol: ) aukcję, ale prowizje policzyło tak, jakbym sprzedał te przedmioty 8O . Tego już za wiele - pisze więc do tych [ciach!'ów], że skoro skasowali mi aukcję, to niech odliczą prowizje!!! Na co oni odpowiadają, żebym wypełnij formularz zwrotu prowizji :x . A w owym formularzu mamy następujące opcje, "dlaczego nie doszło do tranzakcji": - brak kontaktu z kupującym, - towar został uszkodzony bądź skradziony, - itp., nie pamiętam dokładnie. W każdym razie, nie ma tam opcji "Aukcja została zamknięta". Zaznaczyłem więc "brak kontaktu z kupującym", gdyż w istocie go nie miałem, ponieważ wraz z odwołaniem aukcji straciłem możliwość wglądu w dane kupujących 8O :? . I co z tego wynikło?? W życiu byście nie zgadli - prowizja została mi zwrócona, a kupujący w mojej aukcji dostali NEGATYWY ( 8O 8O 8O - po prostu brak mi słów :evil: :evil: ), za nie wywiązanie się ze swych obowiązków, od serwisu Allegro :x :x . Mimo usilnych starań, nie udało mi się nic w tej sprawie zrobić :( . Reasumując... Uczciwi, mający do tej pory same POZYTYWY Allegrowicze, dostali NEGI, za to, że Allegro wycofało aukcje, w której brali udział.... Potem ci goście mieli pretensje do mnie 8O :x :x :x :evil: :evil: :evil: . Ależ sie rozpisałem:> Powiedzcie, czy to jest normalne?? Na dodatek koleś z Allegro, z którym sie kontaktowałem udawał, ze nie wie o co chodzi i cały czas sie powtarzał...... :evil: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrtnt Opublikowano 6 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2004 To nie jest normalne und3r rozumiem i wspolczuje, zwlaszcza dlatego ze rozumiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torwald Opublikowano 6 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2004 Faktycznie ostatnio Allegro robi sie coraz bardziej bezczelne. Moze to wina tego ze zatrudniaja jakichs debili do obslugi klientow... W kazdym razie dobrze nie jest... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 6 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2004 und3r, kurna, jak to jest prawda to ja pier....e 8O W pale się nie mieści ! To że adminy Alle(qpa)gro to payace bezmyślen to każdy wie, ale takie coś !? Brak słów normalnie :? :x A kurna jak się zgłasza aukcje typowo pirackie, czy w inny sposób łamiące ich zasrany regulamin, to zazwyczaj zero rekacji, choć czasem poświęcam się troszkę i kilkadziesiąt razy klikam na weryfikację (nadaremno najczęściej :/) Tylko jaką mamy alternatywę ? Śfistaka czy co ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 6 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2004 Wlasnie to, ze nie mamy altrnatywy to sobie poczyniaja jak poczyniaja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 6 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2004 Otoz wystawiam aukcje w ktorej informuje (w samej aukcji) iz sprzedawany samochod jest rowniez wystawiony w innych zrodlach i zastrzegam sobie prawo jej zakonczenia, aukcja byla bez minimum od zlotowki, ale mniejsza z tym bo auta nie sprzedalem wcale i wycofalem aukcje przed czasem.Wg mnie to Ty zachowałeś się niepoważnie gdyż z Twojego postępowania wnioskuję iż wystawiłeś od 1 pln by tylko mieć dużo ofert, a mimo wszystko ustawiłeś sobie (w głowie recz jasna) minimum dla tego samochodu więc z góry zakładałeś iż będziesz zmuszony wycofać aukcję. Postąpiłeś wyjątkowo (wg mnie oczywiście ) niepoważnie. I do tego "rzucasz" się jak by to oni zawinili. POdobnie zresztą mnie denerwuje ciągłe wystawianie przez wielu allegrowiczów przedmiotów na prosbę czyjąś - co jak się nie mylę też jest niezgodne z regulaminem - gdyż jasno w nim stoji żę nie możesz sprzedawać rzeczy której nie posiadasz!!! Nie dziwi mnie zatem fakt iż allegro traci renomę - i to nie przez prowizję - które moim zadniem są na godziwym poziomie- ale przez allegrowiczów. Gdyżnapalasz się na coś a tu np. kilka minut przed końcem aukcji nagle się okazuję iż przedmiot został skradziony, uszkodzony, lub wymyślonych jest 1500 innych powodów by go nie sprzedać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dozeer Opublikowano 6 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2004 ja zwykle jak wystawiam "coś" poza allegro to daje taka mała <span style="color:red;">[ciach!]</span>łkę w aukcji: "zastrzegam sobie prawo do zakończenia aukcji z odwołaniem ofert z powodu zamieszczenia ogłoszeń na innych witrynach internetowych oraz w lokalnej prasie" "JEŻELI NIEAKCEPTUJESZ TYCH WARUNKÓW NIELICYTUJ" i jak dotąd nikt niemiał do mnie pretensji - może z powodu takiego że zamiesciłem tę informację? może ty powinienes tak samo postepować? ja już tak sprzedałem ponad 12 towarów i ani razu nikt niemiał do mnie pretensji - i oby tak dalej,.,.. i bym się nieczepiał gdybym odwołał oferte z :"byle powodu" niezamieszczajac nic takiego w aukcj9i - że "MOGE COS TAKIEGO ZROBIC"... i alelgor ma racje - nikt do zmuszania z allegro ciebie niezmusza... a jak juz korzystasz to akceptujesz warunku i regulamin stawiany przez allegro .. NIE? no to masz takie majle proste ; ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 6 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2004 OO to cos sie zmienilo z odzyskiwaniem prowizji ??? ja jak ostatnio zglaszalem 2 razy brak kontaktu z kupujacym i odzyskalem prowizje to i tak wystawilem mu pozytywa (a co mi tam :) i wszystko bylo ok !! nikt sie nie czepial Co do innych spraw to allegro sciga mnie za 10 zl :) ktorych nie mam czasu im przelac na konto - troche przesadzaja nie mogli by zwiekszyc sumy ktora rzeba wplacic do min 20 zl ??? przeciez to bez sensu - sprzedam jakis duperel i juz musze przelewac ... a kazdy przelew to 3 zl - i tak zawsze z gory wplacam wieksza kwote ... Co do mrtnt zgadzam sie ze aukcje z przedmiotami o duzej wartosci powinny byc z mozliwoscia przerwania w kazdym czasie, a prowizje za wystawienie auta sa wrecz bandyckie - zreszta i tak na allegro auta kupic sie nie da - jak ktos juz tu wystawia to musi byc zdesperowany :) - ogladalem kilka aut wystawionych na tym serwisie i powiem tylko ze nadawaly sie na zlom Jesli zas idzie o przedmioty powiedzmy to 3000 zl to powinno nie byc mozliwosci wycofania aukcji bez podania sensownej przyczyny - albo dodatkowa oplata za takie cos- bo to moze naprawde czlowieka wk... jak licytuje np telefon kom po czym dowiaduje sie ze ten wlasnie przed chwila zostal pogryziony przez psa ... Musza sie oni jakos bronic przed totalna samowolka bo inaczej kupienie czegos bylo by niemozliwe... zreszta po to jest cena minimalna zeby mozna bylo wycofywac towar kiedy sie chce :) Co do ceny minimalnej - jest maly trick - ustawiamy ja na poziomie dosyc wysokim jednoczesnie informujemy w aukcji ze jezeli nie zostaie osiagnieta rozwazymy najwyzsza oferte - po zakonczeniu aukcji jezeli cena nie zostala osiagnieta umawiamy sie z osoba ktora zaoferowala najwyzsza cene i sprzedajemy jej - nie placac przy tym zadnej prowizji poza 1 zl za cene min - sprzedalem ostatnio w ten sposob 2 towary dosyc drogie - jedyny minus brak mozliwosci wystawienia komentarzy - ale ja i tak we wszystkich aukcjach zadam przedplaty na konto I male podsumowanie - allegro jest dobre jezeli mamy zadki /niepopularny towar ktorego chcemy sie pozbyc - wielokrotnie zadziwialy mnie ceny jakie osiagaly niektore z "wynalazkow" ktore sprzedawalem na allegro :) (nokia 6250 uszkodzona za 400 zl :), stary laptop 486 dx2 66 za prawie 400 zl ! czy plyta na lx dwuprocesorowa bez modulu APIC za prawie 100 ZL :) natomiast jezeli mamy towar chodliwy lepiej oglosic sie w jakiejs lokalnej bazie ogloszen i bez stresu sprzedac go osobiscie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrtnt Opublikowano 6 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2004 Wg mnie to Ty zachowałeś się niepoważnie gdyż z Twojego postępowania wnioskuję iż wystawiłeś od 1 pln by tylko mieć dużo ofert, a mimo wszystko ustawiłeś sobie (w głowie recz jasna) minimum dla tego samochodu więc z góry zakładałeś iż będziesz zmuszony wycofać aukcję. Postąpiłeś wyjątkowo (wg mnie oczywiście ) niepoważnie. I do tego "rzucasz" się jak by to oni zawinili. POdobnie zresztą mnie denerwuje ciągłe wystawianie przez wielu allegrowiczów przedmiotów na prosbę czyjąś - co jak się nie mylę też jest niezgodne z regulaminem - gdyż jasno w nim stoji żę nie możesz sprzedawać rzeczy której nie posiadasz!!! Obojetnie czy zachowalem sie powaznie czy nie - to ma to w sprawie takie znaczenie jak mrowka do rozpedzonego pociagu, poniewaz czy sprzedalem czy nie allegro zarobilo na mnie 15 zlotych czy to do ciebie trafia??? wystawilem = zaplacilem, zrezygnowalem ze sprzedazy = wycofuje aukcje i tyle sie filozofie koncza a nie jakies <span style="color:red;">[ciach!]</span>ly ze allegro ma w regulaminie... zarobili i maja problem bo chca 10 razy wiecej, czytaj uwaznie post, wspolpracuje z allegro ja daje im zarobic oni znajduja mnie klienta gdybym wszystko sprzedawal na lewo to bym nie mial jednego komentarza a chyba napisalem ze zassali juz ode mnie 1000-2000 nie chce mi sie sprawdzac to malo???? 8O 8O 8O - a w rezultacie otrzymuje traktowanie jakbym jakims smieciem byl - ja sie zachowalem niepowaznie? Ja sie zachowalem niepowaznie dlatego ze wycofalem auto ze sprzedazy ktorego sie rozmyslilem? 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O To allegro sie zachowuje niepowaznie bo robia takie regulaminy ktore kazdy chce ominac i nie dziwne... A co ty myslisz ze ja na allegro sprzedaje uzywane ksiązki papier toaletowy i dlugopisy? Sprzedawalem przedmioty o wartosci 10k na ktorych allegro ssalo potezne prowizje, za co? za nic, allegro nie robi nikomu laski, klienta mozna znalezc w inny sposob a bez tych kolosalnych prowizji cena jest duzo przystepniejsza. Wiekszosc ludzi allegro traktuje jako dodatek i obejda sie bez niego. Na allegro sa hurtownie, dystrybutorzy firmy baaaaaaardzo powazne jak Baltrade jak Minolta Polska, co Ty wiesz w ogole o sprzedazy na allegro? chyba kompletnie nic skoro takie <span style="color:red;">[ciach!]</span>lki wypisujesz, a jak sie zachowuje allegro w stosunku do mnie klienta ktory daje im zarobic? myslisz ze regulamin to zycie, piszesz ze allegro nie pozwala sprzedawac rzeczy ktorej sie nie ma, allegro na wiele rzeczy nie pozwala i co z tego to ma byc miara ich renomy? LOL, a zreszta w takim razie powinni zamknac cale allegro bo wiekszosc tak sprzedaje i powinni wszystkich wywalic i nie ma w tym nic dziwnego ani zlego, moze jak ty bedziesz mial firme to bedziesz pierwszym wyjatkiem na swiecie ktory bedzie sprzedawal towar z polki, beda lezec u ciebie np aparaty za 10k z kazdego modelu lacznie za jakis milion. Wiesz na czym allegro zarabia najwieksze pieniadze? wlasnie na takich firmach ktore wystawiaja duzo towaru ktorego jeszcze nie maja i na samochodach, posiadlosciach itd itp a problem to maja z ludzmi ktorzy sprzedaja drobiazgi. Powiedzialem wez przyklad z siriusia gdzie nie mozesz reklamowac karty bo zeby ja reklamowac musisz ja poprawnie zamontowac w zwiazku z czym nie mozesz jej reklamowac - takie gadanie jest smieszne, wiec po co ten post o siriusie skoro to wg ciebie analogicznie to klient sie zachowal niepowaznie bo ma pretensje ze zamontowal poprawnie karte??? Jestes smieszny i poprostu nie masz pojecia o czym mowisz. Bronisz smiesznej zapyzialej firmy - fuj! To tak jak tlumaczyc chory wymysl microsoftu bo klient wywalil duża kase za co otrzymuje system z milionem bugow i jakis wymysl odnosnie przyporzadkowania do plyty glownej, klient zmienil plyte i zainstalowal ponownie system na innej plycie bo kto tak nie zrobi?, no to niepowazny czlowiek - wg microsoftu no i ciebie chyba tez... Czy nie widzisz ze te przepisy i smieszne regulki sa po to zeby robic jeszcze wieksze miliardy??? One nie sa klient friendly one sa przeciw klientowi a ty bronisz tych regul 8O 8O 8O To nie sa przepisy biednej styranej zyciem firmy, ktora dba o klienta jak moze bo albo woz albo przewoz - allegro to firma ktora robi ogromna kase, potezna nawet nie masz pojecia jak potezna, zobacz jak wyglada sama ich siedziba to moze zrozumiesz jaka to kasa, monopolista ktory ma wszystkich gleboko gdzies... A ty traktujesz powaznie jakis poroniony regulamin allegro? zycze Ci powodzenia sie nie zdziw jak allegro powaznie potraktuje Ciebie... zrobie ze swoim autem co zechce i czy wystawie od zlotowki czy nie - nie ma to zadnego zwiazku z prawem do wycofania aukcji bo allegro jako posrednik nie ma prawa dyktowac warunkow sprzedazy i cokolwiek allegro ma w swoim regulaminie to ma zly regulamin. Jesli wystawisz auto w komisie a sprzedasz komu innemu to przychodzisz i zabierasz auto z komisu i tyle, co ma komis zadac od ciebie ze auta zabrac nie mozesz 8O 8O 8O Ale ty wowczas nazwiesz sie niepowaznym bo jak mozna tak wziac auto z komisu Nie dziwi mnie zatem fakt iż allegro traci renomę - i to nie przez prowizję - które moim zadniem są na godziwym poziomie- ale przez allegrowiczów. Gdyżnapalasz się na coś a tu np. kilka minut przed końcem aukcji nagle się okazuję iż przedmiot został skradziony, uszkodzony, lub wymyślonych jest 1500 innych powodów by go nie sprzedać prowizje sa na godziwym poziomie 8O LOL Allegro nigdy nie mialo zadnej renomy, LOL to jak moze ją stracic zastrzegam sobie prawo do zakończenia aukcji z odwołaniem ofert z powodu zamieszczenia ogłoszeń na innych witrynach internetowych oraz w lokalnej prasie" "JEŻELI NIEAKCEPTUJESZ TYCH WARUNKÓW NIELICYTUJ" Doozer wlasnie tak samo pisze na kazdej aukcji i dla nich nie ma to znaczenia caly czas pisalem o tym czy nikt nie czyta? jesli sprzedasz gdzie indziej to nie mozesz wycofac tej aukcji z allegro bo czytaj ich regulamin, nie skradziono itd itp Innymi slowy wymuszaja sobie ze skoro wystawiasz u nich to nie masz prawa sprzedac gdzie indziej 8O Wystawiajac aukcje na allegro juz sprzedales ten towar wg regulaminu to jest jednoznaczne, a nie maja do Ciebie pretensji bo sprzedajesz na male sumy, ponizej 10k, wystaw cos za minimum 20k i zobaczysz co sie stanie jak wycofasz, ja tak samo wczesniej wycofywalem inne aukcje i problemu nie bylo zadnego bo maja pewnie skrypt ktory ich powiadami przy danej kwocie :evil: i wg tu niektorych smiesznych opinii ktore nie maja znaczenia, wycofywalem aukcje zawsze z waznych powodow a nie dlatego ze klienta znalazlem na boku, owszem i tak bylo co nie znaczy ze to jest norma, wielu klientow chce kupic wrecz za posrednictwem allegro bo czuja sie pewni, dziwne bo w razie czego to allegro i tak nic nie zrobi... Ale nie o tym rozmawiamy tylko o tym ze allegro nie ma prawa stawiac takich wymagan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristos Opublikowano 6 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2004 Ja tylko dodam od siebie, ze wielokrotnie zglaszalem do weryfikacji aukcje, gdzie jakies ludki sprzedawaly oczywiste piraty, podroby ubran (polecam sprawdzic "goretexowe rekawiczki North-Face" - na maxa chamska podroba) i zawsze dostawalem taka sama odpowiedz. Ze allegro nie ma mozliwosci sprawdzic czy te towary rzeczywiscie sa podrabiane itp. Kasa, kasa oto co sie liczy dla nich. Zero poszanowania prawa. Takie odpowiedzi od allegro to wielki lol - zastanawiam sie, czy nie napisac do Nroth Face Polska z porada wy wytoczyli postepowanie cywilne przeciwko sprzedawcom oszustom i allegro :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrtnt Opublikowano 6 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2004 Hahaha to ciekawe bo kiedys sprzedawalem znajomemu konsole ps2 i trzy razy wywalono mi te aukcje mimo iz ostatnim razem napisalem juz tylko "konsola ps2, nowa, wszystko oryginalne" i tez wywalili, to jak to sprawdzili? Oczywiscie zadnego wytlumaczenia, usunieto i juz, jak oni to moga usuwac co chca nawet jesli towar nie skradziony, a ja musze sie tlumaczyc z wycofania auta, buahaha lub o zgrozo nie moge go wycofac bobobo. To sa poprostu oszolomy. Robia co chca, jak ze wspomnianym zdjeciem z serwera, oni tylko udaja ze cos robia a tak naprawde jedyna ich robota to skuteczne sie opieranie jakiejkolwiek robocie, odpowiedzialnosci i czemukolwiek Jak widac kristos w Twoim moim wszystkich przypadkach im chodzi tylko i wylacznie o kase i o nic wiecej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrtnt Opublikowano 7 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2004 A czytaliscie to :?: http://info.onet.pl/914677,11,item.html Gwizdneli ludziom 100.000 zlotych, jak byli nie karani to dostaną 6 w zawiasach nic tylko krasc bo przeciez tych 100.000 w zaden sposob chyba sie nie odzyska powiedza ze wydali i tyle... Policja wspólnie z Działem Bezpieczeństwa Serwisu Aukcyjnego Allegro sprawdza, czy oszuści nie posługiwali się jeszcze innymi kontami 8O LOL Dzial bezpieczenstwa 8O co to na 100.000 pozwolil nakrasc czujcie sie bezpieczni bo dzial bezpieczenstwa czuwa :lol: :lol: :lol: Gdyby ten dzial czuwal to nigdy by do czegos takiego nie doszlo, zaloze sie ze standardowo nie poczyniono nawet jednego kroku mimo prosb i apelow uzytkownikow bo zawsze tak jest, ja tez zostalem oszukany, pisalem prosilem blagalem nic dopoki nie dostana pisma z policji nic nie moga zrobic... dzial bezpieczenstwa :lol: :lol: :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
und3r Opublikowano 7 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2004 bueheheh, dział bezpieczeństwa, dobre :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MeHow Opublikowano 7 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2004 tak, to allegro to lole, kiedys mialem piekne dowody w postaci kilku maili, ze koles wystawil mi oszukanczego negatywa. Wyslalem je w postaci .eml i co? Allegro nawet sie nie odezwalo. Szczerze to mam ich w glebokim poszanowaniu. To sa leszcze i tyle. Dlatego jesli mam mozliwosc, to sprzedaje towar gdzie indziej, nie od tych burakow. mrtnt, w pelni rozumiem twoje rozzalenie. pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mareczek Opublikowano 8 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2004 Moga miec w regulaminie napisane ze skoro nie jestes murzynem to nie mozesz korzystac z ich serwisu, moga miec napisane to co napisza, nie oznacza to ze maja racje. Poza tym jak juz napisalem regulamin sie zmienia regularnie. Wcale nie tak regularnie. Ostatnia zmiana była w kwietniu, ale wcześniejsza parę miesięcy temu. Poza tym masz dopisek, że logując się, zgadzasz się na warunki regulaminu. Ok. wyobraz sobie ze np kupujesz telewizor za 5 tysiecy, a sprzedawca ma napisane w regulaminie ze skoro go kupiles to juz nie masz prawa go zwrocic bo inaczej to wszyscy by brali i testowali 7 dni, takie prawo funkcjonuje od dawna i jakos nie kazdy zwraca po 7miu dniach, mozesz isc do kazdego jednego sklepu i tak samo zrobic i teoretycznie miec przez 365 dni w roku telewizor za darmo co 7 dni wymieniajac na nowy Wiesz, że majaczysz prawda? U nas ma żadnego prawa, które by pozwalało zwrócić towar po 7 dniach (radzę poczytać przepisy konsumenckie). Jakieś 10 lat temu coś takiego obowiązywało, ale już dawno zostało zniesione. Teraz możesz towar zwrócić po 10 dniach, pod warunkiem, że kupujesz poza siedzibą firmy. Co mnie obchodzi to jak sobie to allegro rozwiaze to ich sprawa, masz racje ze moga wycofywac zeby nie placic ich bardzo chorych prowizji, ale czy to moj problem??? nie moga ode mnie zadac bo to jakas kpina jest, wystawienie przedmiotu to jedno jego zas sprzedanie to drugie, nie wolno tego wiązac!!! A pokaż mi przepis, który tego zabrania. Allegro ustaliło własny regulamin i jeśli się z nim nie zgadzasz, to tam nie zaglądasz, prawda jakie to proste? zaplacilem za wystawienie? zaplacilem i czy maja w regulaminie czy nie, nic nie moze mi nakazac sprzedazy, ani ograniczac moja swobode wycofania w jakikolwiek sposob bo to nie jest ich auto, a prowizje? Jasne, że nie mogą Ci nakazać sprzedaży, ale mogą Cię ukarać za usunięcie przedmiotu z aukcji bez wyraźnej przyczyny. Po raz kolejny kłania się regulamin. mowiac o poszanowaniu klienta to powinni brac male prowizje za wystawienie, jednak biora za cos wiec powinni tez dac np jakakolwiek obsluge, telefon kontaktowy itd itp, pomoc, do tego momentu byloby ok, Dziwne, bo ja z kontaktem z allegro nigdy nie miałem problemów. No chyba, że ktoś się nie chce z nimi skontaktować, to jasne, że żadnego kontaktu nie znajdzie. Jakbyś nie wiedział, to na dole strony jest taki link prowadzący do adresu firmy, maila i telefonów. Nie sposób go przeoczyć. QXL Poland Sp. z o.o. ul. Szczepanowskiego 15A 60-541 Poznań fax +48 61 843 49 27 ale tak nie jest, prowizje za wystawienie sa smieszne, a od sprzedazy to juz monstrualne, pomocy i obslugi zadnej i jeszcze sie mnie straszy, im sie normalnie od nadmiaru w glowach poprzewracalo, nie dostrzegasz tego? A kto Ci każe z tego korzystać? Mało to jest serwisów aukcyjnych? Skoro jest tak źle, to człowiek nie darłby szat, że ktoś od niego chce wyegzekwować regulamin, tylko poszedłby do konkurencji. Mamy w końcu wolny rynek i nikt nie trzyma Ci broni przy głowie, każąc korzystać wyłącznie z allegro. To prawda, że allegro czasem olewa sobie sprawę, ale zawsze można iść gdzie indziej. To klient nawet kupujac auto ma prawo je oddac na drugi dzien bez podania przyczyny a Ty mi mowisz ze ja nie mam prawa bo allegro ma w regulaminie? Wytrze sobie tylek ich regulaminem bo nie ma on w ogole znaczenia prawnego i to czy sie loguje czy nie tak samo. Ja nie mówię, to regulamin tak mówi. A czy nie ma znaczenia prawnego? Ma jak najbardziej. Allegro stać na prawników, a gdyby coś było nie tak, to byłoby już wiele procesów. Ja nie mam pretensji do allegro za to ze zostalem ostrzezony bo zlamalem regulamin, tylko o to jak porąbana chora i nawiedzona jest wspolpraca z nimi, podam przyklad, mam 2 konta - jedno prywatne, drugie firmowe, juz tu allegro robi kosmiczne problemy bo w regulaminie jest ze mozna miec jedno konto a co ich to obchodzi kto ile kont ma? Chodzi o to, żebyś sam sobie nie podbijał ceny, co jest zresztą często spotykane. Dlatego wymóg jednego konta jest bardzo dobry. bo by klienci ceny podbijali, no ale jak to przeciez tylko by na tym skorzystali... A co z kupującymi? Pomyślałeś o nich? Ktoś chce kupić przedmiot tanio, a sprzedający to widzi i podbija sam sobie cenę. Co wtedy? A czy mnie ma to obchodzic co tam sie dzieje i co rozrasta? Wiesz chcialbym miec tak duzo klientow zeby nie potrafic ich obsluzyc ale jak juz powiedzialem dowodzi to tylko tego ze poprzewracalo im sie w glowach... A to już jest inna sprawa. Mają najsilniejszą pozycję na rynku, więc mogą dyktować warunki. Co ma piernik do wiatraka, zaraz Ci udowodnie po co jest regulamin allegro po to zeby ludzi zakrecic wokol palca O ma podstawowe i najważniejsze znaczenie. Bo może to świadczyć o tym, że nie chciałeś po prostu płacić prowizji, choć wiedziałeś, że normalnie musiałbyś to zrobić. Komis jest tutaj najlepszym przykladem bo dziala kropka w kropke tak samo, bierze prowizje za przyjecie i od pozniejszej sprzedazy, jesli jednak przyjdziesz i zazadasz zwrotu musza ci zwrocic chocby stworzyli sobie nie wiem jak chory regulamin i o to mi chodzi zreszta to musi byc opisane w przepisach Ale komis rządzi się innymi zasadami. Zapominasz, że tam fizycznie zostawiasz przedmiot, który jest Twoją własnością. Na allegro nic fizycznie nie zostawiasz, wystawiasz po prostu ofertę. Fakt, trochę dziwne jest, że wymagają sfinalizowania transakcji, ale tak już sami ustalili. A popularnosc allegro mnie nie wzrusza, sa serwisy 5 razy popularniejsze biorace 3 zlote za wystawienie oferty i 0% prowizji od sprzedazy, gdzie moge w kazdej chwili zadzwonic pod telefon infolinii i zarzadac w kazdej chwili natychmiastowego wycofania oferty bo mi sie tak podoba, poprostu oczekiwac cos w zamian, taki jestes pewny ze wycofuje prowizje bo bo bo bo? To dlaczego zdecydowałeś się na allegro, skoro doskonale wiedziałeś, jakie są warunki wystawienia aukcji? A tak szczerze mówiac, to od allegro nie ma serwisów nawet dwa razy popularniejszych, nie mówiąc o 5. Ten serwis ma dobre kilkaset tysięcy odwiedzin dziennie, jeśli nie więcej (nawet Gratka tyle nie ma). Myslisz ze znalazlem klienta? Mam niedaleko do ogromnej gieldy jednej z najwiekszych w Polsce, gdzie z palcem w tylku sprzedam drozej i pewniej, wystawilem auto na allegro bo liczylem na zainteresowanie a nie mam zbytnio czasu jechac na gielde i stac dlatego chcialem zeby to klient przyjechal do mnie - liczylem tez na powazne oferty i tu sie wlasnie bardzo rozczarowalem. Wiekszosc klientow na allegro to tzw ogladacze aut co zreszta sam czesto robie. A czego się spodziewałeś. Normalny klient nie kupiłby na allegro samochodu, bo to śmieszne. Samochód się kupuje po dokładnym obejrzeniu, jeździe próbnej, sprawdzeniu czy nie jest kradziony, a nie po obejrzeniu kilku zdjęć. Tak wiec allegro ma popularnosc ale takich co sobie ogladaja, powaznych ofert to tu nie za wiele nie ma. oferte wycofalem wlasnie po to by nie czekac i nie sprzedac na allegro bo nie da sie auta sprzedac w dwoch miejscach jednoczesnie... A nie mogłeś o tym pomyśleć wcześniej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrtnt Opublikowano 8 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2004 LOL Nie pobawisz sie ze mna w takie "filozoficzne" gierki (na filozoficzne to musialbys zmadrzec), cytowanie - odpowiedz - nie masz racji i tyle chocby pieprzysz o telefonie ze go nie widze a podajesz fax, krecisz sie jak mlody, w kazdej odpowiedzi nie masz racji i co gorsza dalej nic nie rozumiesz a jak zmienisz podejscie z anty to moze nawet na ten temat porozmawiamy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LordRene_PL Opublikowano 8 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2004 Mareczek lubi przeinaczac fakty jak to robi w innym temacie :roll: Z allegro nie mam problemow, wystawilem na aukcji przedmiot i po kilku godzinach mail od klienta ktory dawal mi za niego od razu kase dwa razy wieksza niz moglbym uzyskac na licytacji. Dogadalismy sie o sprzedazy poza allegro i anulowalem aucje. Jeszcze mi zwrot kasy naliczyli. Mam za to inny problem. Mianowicie chodzi o komentarze. Kilka razy zdarzylo mi sie ze osoby od ktorych cos kupilem nie wystawily mi komentarza. ZADNEGO. Pisanie emili, sms-ow nic nie dalo. Napisalem do allegro o tym i co?? 8O I NIC!!!! DO DZIS tj. okolo 1 roku brak odzewu!!!!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrtnt Opublikowano 8 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2004 To mam propozycje, wystaw aukcje z samochodem wycofaj i wowczas zaraz napisza po 15 minutach ze zlamales regulamin to napisz ze zrobiles to tylko w celu skontaktowania sie bo wszystkie inne metody zawiodly :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dozeer Opublikowano 8 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2004 ja ci powiem ze tydzien temu sprzedawalem autko na allegro... wystawilem je... po czym wycofałem po tygodniu ( sprzedalem poza allegro ) i nic sie niestało, ani ostrzezenia, itp. moze ty masz jakiegos dziwnego pecha bo ja nieraz juz tak na allegro robilem ale nigdy takiego "czegos" niedostalem... ahgr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrtnt Opublikowano 8 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2004 No ja mialem dziwnego pecha lub Ty miales dziwne szczescie, wiesz mozna cale zycie jezdzic z nadmierna predkoscią o 30 km/h wiecej niz dozwolone i nie byc nigdy zatrzymanym a drugi przejedzie raz o 10 km/h wiecej i od razu chyc... - nie rozmawiam o tym kto ma szczescie kto pecha tylko o tym czy ktos slusznie dostal mandat czy nie, pytanie wiec co zrobisz kiedy nastepnym razem bedzie odwrotnie i szczescie stracisz? Czy pogodzisz sie z tym ze allegro Cie wywali bo wycofales aukcje? Watpie. :wink: Chodzi o to ze tak w ogole nie powinno byc, nie wazne czy nieszczescie spotka 1 czy milion osob tak sie nie postepuje, wg tego "regulaminu" to nikogo juz nie powinno byc na allegro bo kazdy je zlamal, ot prosty przyklad Ciebie tez tam nie powinno byc bo tez go zlamales, sam napisales ze wycofales aukcje, wiec wniosek ze allegro jest nie dla ludzi :?: :lol: Caly dzien robie probe i 10 wybranych aukcji bezapelacyjnie lamiacych regulamin klikam co godzine ze sa niezgodne, nic, wszystkie 10 aukcji zostaly zakonczone z powodzeniem a wiec pewnie jakbym sprzedawal karabiny maszynowe, LSD, zwloki to pewnie tez by przeszlo... Tak wiec nie dziwi wcale ze mozesz sie tu oblowic na 100.000 bo przeciez oni nic nie robia zeby temu zapobiec ich cale dzialanie z policja sie sprowadzilo do tego ze kiedy policja wymusila na nich pokazanie danych to je pokazli, lol. A zlodzieje tylko zacieraja rece... :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...