Sergionex Opublikowano 5 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2004 Witam! Wiem że pewnie było już o tym 1000 razy ale liczę że znajdzie się jakiś pasjonat podkręcania z zacięciem pedagogicznym i wspomoże początkującego overclockera :lol: Najpierw podam czym dysponuję w pogoni za wydajnością: Pentium 4 2.80C 1.525V System Bus 800MHz + Zalman CNPS7000A-Cu, Płyta Gigabyte GA-81PE1000Pro + Zalman ZM-NB47J, 2xKingston DDR 400MHz, 512MB CL3. Zalmany zamontowane na pastę Arctic Silver 5. Jakiekolwiek próby podkręceniz z poziomu Windowsa programem EasyTune4, spełzły na niczym :cry: Przy podkręceniu do zaledwie 3000MHz następowały czeste i niespodziewane restarty. Przy 3200MHz z trudem udało mi się powrócić do wartości fabrycznej gdyz komputer restartował sie zaraz po uruchomnieniu XP. Z poziomu Biosu nie próbowałem gdyż się na tym nie znam. Czy macie jakąs receptę na podkręcenie takiego zestawu? jeśli tak to prosze o możliwie dokładny opis gdyż jestem lamerem w tych sprawach :lol: Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DareDevil Opublikowano 5 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2004 BYŁO !!!!! setki tysięcy razy, kręć fsb i podnoś v-core (najlepiej z biosu) i testuj, wrazie co zrób clear cmosa i wrócisz do deflaut Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
turzol Opublikowano 5 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2004 Ramy nie wyrabiaja na 90%. Zapusc memtesta po kazdym kreceniu i patrz czy nie sypie errorami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sergionex Opublikowano 5 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2004 Dzięki ale liczyłem raczej na gotowy sprawdzony schemat... :oops: Może ktoś ma taką konfigurację i mógł by coś podesłać? :oops: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk@s Opublikowano 5 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2004 Niemożliwe. Każdy egzemplarz procka czy tam RAMu kręci się inaczej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sergionex Opublikowano 5 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2004 Cztałem trochę forum ale nie znalazłem nic co jest na moim poziomie wiedzy-wasze rozważania są dla zaawansowanych overclockerów :oops: Czytałem że u ludzi p4 2,8 chodzi na 3,6 i lepiej, a mi się wywala przy 3,0 :( Może kolega Luk@s by napisał jak podkręcił swojego procka-miał bym jakiś punkt zaczepienia... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blaaa Opublikowano 6 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2004 ja krece kazdego proca w ten sam sposob z poziomu biosu inaczej sie nieda a jak chcesz sie dowiedziec jak sie to robi poczytaj dzial faq na stronie glownej bo w koncu od tego jest a nie wypadasz z textem 'wiem ze bylo ale ja nie umiem / niechce mi sie czytac' Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...