kaupek Opublikowano 5 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2004 Witam Właśnie kupiłem zestawik Kody F51, do tego amplituner Yamahy RXV 440 no i z racji tego, że to mój pierwszy tak "poważny" zestaw mam duży problem. Z subwoffera wychodzi podwójny chinch, a w amplitunerze mam tylko jedno wejście pod ten głośnik, potrzebny jest kabel 2 chinch-1 chinch ?? jest w ogóle taki przewód ?? Niech ktoś mi pomoże bo ręce opadają :cry: I jeszcze jedno pytanko, głośniki lepiej podłączać za pomocą wtyków bananowych czy może bezpośrednio bez końcówek podłączyć goły przewód ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 6 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2004 kaupek sluchaj to tak, subik kody moze byc uzywany rowniez ze zwyklymi zestawami stereo i dlatego ma dwa wyprowadzenia na obydwa kanaly, ewentualnie ma wejscie wysoko i niskopoziomowe - jedno sluzy np do podlaczenie pod kompakt a drugie na wysjcie wzmacniacza, zorientuj sie bardziej co i jak i jezeli jest to przypadek pierwszy to sproboj obydwa kanaly polaczyc i wpiac w jednego chincha a jezeli drugi to do wzmacniacza podlacza kabelek z wejsciem niskopoziomowym, zreszta jak podlaczysz wysokopoziomowe to bedzie cicho gralo to zamien na drugi powinno pomoc pozdrowka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaupek Opublikowano 6 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2004 Tak, już to chyba rozszyfrowałem, jest taki rozgałęźnik RCA-Y (przejście z jednego na dwa cinche) i to powinno pomóc. Te wyjścia na subie są oznaczone jako lewy i prawy kanał. Ale pojawił sie nowy problem, zamierzam kupić DVD, które powinno być podłączone z amplitunerem za pomocą kabla optycznego, który jest już zajęty, ponieważ podłączyłem za jego pomocą kartę muzyczną z amplitunerem, no i teraz mam problem. Jest może jakaś przejściówka z optycznego na SPDIF, żeby zwolnić to wejście na DVD ?? Dzięki za pomoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 6 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2004 http://www.musiccrater.pl/index.php?str=ma...ia=40&towar=266 cos takiego :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaupek Opublikowano 6 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2004 Nigdy w życiu, musi być jakies tańsze rozwiązanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamien Opublikowano 6 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 6 Maja 2004 heh to ja kurcze nie wiem, ja dalej zyje w swiecie stereo i analagowego przesylu dzwieku... i niech tak pozostanie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_i_t_t Opublikowano 7 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2004 :arrow: kaupek : 1. Subwoofer podłączasz zwykłym kablem cinch - cinch (RCA-RCA). Niezależnie od tego ile wejść Low-Level posiada subwoofer, podłączenie jednego z nich jest wystarczające. Każdy aktywny subwoofer będzie współpracował w ten sposób jak najbardziej poprawnie. Ewentualną minimalną korektę w różnicy głośności (która może się pojawić przez podłączenie jednego wejścia a nie 2) można wyrównać poprzez gałkę wzmocnienia. Kupowanie rozgałęźnika Y jest zupełnie niepotrzebne. No chyba, że czujesz wyraźną potrzebę :). Ja w każdym razie nie zauważyłem by miało to jakiś sens. 2. Wtyki bananowe są najwygodniejsze (ale jak nie będziesz dużo razy podłączał/rozłączał sprzętu to wystarczą gołe kable). Kwestia ergonomii. 3. Praktycznie każdy DVD posiada cyfrowe wyjście typu SPDIF (RCA). Podłącz to w ten sposób i będzie dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaupek Opublikowano 7 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2004 Trochę mnie podłamałeś pisząc, że rozgałeźnik nic nie da, bo w tej chwili to co się wydobywa z subwoffera trudno nazwać basem, było go dużo więcej z małego komputerowego subwofferka Creative o mocy 17W, a tu powinno grzmieć bo to jest 100W sub. Zastanawia mnie, po co producent umieścił w zestawie kabel 2RCA-2RCA skoro sub podłancza się pod ampli jednym kablem. Głośnoość subwoffera na maxa, jest tu też chyba tzw. odcięcię w przredziale od 50 do 150 Hz i 2 przełączniki: PHASE który kompletnie nic nie zmienia i drugi, gdzie mamy do wyboru ON albo AUTO - tu również żadnych rewelacji. Kabelek TOSLINK, z którym w tej chwili się użeram chyba jest do niczego, bo jego średnica nie jest większa od najzwyklejszego kabla cinch i może dlatego dźwięk w AC3 przełączony na SPDIF się zacina. Ten rozgałeźnik to jedyna deska ratunku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_i_t_t Opublikowano 7 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 7 Maja 2004 Rozumiem, że mowa o tym zestawie : http://polpak.com.pl/koda_show_prod.php?sh...f51_fcs_sw-100b. Gdybyś miał jakieś zdjęcie tylnego panelu było by łatwiej podpowiedzieć w kwestii tych kabelków. Tak to mogę tylko zgadywać. Podejrzewam iż wina tkwi w wyłączonym subwooferze w amplitunerze (lub jego wyciszeniu). Poszukaj w opcjach DSP odpowiedniego ustawienia. Możesz sprawdzić działanie subwoofera podłączając go w taki sposób : W ten sposób będziesz miał pewność jego działania. TOSLink a SPDIF to zupełnie inna historia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaupek Opublikowano 10 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2004 Chodzi o zestaw Kody F51. Ten mój woofer ma 2 wejścia RCA (lewy i prway kanał) i dodatkowo 4 wyjścia (plastikowe nakrętki) na podłączenie głośników, oraz 4 wejścia na alternatywne podłączenie amplitunera - ale nie jest to zalecane, pewnie ze względu na gorszą jakość. Niedługo sprawa się wyjaśni, za dzień lub dwa będe miał nowe kable i wtedy zobaczymy czy warto było roztrwonić półroczną pensję. Jak na razie wyciszyłem fronty o 50% i wreszcie jest troche basu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomafos. Opublikowano 10 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2004 ja posiadam ten zestaw kolumn i yamahe 640 i ze zestawu jestem bardzo zadowolony,a mam podłaczony sub do yamahy czinczem pojedyńczym pod wejscie L i gra elegancko,na odpowiednim poziomie głośnosci,z poczatku miałem też problem z tym ale rozwiązanie przyszło za pomoca zmiany w menu ampli,przestaw na Booth i bedzie dobrze,basu powinno byc ile trzeba i fronów nie ma konieczności uciszać,ja mam volume przy subie ustawione na godz 13 i gra naprawde głośno wiec u Ciebie nie powinno być inaczej,i suba mam nie w rogu pokoju ale na boku wiec nie wystepuje podbicie basu.Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaupek Opublikowano 12 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2004 Dostałem kabelki, z rozgałeźnikiem bas jest nieporuwnywalnie większy !! Grzmi, aż miło. Ale w dalszym ciągu mam problem z wyjściem SPDIF, nowy, lepszy kabel optyczny nie przyniósł poprawy, w filmach w AC3, gdy ustawię wyjście SPDIF, ciągle dźwięk się zacina, chyba będe musiał pozbyć się tej karty. Jakiego kodeka AC3 używacie, może tu leży problem ??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomafos. Opublikowano 13 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2004 a przestawiłeś w ampli na BOOTH,bo jak tak nie masz i przestawisz to bedziesz miał jeszcze wiecej basu,uwazaj na szyby w oknach,ja już mam ten zestaw pół roku i wiem co potrafi ten sub:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaupek Opublikowano 13 Maja 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2004 Tak mam na BOOTH, sub sprawuje się wyśmienicie. Szybom chyba nic nie będzie bo to plastiki, ale drzwi w korytarzu to niedługo wylecą z zawiasów. Z SPDIF też już wszystko gra po wymianie karty na inną. Dzięki wszystkim za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...